Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak dostat vodu ze střechy

Zdravím
Vedle domu budu mít nádrž na vodu na zalévání zahrady. Problém je v tom, že máme střechu do "V" (dešťová voda je svedena prostředkem domu) a tudíž žádné okapy, ze kterých by bylo možné dešťovou vodu svést do nádrže. Nechci kvůli tomu předělávat půl střechy a dělat nějakou odbočku pod úrovní střešní vpusti. Napadá mě udělat z kusu novodurové trubky přiměřeného průmeru, dlouhé cca 15-20cm takovou vložku do vpusti, která by tvořila přepad a ze vzniklého jezírka na střeše vodu odčerpávat (vše by bylo automaticky řízeno elektronikou). Nejjednoduší by to bylo asi pomocí ponorného čerpadla, jenže se mě nelíbí tahat 230V na střechu. Další by byla možnost čerpat vodu samonasávacím čerpadlem (nevím, jestli by tohle fungovalo), které bude dole u nádrže na zalévání. Režim zalévání a čerpání vody ze střechy by se přepínal pomocí elmg. ventilu. Vše by zase bylo řešeno elektronikou (Arduinem).
Nebo máte ještě někdo nějaký jiný nápad, jak to vyřešit?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím, jaká je konkrétní situace na střeše a jaké jsou možnosti, ale nebylo by jednodušší odvádět vo…
neutron 17.04.2016 16:29
neutron
Chci to udělat pokud možno bez zásahu do střechy. Pokud bych dal T kus ( asi nejlepší řešení), tak b…
Matyas xl 17.04.2016 17:19
Matyas xl
A co budeš dělat v zimě, až ti tam bude opakovaně ta voda zamrzat? edit: běžně se lidi snaží vodu z…
touchwood 17.04.2016 21:44
touchwood
v zime nebude zalievať záhradku najprv si poriadne prečítajte otázku urobte to čo bolí (že vraj my…
majo juro 17.04.2016 22:23
majo juro
To je jedno, co bude delat s vodou v zime, ale ta tam nesmi byt, jinak muze zmrzla voda narusit stre…
uličník 17.04.2016 22:37
uličník
prepáčte vy m....y ale potrebuje vodu na letnú polievaciu sezónu takže mu pomôžte poliať záhradku a… nový
majo juro 17.04.2016 22:41
majo juro
Rika se ze zadny uceny z nebe nespadl, ale blbce odtamtud hrnou lopatou. Když Vas to bavi ostatní ur… nový
uličník 17.04.2016 22:47
uličník
není nad to sledovat takové akrobaty, jak 2x ročně lezou na střechu instalovat nějaký udělátor. :-) nový
touchwood 17.04.2016 22:54
touchwood
V zimě tedy tu přehradu ze střechy bude sundávat? Zkuste se trochu zamyslet než něco napíšete, abyst… nový
touchwood 17.04.2016 22:38
touchwood
nelze to udělat nějak takto? [http://kutilska.poradna.net/file/view/3978-cerpaci -stanice-png] edi… nový
touchwood 17.04.2016 22:51
touchwood
Varianta přepracování šachty v přízemku určitě možná je, ale zasee jak s vodou ven z objektu. Pokud… nový
sHpy00n 18.04.2016 08:06
sHpy00n
"[i]Volný přístup tam není... je to řadovka s plochou střechou a celá trubka je zazděna v šachtě ved… nový
neutron 18.04.2016 17:00
neutron
Udělal bych to tak, že bych do hlavního svodu udělal utěsněný nástavec asi 10 cm, nad původní úroveň… nový
Zerozero 18.04.2016 18:51
Zerozero
Takhle nějak jsem to s tím nástavcem původně zamýšlel jen s tím rozdílem, že by z jezírka byla voda… poslední
Matyas xl 18.04.2016 20:15
Matyas xl

Nevím, jaká je konkrétní situace na střeše a jaké jsou možnosti, ale nebylo by jednodušší odvádět vodu prostě samospádem, než nějakým komplikovaným čerpáním a automatikou? Bylo by to sice pod úrovní střechy, ale připadá mi to rozumnější. Prostě vsadit T - kus, pod něj šoupě a odbočku vést do nádrže. Bylo by to bez starostí, akorát by se musela hlídat hladina v nádrži, ale to by nebyl problém.

Chci to udělat pokud možno bez zásahu do střechy. Pokud bych dal T kus ( asi nejlepší řešení), tak bych musel rozebrat půl střechy. Podle mých představ by výška hladiny nepřesahovala 10cm nebo tolik, aby voda nebyla v místě napojení lepenky. Když by odbočka byla dole v šachtě, zas by mohl být problém v těsnosti potrubí a při nějakém přívaláku bych mohl mít doma potopu.
No teď mě ale něco napadlo.Nebyla by to sice voda z celé střecha, ale minimálně z půlky. Teklo by to samospádem. Zkusil jsem to nakreslit. Ta přehrada :-D tak cca 10 cm a po celé šířce střechy a stojací voda mimo jakékoli napojení lepenky.U krajů a oplechování by se to už dalo v takto malém rozsahu ohlídat a ošetřit.Ta hadice by byla protáhnuta skrz celou rouru a vyvedena krytem na čisticím otvoru přes nějakou průchodku. Přehrazení na střeše by bylo z plechu přilepeného na původní lepenku.

Varianta přepracování šachty v přízemku určitě možná je, ale zasee jak s vodou ven z objektu. Pokud bych chtěl trvalé a bezobslužné řešení, volil bych přepracování střechy do jednoho spádu. Třeba lehké dřevěné vazníčky, nahoru trapézové plechy aby nečuměly nad atiku pokud máte a sběrný žlab do svodů.

Škoda že ven z domu už jde voda i se splaškama. Viděl jsem na youtube vychytávku, kde byla na trubce děšťové vody šachta. Trubka byla v šachtě přerušená, na výtoku bylo koleno a kus trubky nahoru jako přepad. Voda natekla do šachty a dál odtékala až po vystoupání hladiny k přepadu. Celá šachta tedy sloužila jako rezervoár vody na zalévání. Podmínkou ovšem byla čistě dešťová kanalizace oddělená od splaškové.

"[i]Volný přístup tam není... je to řadovka s plochou střechou a celá trubka je zazděna v šachtě vedle komínů. Kus trubky kouká s deklem jenom v přízemí."

Šachta určitě není ze železobetonu a udělat malou díru do ní není žádný problém. I kdyby to mělo být v patře a ne hned pod střechou. Velmi se mi líbí nakreslený návrh touchwooda. Je to nejjednodušší návrh bez jakýchkoliv starostí.

Udělal bych to tak, že bych do hlavního svodu udělal utěsněný nástavec asi 10 cm, nad původní úroveň. Do toho koleno, těsně nad lepenkou. Na něj připojit hadici a vyvést zkrz dvířka dole.
V případě, že by z nějakého důvodu hadice vodu nepobrala, tak voda na střeše vystoupá max. do úrovně přepadu. Zbytek vzniklého jezírka, by pak odtekl hadicí a voda na střeše nezůstala. To například v případě velkého slejváku.
Viz neumělý obrázek. :-)

Takhle nějak jsem to s tím nástavcem původně zamýšlel jen s tím rozdílem, že by z jezírka byla voda čerpána čerpadlem. Byly tady námitky, že by mohlo vlivem stojací vody dojít k průsaku pod lepenku. No v místě teoretického jezírka bych přivařil nový pás lepenky a všechny případné spáry v okolí natřel např. gumoasfaltem nebo dotěsnil klempířským tmelem. Jojo, asi to udělám takhle.
Díky vám všem, za každého z vás si dám 1 :beer::-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru