Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Motorová pila Einhell nejde do otáček - zhasíná

Mám starší motorovou. Po normálním nastartování motor "nejde za plynem" a po chvíli volnoběhu zhasne. Když z volnoběhu přidám
plný plyn tak motor taky zhasne. Když z volnoběhu "citově" přidávám a ubírám plyn tak se motor do otáček dostane a běží pokud ho
v otáčkách držím. Když uberu a motor by měl běžet na volnoběh tak zhasne. Karburátor je čistý nepoškozený, filtr paliva dobře
propouští, hadičky nepopraskané. Do přívodní hadičky benzínu je vložená jakási trubička s kuličkou, něco jako zpětná klapka.
Možná tato "klapka" brzdí z nějakého důvodu průchod benzínu do karburátoru a pak má motor málo paliva. Nemá s tím někdo prosím zkušenost? Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Dobrý den,píšete,karburátor je čistý,měl jste ho rozebraný,vyšrouboval trysky?To je základ dotazu,po…
Lubomír 19.05.2016 10:55
Lubomír
Dobrý den, díky za odpověď:Karburátor jsem měl rozebraný a všude kde byly nějaké kanálky kudy má pro…
Johny Free 19.05.2016 16:22
Johny Free
Neodpověděl jste,jestli jste měl vyšroubované kuželové trysky,jejich zpětné našroubování a seřízení…
Lubomír 19.05.2016 17:16
Lubomír
Abych se přiznal, tak karburátor jsem vymontovaný z pily měl a taky jsem demontoval víčko pod kterým…
Johny Free 23.05.2016 09:42
Johny Free
Dobrý den,kuželové trysky jsou vně karburátoru,jsou to šroubky na šroubovák s pružinou,dole jsou tva…
Lubomír 23.05.2016 11:35
Lubomír
Zdravím ještě jednou. Děkuji za ochotu, jak mi pomáháte řešit problém. S těmi tryskami jsme si troch…
Johny Free 24.05.2016 11:47
Johny Free
Dobrý den,ten ventilek na hadičce by asi chtělo něčím důkladně propláchnout,nevím jak to pracuje,ale…
Lubomír 24.05.2016 13:04
Lubomír
Dobrý den, pila je starší, ale nemá moc motohodin a co se týká startů tak ty jsou v pořádku po nalit…
Johny Free 24.05.2016 14:37
Johny Free
Tak píšu doufám poslední příspěvek. Totálně jsem demontoval karburátor, všechno co šlo odšroubovat j… poslední
Johny Free 25.05.2016 18:58
Johny Free
Skúste vymeniť filter paliva,to je na konci hadičky v nádrží,vyčistiť vzduchový filter,pozrieť zapaľ…
Slavco31 19.05.2016 23:08
Slavco31
Zkontroluj ještě výfuk. Kdysi jsem toto řešil u naší Stihlácký, také jsem prolezl celé palivové potr…
antibalda 20.05.2016 17:18
antibalda
no a já bych ji nejdříve vyzkoušel bez řetězu. Už jsem viděl zaseklý přední unašeč, neb jej majitel…
paul 22.05.2016 05:54
paul
Podle příznaků je to chudá směs.
vernon 22.05.2016 09:43
vernon

Dobrý den,píšete,karburátor je čistý,měl jste ho rozebraný,vyšrouboval trysky?To je základ dotazu,pokud jste karburátor rozebral a vše vrátil tam kde to bylo a neseřídil trysky,tak pila nepůjde jak má.Popište blíže co jste vše s pilou udělal.:-)

Dobrý den, díky za odpověď:Karburátor jsem měl rozebraný a všude kde byly nějaké kanálky kudy má proudit palivo jsem kontroloval, nikde jsem nezjistil ani tu nejmenší nečistotu ani usazeninu, malé silikonové ventilky i membrána taky bez poškození a vnitřek karburátoru je jako nový. Nevím, ale ta trubička v přívodní hadičce má v sobě kuličku a připadá mi jako zpětná klapka pro palivo, která by měla pouštět benzín do karburátoru ale zpět do nádržky by měla benzín zadržovat. Ve zpětných klapkách bývá pružina, což v případě tak malého rozměru by musela být hodně malinká, možná že praskla a kulička která má plnit funkci ventilku si dělá co chce
a to by mohla způsobovat nedostatek benzínu pro vyšší otáčky.

Neodpověděl jste,jestli jste měl vyšroubované kuželové trysky,jejich zpětné našroubování a seřízení je dost složitá operace a má svá pravidla,pokud nejsou správně seřízeny,tak třeba ani pilu nenastartujete,nebo funguje špatně jak píšete.Již v některé dřívější diskuzi jsem zde popsal návod na seřízení těch trysek.
Píšete,že pila na volnoběh běží,nyní musíte seřídít poměr vzduch benzín pomocí trysek H a L,základní seřízení výrobců podobných pil je každou trysku dotáhnout a o 1 3/8 otáčky povolit obě stejně a pak zkusit akceleraci a mírně jednou,nebo druhou tryskou pootočit a doladit,pila musí jít okamžitě za plynem,žádné hlcení.A otáčky seřídit na optimum a motor musí pod plným plynem takzvaně taktovat,nepřetáčet se,pak je pila seřízena jak má být.Pak případně mírně doladit volnoběh šroubem volnoběhu,řetěz nesmí běžet.Přijdete na to,také jsem to poprvé řešil přes tento postup a dnes to seřídím hned.:-)

Abych se přiznal, tak karburátor jsem vymontovaný z pily měl a taky jsem demontoval víčko pod kterým jsem našel dva malé
pryžové ventilky a kanálky. Vše se jevilo nepoškozené ani nebylo nic zaneseno nečistotami, tak jsem opatrně dal vše zpět a popravdě nevím kde v karburátoru najdu kuželové trysky. Takže pokud s tím máte zkušenost tak mi zkuste navigovat jak postupovat.
Nerad dělám odborníka, protože bych taky mohl nenávratně karburátor poškodit a na tuto starší pilu bych asi obtížně sháněl
nějaké náhr. díly. Díky za odpověď.

Dobrý den,kuželové trysky jsou vně karburátoru,jsou to šroubky na šroubovák s pružinou,dole jsou tvaru kužele,který zúžuje zašroubováním průtok benzínu i vzduchu a tím se ladí zápalná směs potřebná ke správnému chodu motoru.
Jestli jste sundal víčko,doufám,že jste něco neztratil,některé karburátory mají pod víčky malé kuličky,které jsou v kuželových sedlech a tvoří uzavírací ventilky a nejsou ničím zajištěny,snadno se ztratí,aniž by to člověk postřehl.
Nastartujte pilu nechte na volnoběh a musíte zkusit mírně pootočit jednou z trysek a mírně přidávat plyn,co se bude dít,pokud je pouze toto neseřízeno,tak k závěru dojdete logickou cestou,pokud se nic nemění,vrátit zpět a pootočit mírně druhou tryskou.Ono se to hezky píše,ale tyto karburátorky někdy dají člověku zabrat.
Někdy je lepší vyměnit celý karburátor,může být děravá membrána,protože jeho cena se vyrovná ceně náhradních dílů.Popište blíže model,nebo sem dejte foto karburátoru.
Podívejte se do odkazu,hledejte podle obrázku podobnost,většinou jsem doporučil známým na laciné pily ty univerzální za 226kč,jak na pily,tak křovinořezy a byly totožné a běhá to.Pasují i na mnoho dalších modelů,včetně mých dvou laciných pil co vlastním,zatím jsem to nepotřeboval.:-)

karburatory-c-5_28_53.html

Zdravím ještě jednou. Děkuji za ochotu, jak mi pomáháte řešit problém. S těmi tryskami jsme si trochu nerozuměli, nebo spíše jsem si já pod pojmem trysky představil ty, co byly kdysi v motocyklových karburátorech. O seřizovacích šroubcích samozřejmě vím, a mám je seřízené tak, že pila pracovala správně jak v režimu volnoběžných tak i maximálních otáček. Pila fungovala bezvadně a motor měl výkon odpovídající obsahu motoru. Žádné zásahy do seřízení jsem nedělal a jednou když jsem vyrazil na dřevo, tak se motor jako by hltil, nebo jako by měl málo benzínu, nechtělo se mu do otáček.

Karburátor jsem měl demontovaný, na membráně jsem žádné poškození neshledal a ventilky v něm jsou pryžové záklopky. Na těch jsem neviděl žádné opotřebení. Karburátor jsem skládal zpět s velkou pečlivostí, aby vše bylo na svém místě a nic se neztratilo. S tím si jako letitý kutil umím vyhrát. Tady jsem doufám chybu neudělal.

Dříve jsem psal, že v přívodní hadičce benzínu mezi filtrem a karburátorem je vložená trubička uvnitř s kuličkou. Domnívám se, že je to zpětný ventil, aby nasávané palivo šlo pouze jedním směrem z nádržky do karburátoru. Pokud je to zpětná klapka tak nevím, jestli uvnitř s kuličkou má být ještě pružinka, která by pomáhala tlačit kuličku do sedla. Kulička se v trubičce pohybuje, ale ne plynule - zadrhává. Rozebrání tak mrňavého dílu znamená jeho zničení, takže více jsem nezjistil. Nemáte s tím nějaké zkušenosti?

Pokud se nepodaří problém vyřešit a byla by možná nějaká alternativa nového karburátoru, tak bych se výměně asi nebránil. Momentálně nemám pilu rozebranou tak zatím napíšu model pily.
Einhell PKS 35/1 AV PROFI koupená v Německu

Dobrý den,ten ventilek na hadičce by asi chtělo něčím důkladně propláchnout,nevím jak to pracuje,ale můj kamarád ,který jezdí soutěžně motocykly má něco podobného na přívodu proti vytékání benzinu při špatné poloze stroje,moje pily to nemají.Zkusil bych ten ventilek vyřadit a pilu zkusit,třeba jen s kouskem jiné hadičky.
Ještě mě napadá,pilu máte staršího data,co gufera na klice?Mohlo by to přisávat falešný vzduch,ale i jinde,prohlídněte těsnění a dotažení karburátoru.Zkuste novou svíčku,stávající nemusí při větším tlaku dobře pálit,loni jsem řešil starty a bylo to svíčkou,venku jiskru házela jak nová,ale uvnitř pod tlakem už nikoli.Překontrolujte všechny konektory od zapalování,některý může být volnější a ztrácí se tam proudy.Rozkrytujte pilu a ve tmě zastartujte,koukejte,jestli jiskra neskáče kde nemá.Těch příčin může být mnoho.:-)

Dobrý den, pila je starší, ale nemá moc motohodin a co se týká startů tak ty jsou v pořádku po nalití benzínu chytne na pár škubnutí.
Svíčku bych novou asi zkusit mohl. Těsnění jsou dobrá karburátor je dotažený. Gufera jsem nekontroloval, ale když se po střídavém přidávání a ubírání plynu dostanu přes "hlcení" motoru do vysokých otáček a budu pilu tůrovat, tak se v otáčkách udrží. Jakmile uberu tak nastane problém, že se neudrží na volnběhu a chcípne, ale v zápětí když znovu nastartuju tak běží na volnoběh a pak se vše opakuje. Chci přidat - chcípne. Pořád mě to směřuje na problém s nedostatkem paliva na provoz ve vysokých otáčkách. Ale jak říkáte, zkusím vyřadit ventilek v hadičce. Zkusím postupovat vylučovací metodou a uvidím kam až dojdu a jestli budu úspěšný.

Tak píšu doufám poslední příspěvek. Totálně jsem demontoval karburátor, všechno co šlo odšroubovat jsem odebral a vyčistil vzduchem všechny kanálky. Zkontroloval jsem obě membrány i ventilky. Smontoval jsem vše zpět nalil benzín, pila naskočila na třetí škubnutí a letí za plynem
jako "za mlada". V jednom místě jsem objevil malý kousek nějaké sraženiny (jako rosol) a ten možná mohl občas ucpat malou dírku u které jsem ho našel a pak mohla pila mít málo benzínu. To ale nemůžu zaručit, že toto byla závada kterou jsem hledal. Nicméně pila zatím jede jako "Fík"
a doufám, že to tak zůstane. Díky za Vaši ochotu mi pomoci.

Skúste vymeniť filter paliva,to je na konci hadičky v nádrží,vyčistiť vzduchový filter,pozrieť zapaľovanie,vymeniť sviečku.Predtým sa ešte pozrite,či nemate sitko na výfuku,ak ho máte,tak môže byť zanesené.Mne sa niečo podobné stalo u Husgvarny 61,po prechode na olej M2T do benzínu mi sa zakarbonizovalo to sitko a píla šla normálne naštartovať,no ak som ju dal do rezu,tak skapala.Ešte môžu byť vadné semeringy alebo unavená membrána v karburatoru alebo zatváranie kanálikom gumeními záklopkami.

Zkontroluj ještě výfuk. Kdysi jsem toto řešil u naší Stihlácký, také jsem prolezl celé palivové potrubí, karburátor a nakonec stačilo "jen" vyčistit výfuk a motorovka běhá jak za mlada. Přece jen je to dvoutakt a když to někdo přežene s olejem, tak se není čemu divit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru