Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Anodová ochranná tyč

O anodových elektrodách existuje spousta článků a studií. Některé často pocházející přeložením zahraničních článků jsou někdy až (dle mého názoru) až podivné.
Ale co o tom tak vím, že se jedná o tzv. obětovanou elektrodu. Pomocí ní se usměrní tok elektronů, vznikajícího proudu vlivem rozdílných potenciálů materiálů. Tyto proudy způsobuji tzv. elektrochemickou korozi.
Tato elektroda je z materiálu, který svým elektrickým potenciálem způsoní tok elektronů tak, že nedochází k elektrickému naleptávání chráněného povrchu, ale k postupnému rozpouštění obětované elektrody.
To že se an. tyč rozpouští, je známka správné funkce.
Nejjednodušší a vyzkoušené, je použití elektrody z hořčíku, který má vhodné el. vlastnosti.
O nerezových tyčích nemám dostatečné znalosti, ale myslím si, že to že je "věčná" nesvědčí o správné funkci, i když z důvodu neznalosti to nemohu zcela vyloučit.
Na druhou stranu existují i jiné možnosti, kde bych nerezovou tyč chápal jako opodstatněnou.
Samotné rozpouštění an. tyče není až tak podstatné, důležitý je hlavně tok elektronů.
Z toho důvodu existují systémy s nuceným směrem proudu. A to tak, že anoda je umístěna izolovaně a na ní je přiveden malý proud z vnějšího pomocného zdroje. To způsobí tok elektronů v elektrolytu (vodě) tak že k naleptávání povrchu nedochází.
Ale jak jsem psal výše, hořčíková tyč v bojleru nevydrží dlouho a zcela levná není, nehledě k práci s výměnou.
To že jsem ji neměnil, ušetřil jsem za ni peníze na nový bojler. Ale je to bojler, který je starší výroby a drží přes dvacet let.
Ty dnešní asi tolik nevydrží i s anodovou tyčí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny