Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zachytávací šachta kalu mezi drenáží a DČOV

Zdravím

Víte prosím vás někdo, jestli se dělá nějaká šachtice(at už kruhového, nebo obdelníkového půdorysu), která by se dala vložit mezi odtok domácí čistírny odp.vod a drenáž(trativod)? Tato šachta by měla mít tu vlastnost, že by byla schopna zachytávat kal z ČOV(usazoval by se v ní). Byla by samozřejmě hlouběji než ten odtok/drenáž. A v té šachtě by byla vložena natěsno nádoba, která by se s tím usazeným kalem dala vytáhnout).

Jde mi o to, že tento kal by se dal kompostovat(doma nepoužíváme nějaké divoké chemikálie- pouze zubní pastu, "jar", prací prášek, sprcháče, mýdlo). A navíc se mi stávající trativod ucpal. Kdysi jsem ho neudělal moc velký a už vůbec né pořádně-neměl jsem s tím zkušenosti. Navíc jsem předpokládal, že někdy v budoucnu ten trativod udělám větší. Při stavění byly jiné priority. Nyní je ovšem trativod udělat potřeba.

Poddotaz. Jaké rozměry by ta drenáž měla min.mít? V té hloubce je ta okolní zemina trochu jílu a samé kamení. Je to typické řečiště. V hloubce cca 2.5m - 3m je opuka. Odtok z čov je v hloubce 1.3m. Hladina spodní vody je zřejmě níž než ta opuka(při hloubení čov jsme spodní vodu v těch 3m neměli). Do hloubky pod odtok bych to viděl tak na 50cm čisté kamení a kamínky z výkopu. Plošný rozměr trativodu tak 1x1m(šxd). Popř.jak velké trativody máte za žumpama vy? Má smysl v tomto trativodu nějak rozvíjet ty žluté děrované drenážní hadice(napojené na odtok) do nějaké spirály či hada? Nebo je bude stačit vést tak nějak po obvodu té drenáže? Přecejen nějaký kal se vyplavovat bude i z té zachytávací šachty. A tento kal bude postupně zanášet trativod a i tu děrovanou hadici. Tak si právě říkám, jestli se tím kalem nebude dříve ucpávat právě ta hadice.
Celé bych to přikryl netkanou textílii, aby se mi do toho zase nevplavila hlína z prostoru nad trativodem.

Děkuji

Předmět Autor Datum
tu šachtici, mne napadlo, udělat z PP plastu. Ale jak hrubého? 3mm by mohly stačit? Nebo raději z po… nový
patyk 04.08.2016 14:19
patyk
Ja tedy netuším co máte za ČOV, ale z té mé rozhodně žádný kal nevytéká. naopak klesá k jejímu dnu a… nový
Jirka K. 04.08.2016 16:34
Jirka K.
U naši taky nic, jen "čistá" voda.Tazatel má asi něco špatně.Máme od Albixonu.Třístupňovou do trativ… nový
iconek 04.08.2016 17:17
iconek
Chlapi, taky jsem si myslel, že odchází čistá voda. Ale je tam trošilinku kalu taky. Pokud je drenáž… nový
patyk 04.08.2016 22:17
patyk
Jak dlouhý máte ten trativod a jakým průměrem drenážky to stahujete? Já mám trativod cca 18 metrů, d… poslední
iconek 04.08.2016 22:43
iconek

Chlapi, taky jsem si myslel, že odchází čistá voda. Ale je tam trošilinku kalu taky. Pokud je drenáž udělaná velkoryse, tak se zanese až za dlouhá desetiletí. Ten náš trativod byl fakt malinký. Díru už máme vykopanu. 3x1m. Výška trativodu pod odtokem je 50cm.

Jinač kal nám určitě odchází ve velkém, neboť za 3 roky provozu při 2.5lidech a kapacitě ČOV 2-4lidi(denní užívání po celou dobu), máme hustotu kalu v části kde se provzdušňuje, cca 10%. Voda v dosedací části je vždy lehce nahnědlá, tzn., že ten kal není usazený pořádně. Žádné výření v této části neprobíhá. Pouze se zespod této části odvádí kal do první komory a z hladiny tukové vločky taktéž do první části. Nicméně na balení od bakterií je napsáno, že přípravek odstraňuje zbytkový kal. Tak je možné, že se ten kal ještě více rozmělní a pak nedosedá úplně a tím pádem odchází do trativodu.

Jak dlouhý máte ten trativod a jakým průměrem drenážky to stahujete?
Já mám trativod cca 18 metrů, drenážní rouru 110 mm.Pod trativodem cca 0,5 metru makadam, po trase tři vsakovací jámy o hloubce 2 metry a na konci trativodu jámu hlubokou 3 metry o průměru 2 metry..Jelikož jsem v písku, tak ještě drenážka je na geotextilii, nad ni taky a zasypáno dalším makadamem, na něm geotextilie, aby písek neklesal k drenážce a zahrnuto vše pískem.Kopání byla noční můra, vykopat v písku v takový hloubce drážku......to byl kráter snad čtyři metry.

Nemáte něco špatně s ČOV? Bakterie nemusí fungovat dobře a to se podepíše na čistotě odpadní vody.Já jednou za měsíc naložím do auta dva kýble od velkýho Primalexu (jeden cca. 25 litrů, nevím přesně) a zajedu do místní ČOV pro aktivní kal.Ono myčka, pračka a přípravky v ni užívané dokážou dát docela záhul bakteriím v ČOV.Pak stačí jedna, dvě sprchy se šamponem a mycím gelem, v čistírně se vytvoří hustá pěna, která se přeleje do vyzrávací části, kde kal utemuje skoro na kámen.Pak vznikne na povrchu tvrdý škraloup, který brání rozpadu a rozkladu obsahu ČOV.Poté stačí vypustit vanu, škraloup přepadne do výtoku a je problém na světě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru