Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyřešit zapravení vnější špalety, která má hloubkovou mezeru mezi oknem a původní omítkou?

Zhruba před 4 roky jsem koupil dům a dělala se výměna oken. Bohužel jsem o tom tehdy nevěděl vůbec nic a teď musím řešit následky.

Při výměně se firma ptala, zda chci okna "zarovnat na správná rozměr". Netušil jsem tehdy, co odsouhlasuji.

Okna teď nejsou "doražena na původní hranu" a mezi starou špaletou a oknem je až několik cm velká mezera vyplněná pěnou. Zevnitř už je zapraveno.
Vše komplikuje brizolit, nemohu zatím zateplovat celý dům a jak prakticky a esteticky "zamáznout" třeba lepidlem tu mezeru a napojit se na stávající brizolit netuším.

Poraďte prosím. Jak nejlépe vyřešit zapravení těchto špalet?

Na fotkách přikládám tu hrůzu a těch oken je celkem 24 :(

PS: Nenadávejte mi prosím, vím, udělal jsem chybu, vše mělo být jinak...

Předmět Autor Datum
Očistit pěnu, která je na povrchu asi vypálená a aby tam bylo místo na maltu. Zakoupit úzkou zednick…
čumil_old 08.07.2016 19:55
čumil_old
líbí se mi část Pak hezky zvolna za tlumeného klení (provést vnitřní sebekritiku) nanášej do té pěn…
CreativanDevil 08.07.2016 20:07
CreativanDevil
Moc děkuji, tohle je přesně postup pro mě! Všiml jsi že jsem psal, že těch oken je 24? :D Ale zní to…
TomCat2021 08.07.2016 20:34
TomCat2021
Teď mě napadlo: že ty jsi ten postup vymyslel proto, abych měl takové pokání za to hloupé rozhodnutí…
TomCat2021 08.07.2016 20:39
TomCat2021
Jinak jsem někde četl o tom, že tam má být na venkovní straně difuzní fólie. Přemýšlel jsem o postu…
TomCat2021 08.07.2016 20:37
TomCat2021
Zdravím! My loni v zimě také měnili okna, a též je zde pár neduhů, které bych již nyní po zkušenosti…
dejv111 08.07.2016 22:21
dejv111
Moc děkuji za odpověď. Jen se ještě zeptám: A pokud bych nezateploval? Použít to stejné řešení a neb…
TomCat2021 09.07.2016 06:19
TomCat2021
Nemáte zač! :-) Pokud byste nezateploval, tak tu apu lištu (začišťovací okenní profil) určitě použi…
dejv111 09.07.2016 08:30
dejv111
Děkuji ještě jednou vypadá to opravdu krásně. Takže na povrch špalety natřít lepidlo a do něj "polo…
TomCat2021 09.07.2016 20:15
TomCat2021
Tak to Vás tedy obdivuji, v tolika letech si pořídit další dítě! Ale jako jedni z mála přispíváte k…
dejv111 10.07.2016 09:31
dejv111
Na základě svých zkušeností - použít správnou papírovou pásku, která půjde po dokončení akce sundat.…
kejki 10.07.2016 09:51
kejki
Pravda a nebo místo papírové použít PVC pásku, která se méně trhá a je pevnější.
dejv111 10.07.2016 09:55
dejv111
Moc děkuji za všechny rady řemeslné i za ohodnocení přispění populačnímu rozvoji. Byt je to mimo té…
TomCat2021 11.07.2016 08:22
TomCat2021
Nemáte vůbec zač! Moc krásně se to čte a ze srdce Vám opravdu přeji hodně zdraví a krásných chvil se… poslední
dejv111 11.07.2016 08:30
dejv111

Očistit pěnu, která je na povrchu asi vypálená a aby tam bylo místo na maltu. Zakoupit úzkou zednickou lžíci, nebo širší spárovačku, (není podmínkou).
Namíchat maltu a přidat trochu lepidla na lepení ytongu.
Někde zkusit, jak to vypadá když to trochu zaschne a poškrábeš to třeba kouskem listu z pily.
Bude li to moc hladké, přidej trochu hrubší prosátý písek, až to po oškrábání bude podobné tvému břizolitu.
Pěnu omatlat samotným lepidlem na ytong.
Břizolit na styčné hraně navlhčit.
Pak hezky zvolna za tlumeného klení (provést vnitřní sebekritiku) nanášej do té pěnové mezery.
Trošičku víc, abys měl co oškrábnout.
To vše za přiměřeného tepla, aby to nezprahlo sluncem.
Vždy bude vidět rozdíl, ale to se nedá nic platné. Buď rád, že je to šedivý břizolit.

Jinak jsem někde četl o tom, že tam má být na venkovní straně difuzní fólie.

Přemýšlel jsem o postupu že bych ji použil a na špaletu dal lepidlo, do něj tu folii a na to polystyren a ten přetáhl lepidlem a fasédni silikonovou barvou.
Barvu dal třeba ještě zvenku na stěnu, takový jako rámeček kolem oken a uvnitř ve špalete třeba v jasné bílé. Vypadalo by to asi divoce ale jinak tu folii nevím, jak bych řešil. Někdo tvrdí že tam být musí, jiný že je to zbytečné. :(

Zdravím!
My loni v zimě také měnili okna, a též je zde pár neduhů, které bych již nyní po zkušenosti nezopakoval. Měnili jsme kastláče za plasťáky, ale po zimě hned zateplili, takže rámy oken se namontovaly tak, že lícovali s původní fasádou, což situaci poté trochu usnadnilo.

No ona ta folie (pásky) by se měla dávat správně z obou stran. Důležitá je hlavně zevnitř, aby Vám vlhkost nešla do izolace kolem rámů - musí být paronepropustná. Zvenku zase musí být paropropustná. Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak pokud přes pásku hodíte polyš během zapravení nebo zateplení, tak je fuk, jestli tam ta páska je nebo ne... To je můj názor.
Ale k Vaši situaci. Jak bych to dělal já. Pokud počítáte s tím, že budete časem zateplovat, řešil bych to následovně. Kupte lepidlo (lepící a stěrkovací tmel) a perlinku. Perlinku si naměřte na velikost špalety (trochu užší). Pěnu seříznětě, případně dopěňte díry. Před tím si zakryjte rámy a raději i skla, je to lepivé svinstvo. Pak hladítkem naneste lepidlo ( i přes pěnu samozřejmě), vložte perlinku a dál asi tušíte. Špalety bych teď prostě zapravil do rovna, natřel pěknou barvou ladící k břízolitu a nazdar... :-) Samozřejmě je škoda, že rovnou nezateplujete, mohl byste použít i APU lišty a měl vše kolem oken krásně zarovnané a úhledné. Ale to udělejte určitě až budete zateplovat!! Velice je doporučuji! Pak Vám nebude praskat omítka kolem rámů vlivem různé roztažnosti materiálů.

Moc děkuji za odpověď. Jen se ještě zeptám: A pokud bych nezateploval? Použít to stejné řešení a nebo poradíte prosím nějakou úpravu v postupu?

Jde totiž o veliký barák, 3 patra a přízemí, plán byl naivní, bydlení s dětmi, ale ty jsou najednou ve světě a tak zvažuji zda ta investice do zateplení bude pro mne účelná, zda nebude lepší jít za pár let do menšího a bez schodů.

Nemáte zač! :-)

Pokud byste nezateploval, tak tu apu lištu (začišťovací okenní profil) určitě použijte! Ono to tu špaletu tak nějak zkulturní. Podívejte se na fotky. Ještě jsem se tedy nevěnoval začištění lišty, takže je flekatá. No buď ji přetřu v barvě fasády nebo nechám bílou - uvidíme.
My použili TENTO profil s 6 mm šířkou drážky.

Pak můžete na špalety aplikovat nějakou probarvenou dekorativní omítku.

Ale pokud jste sami dva na tak velký dům, asi bych si opravdu začal hledat něco menšího. Já vím, je to těžké, pokud zde žijete celý život. Ale co na stará kolena s tak velkým domem? A ještě ho vytápět a udržovat. Možná zkusit v místě sehnat něco menšího, protože 3P dům, je opravdu darda na dva lidi.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/4103-spaleta 1-jpg]

[http://kutilska.poradna.net/file/view/4104-spaleta 2-jpg]

Nevím, proč jsou obrázky převrácené, ale s tím si poradíte. :-)

Děkuji ještě jednou vypadá to opravdu krásně.

Takže na povrch špalety natřít lepidlo a do něj "položit" tu lištu a na to omítku a nebo lepidlo jen do těch spár na pěnu a na špalety omítku?

A když omítku tak jakou? Akrylátovou nebo silikonovou?

A co to ještě obložit ty špalety tenkým polystyrenem, myslím ty plochy špalet a dorazit ho k rámům oken kvůli tepelným mostům, viděl jsem jak kolem okem právě uiniká nejvíc tepla tak ty špalety jakoby "zateplit" a pak na polystyren dát asi lepidlo a pak omítku? Nevím zda to je dobrý nápad, omlouvám se jsem "ajťák" :D

Jinak na ty "stará kolena" bude mi za chvíli 50 a se zenou máme dva kluky 22 a 23 no a dům jsme kupovali zhruba před 7 lety, kdy jsme naivně předpokládali, že kluci nebo alespoň jeden, zůstanou bydlet s námi. Ale už jsou ve světě za svýmy sny... Teď na ty "starý kolena" jsme si pořídili prcka, takže teď máme doma 3 letého ďáblíka ale i tak, jak píšete, je to obrovský dům i pro tři...

Tak to Vás tedy obdivuji, v tolika letech si pořídit další dítě! Ale jako jedni z mála přispíváte k populačnímu rozvoji v zemi, což je chválihodné. :-)

K tomu zapravení pomocí začišťovacích lišt Vám pomůže toto video. Vždy je lepší něco vidět než textem popisovat. Pak Vám bude vše jasné. Použití polystyrenu na ostění je možné, ALE!!! Přidělal byste si tím strašné práce navíc. Pak byste totiž musel použít i rohy s perlinkou. Lepidlem byste zasáhl i na stěnu domu. A aby to pak k něčemu vypadalo, musel byste udělat šambrány kolem oken a to u tak velkého domu znamená stavba lešení, což je neskutečná práce navíc!
Nejjednodušší opravdu bude, podle mě, následující:
1) Doplnit pěnu tak, kde chybí, po vytvrzení seříznout nebo zbrousit do roviny.
2) Očistit a odmastit(např. lihem) rámy oken. Podle videa nalepit apu lišty s perlinkou
3) Zakrýt fólií parapet a papírovou páskou oblepit rámy oken, ať si je nezašpiníte.
4) Nanést lepidlo pod perlinku, perlinku zapravit do lepidla a dále nanášet postupně další vrstvy lepidla a nebo použít sádrovou ruční omítku, kterou byste vytvořil i finální vrstvu. Ještě by asi bylo vhodné překrýt perlinky jednotlivých apu lišt dalším kusem perlinky, aby Vám časem nevznikly praskliny v rozích. Prostě do vrsty lepidla vložíte na perlinky apu lišt další kus perlinky (obdélník) v šířce perlinky u lišt.
5) No a nakonec penetrace a finální barva (omítka).

Přeji hodně zdaru! :-)

Moc děkuji za všechny rady řemeslné i za ohodnocení přispění populačnímu rozvoji.

Byt je to mimo téma, je vše daleko snazší ve zralejším věku, než ve 20. Člověk už nemusí honit kariéru, budovat firmu a hlavně má zkušenosti. Má čas si s nimi hrát, má čas když řeže prkno "řezat spolu" i když to trvá 5x déle, jako třeba nedávno jsem předvrtával akuvkou prkna, no bylo jich asi 20 v každém 4 díry no a "museli" jsme to všechno vrtat spolu. Celé dopoledne padlo na těch pár děr, ale oba jsme byli šťastní. Takže já mohu pozdní rodičovství jen doporučit ;)

Fakt ještě jednou dík ta rady všem.

Nemáte vůbec zač! Moc krásně se to čte a ze srdce Vám opravdu přeji hodně zdraví a krásných chvil se synkem! :-) Myslím, že bude mít krásné dětství! Užijte si to spolu! A jestli máte tolik času se mu věnovat, naučte ho co nejvíce (zručnost a pod.), bude se mu to v životě hodit. Když vidím tu mládež teď, je mi nevolno a ta děcka lituji - nic kloudného neumí. Vaše dítě bude těžká vyjímka a bude později ve veliké výhodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru