Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vnitřni zatepleni dřevostavby z 50 let

Dobry den potřebuji poradit ze zateplením vnitřním cca 4-5 cm zda je vhodné použít zateplovací omítku baumit thermo nebo raději jiné řešení třeba vata a parozábrana a pak sádrokarton nebo mezi stěnu a sadrokarton vystřikat montažni pěnu.Mam hlavně strach aby se netvořila plíseň je to dřevostavba finský domek zvenku dovnitř jsou palubky 3cm pak lepenka hranol 6cm v něm skelná vata cca 5 cm lepenka dřevo 2cm ,rakosi a omítka celá stěna cca 14 cm.Chci to zateplit zevnitř ne moc zduvodu prostoru tak max 5-7 cm přečetl jsem toho dost a pořad nevím jak si poradit u baumitu mají termo omítku což by asi nejvíc vyhovovalo ale píšou že účinek 5cm je jak polystyren cca2 cm ale pořád lepší než nic. Pak jsem se dočetl o drcenem polystyrenu že se nasype mezi stěnu a sadrokarton a stěna dýchá neni třeba udajně parozabrana tak si nevím rady nebo použit srtěrku zateplovaci nebo natěr.V zimně když je venku - 20 tak od spoda je mokra zeď jakmile teplota stoupne na -15 tak stěna vyschne.Jelikož chci zateplit letos jen obývací pokoj což je cca 10m2 takže svépomocí. Děkuji velice moc za odpověďi. Trza

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozhodně bych nedoporučoval zvenku zateplovat polystyrenem a omítkou . To je difuzně uzavřená stěna…
jenda xd 25.07.2016 22:30
jenda xd
ať se bude dělat z jakékoliv strany, vždy musí být udělaná zevnitř kvalitně parozábrana. Pak je jedn… nový
uličník 25.07.2016 23:14
uličník
Mužete tam mít zvenku palubky nebo polystyren . Ale duležité je , aby tam jste měl odvětrávanou fasá… nový
jenda xd 26.07.2016 08:29
jenda xd
Trza, souhlasím jedině s Jendou, ale dodám, že zateplením 4-5 cm je jen náznak zateplení. Ale bude t… poslední
milan.cukrar 02.08.2016 06:52
milan.cukrar

Rozhodně bych nedoporučoval zvenku zateplovat polystyrenem a omítkou . To je difuzně uzavřená stěna a tam si myslím , že je velice problematické udělat perfektní vnitřní parotěs (přelepovat páskou spáry atd) . tam stačí když za pár let někdo bude chtít pověsit obraz a vrtačkou něco provrtá a je problém.
V tomhle ohledu je lepší difuzně otevřená stěna , kdy z venku je paropropustná folie a odvětravaná fasáda.
Pokud nechcete vytrhávat venkovní palubky , tak je nutné zevnitř vše vytrhat. Vyházet starou vatu . Pravděpodobně bude pod palubkami térpapír . Pokud je v rozumném stavu ,tak ho tam nechte. Nejlepší by bylo samozřejmě oddělat palubky a ten stárý térpapír a natáhnou tam kontakní paropropustnou folii.
Mezi ty trámky bych dal vatu (třeba orsil ) K trámkum přibít střešní latě (4cm) a stěna bude pak mít 10cm vaty (2 vrsty po 5cm vaty) . Potom bych dal zevnitř silnější latě (5cm) ale vodorovně . Mezi ně dáte další vrstvu 5cm vaty . Ta vám zároven bude překrývat vertikální trámy a lépe zaizolujete stěnu . Na to bych přidělal sponkovačkou parotěsnou folii . Zde pak bude instalační mezera (schováte elektro zasuvky) . Tu vytvoříte bud z dalších trámku a nebo kovovým systémem a na to sadroš.

Mužete tam mít zvenku palubky nebo polystyren . Ale duležité je , aby tam jste měl odvětrávanou fasádu , pak NIKDY nebudete mít problém s kondenzací v konstrukci i když dojde během let k porušení parotěsu. Tak to dělají ti hloupí seveřani nebo američani . Pokud chcete mít zvenku omítku , tak tam dáte vertikální rošt na něj nosič (třeba ty staré palubky) a na to slabou vrstvičku polyše a omítkovinu . Duležité je aby zezdola i shora to větralo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru