Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní čerpadlo

Vodní trkač potřebuje ke své funkci dost spádu, nebo při menším spádu větší množství vody. Pracuje tak, že hlavním potrubím volně protéká voda až do okamžiku, kdy dosáhne určité rychlosti. V tom okamžiku se mžikově (rázově) zastaví a v hlavním potrubí "rozeběhnutá" voda vytvoří rázový přetlak. Tento přetlak otevře zpětnou klapku, která přepustí tento přetlak do potrubí, které vede směrem k Vašim kytičkám, do doby, než se tlaky vyrovnají a pomine tlakový ráz vody v hlavním potrubí. Pak pružina opět otevře ventil v hlavním potrubí, voda v něm nabírá rychlost a ciklus se opakuje.
Z toho vyplývá, že za pomoci velkého množství protékající vody v hlavním potrubí, získáme menší množství, ale větší tlak. Funkce trkače tedy bude závislá na množství vody v potůčku a jeho spádu - nevím, jestli výrobce trkače udává tyto požadované parametry, resp. minimální seříditelný spád a průtok...
Rozhodně bych důkladně zvažoval právě tuto možnost, pracující na principu gravitace, než komplikovat a prodražovat provoz čerpadlem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny