Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní čerpadlo

Ahoj,
máme zahradu, bez elektrické energie ale poblíž teče potůček... žádnej velkej proud vody, prostě normální potůček.

Vykopali jsme si takové jezírko, takže v létě je odkud brát vodu na zalejvání květinek, zeleninky atd.. ale nosit třeba 50 konví je prostě dřina. Tak jsem začal přemýšlet nad čerpadlem. Elektrické těžko - takže benzínové.. pár jich na trhu je, cena kolem 4000,- no..
Ale brouzdáním na netu jsem najednou našel pojem "trkač (ram pump)" a docela mě fascinovalo že by to teoreticky mohlo fungovat i našich podmínkách..
Co myslíte, je blbost nad něčím takovým uvažovat? Potřebuju dopravit vodu na vzdálenost cca 50m, převýšení 5-10m. Řešil už někdo z Vás něco podobného?

Předmět Autor Datum
Vodní trkač potřebuje ke své funkci dost spádu, nebo při menším spádu větší množství vody. Pracuje t…
mirektatra 07.05.2016 07:37
mirektatra
watch jedno z nejlepších instruktážních videí k tomuto tématu co jsem zatím našel ..
MKc 07.05.2016 08:36
MKc
Měl jsem na chatě podobně udělaný trkač jako je v tom videu a spoustu let dodával na chatu vodu z po…
deda43 07.05.2016 16:25
deda43
Dokonce se to snad i pořád vyábí, ale parametry by asi bylo dobré zkonzultovat s výrobcem. http://ww… poslední
leo 08.05.2016 10:49
leo

Vodní trkač potřebuje ke své funkci dost spádu, nebo při menším spádu větší množství vody. Pracuje tak, že hlavním potrubím volně protéká voda až do okamžiku, kdy dosáhne určité rychlosti. V tom okamžiku se mžikově (rázově) zastaví a v hlavním potrubí "rozeběhnutá" voda vytvoří rázový přetlak. Tento přetlak otevře zpětnou klapku, která přepustí tento přetlak do potrubí, které vede směrem k Vašim kytičkám, do doby, než se tlaky vyrovnají a pomine tlakový ráz vody v hlavním potrubí. Pak pružina opět otevře ventil v hlavním potrubí, voda v něm nabírá rychlost a ciklus se opakuje.
Z toho vyplývá, že za pomoci velkého množství protékající vody v hlavním potrubí, získáme menší množství, ale větší tlak. Funkce trkače tedy bude závislá na množství vody v potůčku a jeho spádu - nevím, jestli výrobce trkače udává tyto požadované parametry, resp. minimální seříditelný spád a průtok...
Rozhodně bych důkladně zvažoval právě tuto možnost, pracující na principu gravitace, než komplikovat a prodražovat provoz čerpadlem.

Měl jsem na chatě podobně udělaný trkač jako je v tom videu a spoustu let dodával na chatu vodu z potoka. Výška cca 30m. Po zrezavění trubek jsem udělal malé vodní kolo se šesti plechovkami od kondenzovaného mléka a s pumpou o průměru pumpičky na kolo o zdvihu cca 2cm. Náhon byl ze dvou prken v potoce, spád cca 20cm. Kvalita a množství vody silně kleslo, nyní vodu dovážím. Typ vodní pumpy je třeba přizpůsobit množství a spádu pohonné vody. Přeji hodně úspěchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru