Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svářečka PP350.11

Podle popisu se jedná o problém se zdrojem svářecího proudu.
Postup hledání závady:
Jsou v zásuvce všechny fáze? Pokud ano, vedou přes hlavní vypínač až na přívod stykače?
Spíná stykač všechy fáze?
Pokud je vše dobré a všechny fáze se dostávají až na vstup trafa, měříme napětí na výstupu trafa před usměrňovačem. Mezi všemi fázemi sekundáru musí být stejné napětí (velikost záleží na poloze přepínačů. V různých polohách přepínačů se mění napětí, ale vždy musí být fáze stejné).
Pokud by se některá fáze výrazně lišila, může být vadný přepínač.
Pokud až na sekundární stranu trafa je vše v pořádku, dostáváme se na častou příčinu závady, vadný usměrňovač.
Usměrňovač se skládá, z hliníkových plechů, podobným způsobem, jako dříve seleny. Ale usměrňovač tvoří do plechů zalisované diody. Jsou to diody, které se používají do autoalternátorů.
Jsou dvojí vodivosti, a při výměně se to nesmí poplést. Jsou tam KYZ 74 a KYZ79.
Často je na nich závada vidět, mají upálené vývody. Ale stejně je nutné přeměřit diody všechny. Dioda může být vadná i když vývod upálený nemá. Stačí zjistit multimetrem, jestli nemá zkrat, není přerušená a vede jedním směrem.
Diody lze vyměnit, ale musí být velká pečlivost s opětovným správným sestavením usměrňovače. Potřeba si jednotlivé desky a jejich sestavu dobře označit a popsat. Nesprávné sestavení vede ke zničení množtví diod a možné poškození trafa.
Desku s vadnými diodami položíme na vhodnou podložku , kterou je nějaký kroužek obepínající diodu ze strany vývodu, aby pod diodou byl prostor (asi 3cm vhodné trubky, poslouží i ořech z goly).
Nějakým kolíkem vhodného průměru, diody opatrně vyklepneme. Je vhodnější použít ruční lis, máme li ho. Novou diodu vložíme do otvoru co nejřesněji, aby nedošlo k deformaci místa pro diodu. Novou diodu do lůžka opatrně vlisujeme pomocí vhodné trubky pasující na průměr diody. Je nutno rovně, nesmí se vtláčet nakřivo, pak nedrží. Lze to udělat ve svěráku. (z nouze i kladívkem, ale je to prasárna, diody ty otřesy nemají rády). Zkusíme, jestli dioda dobře drží (vede tím spojením proud i teplo). Vyměníme všechny vadné diody, vždy kontrolujeme správný typ (vodivost).
Pečlivě složíme celý usměrňovač. Nakonec provedeme test. Z každé fáze vede plus do plusového vývodu, z každé fáze vede minus do minus vývodu. (pomocí měřáku na ohmy, pokud má dostatečné napětí, testerem diod, nebo baterií a žárovkou). Při obrácení polarity vést nesmí. (pro znalé, otestujeme prostě jako tříf. Graetz. Vmontujeme do svářečky a nakonec ověříme, jestli má svářečka správné napětí, uvedené na štítku, v poloze Max.
:puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny