Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze nějak připojit třetí bednu na dvoukanálový zesilovač?

Jsem v elektrice a elektronice celkem laik, takže se radši poradím. Na zesilovač s doporučovanou impedancí beden 4 - 16 ohm mám teď připojeny dvě bedny po 4 ohm. Možnost přepnutí na mono reprodukci není. Chtěl bych připojit ještě třetí do jiné místnosti, taky 4 ohm. Smířím se s reprodukcí mono, ale ne s tím aby by v ní hrál jen jeden kanál. Dá se to nějak jednoduše udělat?

Předmět Autor Datum
Nějak nechápu tu poslední větu. Stereo ze tří beden je nereálné ... Bedny na zesilovač samozřejmě př…
antibalda 09.04.2016 20:33
antibalda
Neptal jsem se na stereo ze tří beden, to je blbost. Naopak jsem uvedl, že reprodukce mono z třetí b…
neutron 10.04.2016 01:34
neutron
Tak jak to máš napsaný, to realizovat nejde. Pokud máš hlavní bedny stereo, tak z toho nedostaneš mo…
Zerozero 10.04.2016 01:22
Zerozero
Jo, tomu rozumím. Bohužel dvě rovnocenné bedny na stereo do kuchyně nemám (jen jednu, ale kvalitní).…
neutron 10.04.2016 02:07
neutron
Pokud by si chtěl to vyzkoušet s těmi menšími bednami, tak by to asi šlo, jen bys musel počítat s tí…
Zerozero 10.04.2016 02:42
Zerozero
Díky, rozumím. Jak prosté, že mě to hned nenapadlo. V podstatě malé bedny předřadím v sérii před ty… poslední
neutron 10.04.2016 12:30
neutron

Nějak nechápu tu poslední větu. Stereo ze tří beden je nereálné ...
Bedny na zesilovač samozřejmě připojit jdou, ale musíš trochu počítat s odporem beden. Pokud by jsi nyní připojil třetí bednu třeba na první kanál společně s první bednou (paralelní zapojení beden), tak zničíš zesilovač, protože dvě takto zapojené bedny budou mít celkovou impedanci pouze 2 Ohmy. Pokud bedny spojíš do série, budou mít celkovou impedanci 8 Ohmů, to znamená, že budou hrát slaběji, než zbývající bedna, která bude na kanálu samostatně, ale zesilovači se nic nestane. Nejlepší řešení by bylo sehnat 8 Ohmový bedny a ty následně spojit paralelně - výsledný odpor by byl 4 Ohmy a všechny by hrály stejně hlasitě.

Neptal jsem se na stereo ze tří beden, to je blbost. Naopak jsem uvedl, že reprodukce mono z třetí bedny, která bude v jiné místnosti, mi vadit nebude. Je mi jasné, že prosté připíchnutí další bedny do dvojice svorek jednoho z kanálů je možný průser. Kdybych na jeden kanál zapojil bedny zapojil sériově (nevím ale jak), nevadilo by mi ani hraní slaběji. A furt tam bude jenom jeden kanál, což nechci. Kupovat nové 8 ohm bedny taky fakt nechci. Asi je problém sloučit dva stereo kanály do jednoho mono.

Tak jak to máš napsaný, to realizovat nejde. Pokud máš hlavní bedny stereo, tak z toho nedostaneš mono (smíchané L+P) reprodukci do jedné vedlejší bedny. Navíc je problém s impedancí jak už bylo uvedeno. Zesilovač už jede na minimální impedanci beden.
Pokud by si však měl do vedlejší místnosti dvě bedny, tak by to realizovat šlo.
Záleží ale také na výkonu zesilovače a jeho rezervu výkonu při běžném poslechu, tedy zda neběží naplno.
Tedy příklad. Hlavní bedny 4 ohmy a vedlejší bedny také 4ohmy.
Zapojí se levé bedny do série a pravé bedny do série (pozor na správné fázování).
Tím budou na každý kanál zapojeny dvě bedny do série a výsledný odpor bude pro každý kanál
8 ohmů. Tím se sníží výstupní maximální výkon přibližně na polovinu, v praxi to bude o něco více, vlivem odlehčení zdroje.
Snížení výkonu ale bude pro poslech prakticky nepostřehnutelné, vyrovná se malým zvýšením regulace hlasitosti.
Je to dáno tím, že lidské ucho má přibližně logaritmický průběh citlivosti. Proto také regulace hlasitosti zesilovače má tento průběh. Tedy pokud při poslechu zvýšíme výstupní výkon na dvojnásobek, sotva to postřehneme. Samozřejmě to platí i obráceně. Tedy bude li zesilovač v tomto případě pracovat do osmi ohmů, bude ztráta výkonu téměř nepostřehnutelná.
Jen si nejsem stoprocentně jistý, jak se v tomto případě budou chovat výhybky v reprobednách.
Ale myslím si že jsou udělány tak že se jako daná impedance chová bedna jako celek a sériové zapojení by nemělo mít na reprodukci podstatný vliv.
A samozřejmě, hlavní i vedlejší bedny by v tomto případě měly mít přibližně stejný výkon.
Nelze například mít hlavní bedny na sto wattů a vedlejší na 10W. Při vybuzení na velký výkon by to slabší bedny nevzaly. V tom případě by šlo provozovat zesilovač jen do výkonu slabších beden.

Jo, tomu rozumím. Bohužel dvě rovnocenné bedny na stereo do kuchyně nemám (jen jednu, ale kvalitní). Pak mám ještě dvě stejné umělohmotné menší dvoupásmové škatule, taky po 4 ohm, ale se štítkovým výkonem 2-4 W, což by na nenáročný poslech mohlo stačit. Ty hlavní bedny mají povolených 10 W. Na zesilovači je rezerva výkonu dostatečná, nemůžu to osolit na víc, než 1/3, jinak by mě sousedi zabili. (tzv. hudební výkon 100 W, což je blbina, výkon RMS odhaduju max. 20W) No ale má ignorance je taková, že nevím jakým způsobem mám zapojit bedny sériově. Nejsem hifista, pouze nenáročný laik.

Pokud by si chtěl to vyzkoušet s těmi menšími bednami, tak by to asi šlo, jen bys musel počítat s tím, že by jsi byl omezen výkonem těch slabších beden. Pokud hlavní bedny mají jen 10W, tak rozdíl ve výkonech beden není zas tak velký. Případné přebuzení malých beden na třeba 6 W, by snesly. Maximální nastavení hlasitosti by šlo odhadnout poslechem, tak aby bedny nezkreslovaly.
Faktem je že výkon to není nic moc ale pro poslech to stačí.
Také by šlo realizovat, pokud by to vyhovovalo, že by se menší bedny přemostily odporem. Pak by hlavní bedny hrály hlasitěji a vedlejsí tišeji, to jen pro úplnost.
Jinak zapojení do série není složité. U hlavních beden se přeruší jeden z vodičů, vedoucí k bedně. Pro každý kanál stejně, tedy například svorky na zesilovači třeba horní (podle toho jak jsou řešeny, nebo stejný kolík konektoru, tedy myslím vodič bedny vedoucí k tomuto místu)Tak aby to bylo stejné pro oba kanály. Tím přerušením vodiče vzniknou dva konce, na které se připojí dva vodiče od vedlejší bedny. To samé pro druhý kanál. Pro stereo je nutné dodržet fázování. Vodiče z přídavných beden by měly být nějak označeny, buď pokud jsou na bednách nějaké svorky, tak třeba jen polohou, nebo plus minus, nebo pokud je vyvedena přímo dvoulinka, bývá na ni na jednom vodiči proužek. Tak je nutno bedny zapojit stejným způsobem obě, například do rozdělené dvoulinky hlavních beden zapojit přívod vedlejších beden vodič s proužkem blíže zesilovači a druhý konec blíž k hlavní bedně. Koukám, napsal jsem to nějak šroubovaně :-)Pokud je to nesrozumitelné tak to ještě upřesním. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru