Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kapající voda v ledničce

Zdravím všechny!

Máme doma asi dva roky kombinovanou chladničku Electrolux EJF 4440 AOW.

Problém je ten, že z mřížky na horní straně chladničky, jakoby pod mrazákem, kape voda. Ale nechápu proč. Jak mrazák tak chladnička mrazí jak by měla, takže nechápu, kde se tam ta voda bere, že kape přes celou chladničku. Dělá to asi posledních 14 dní. Překopal jsem věci v mrazáku, aby mohl lépe chladit, ale stejně to nepomohlo. Zatím chytám vodu do malé nádobky pod tou mřížkou, ale rád bych to nějak vyřešil.

Díky za rady.

Předmět Autor Datum
V lednicich na zadni strane byva takova dirka...odtokova na vodu. Vetsinou vede do zadu do misky na…
helemese 09.04.2016 14:19
helemese
Taky mě to hned napadlo a tak jsem ten odtokový otvor hledal. Nenašel. Vím, že by měl být umístěn ně…
Kolikos 09.04.2016 15:00
Kolikos
Nám ta voda přetéká už přes misku a pod lednicí je voda ? Máte nějaké rady ? Máme jí asi 5 let.
vlada123 09.04.2016 15:52
vlada123
Mě nekape jakoby úplně pod chladničku. Ale zpod mrazáku přes mřížku do chladničky
Kolikos 09.04.2016 16:09
Kolikos
Pokud voda z odmražování výparníku, která stéká do misky na kompresoru se nestačí odpařovat,znamená…
Zerozero 10.04.2016 03:30
Zerozero
Nebyla by fotka, jak je to tam uspořádané a odkud a kam ta voda odkapává? My jsme měli samostatnou m…
Yarda 09.04.2016 18:45
Yarda
Pro Yarda: A jak jste to vyřešili? Totiž pokud se jedná o samostatnou mrazničku, tedy jen mrazák bez…
Zerozero 10.04.2016 03:16
Zerozero
Pro Yarda: A jak jste to vyřešili? Máme novou mrazničku, větší, a máme ji v kuchyni.
Yarda 10.04.2016 10:09
Yarda
Tady pro upřesnění kudy přesně to kape [http://image.prntscr.com/image/624a6c6629eb40cf98a 73aa2173…
Kolikos 10.04.2016 13:40
Kolikos
Hmm, no nejsem přes lednice zase takový odborník, neznám všechny konstrukce. Potřeboval bych vědět,…
Zerozero 10.04.2016 14:23
Zerozero
Momentálně nemohu s lednicí pohnout a podívat se za ní. Jsem tu teď sám a ta lednice je fakt těžká.…
Kolikos 10.04.2016 15:10
Kolikos
Kouknul jsem tedy zezadu na lednici. Není tam vidět vůbec nic, jen kondenzátor. Zadní část lednice j…
Kolikos 10.04.2016 16:59
Kolikos
Jo tak to je opravdu průduch mezi mrazákem a lednicí? Jo asi novější lednice neznám. To asi výrobce…
Zerozero 11.04.2016 20:21
Zerozero
Nevím přesně, kam to vede nebo nevede. To nijak nezjistím, nejde to úplně rozebrat. Ale vede to někd…
Kolikos 11.04.2016 21:45
Kolikos
No asi Ti neporadím, musel bych být u toho a vidět to zblízka. :-(
Zerozero 12.04.2016 00:45
Zerozero
V pohodě, nic se neděje. I tak si cením snahy. Díky. poslední
Kolikos 12.04.2016 07:24
Kolikos

V lednicich na zadni strane byva takova dirka...odtokova na vodu. Vetsinou vede do zadu do misky na motoru. Tudy by mela odtekat prebytecna voda a na misce se vlivem tepla motoru odparuje do prostoru. Neni problem v tom, ze tuto odtokovou diru mas ucpanou ci zamrzlou? Pak nema voda kam unikat...

Ikdyz pravda je, ze je vetsinou asi zasazena dolu, nez nahore...ale za podivani nic nedas.

Pokud voda z odmražování výparníku, která stéká do misky na kompresoru se nestačí odpařovat,znamená to nejspíš to, že je porušené těsnění dveří a do prostoru lednice se dostává okolní vlhkost, která se příliš sráží na výparníku. Automatické odmražování tak produkuje příliš mnoho vody. Druhým případem může být to, že je v místnosti vysoká vlhkost a do lednice se často chodí a tím vlhkost pouští často do lednice. Také to, že se do lednice dávají potraviny s vysokou vlhkostí nezabalené, například tác s obloženými chlebíčky, mající pokojovou teplotu a nepřikryté folií, nebo polévka v hrnci bez pokličky a podobně. Za normálních okolností, by se měla voda na horkém kompresoru odpařit.

Nebyla by fotka, jak je to tam uspořádané a odkud a kam ta voda odkapává? My jsme měli samostatnou mrazničku, měli jsme ji v nevytápěné místnosti, kde v zimě nebylo moc teplo a časem na spodu mrazničky začala kondenzovat voda. Opravář říkal, že je to špatné, že ty mrazničky nemají rády, když jsou ve studené místnosti.

Pro Yarda: A jak jste to vyřešili? Totiž pokud se jedná o samostatnou mrazničku, tedy jen mrazák bez ledničky, tak opravář trochu kecal :-) To co říkal platí pro kombinace lednička s mrazákem, s jedním kompresorem a jedním termostatem, pouze v prostoru ledničky.
Pokud se taková lednice dá do chladného prostoru, tak se prostor ledničky neotepluje okolním prostředím tak jak je s tím počítáno. (klimatická třída). Tím se snadněji udržuje nízká teplota v lednici a termostat nemá potřebu sepnout. Tím ale dojde k tomu, že se nedostatečně chladí prostor mrazáku, kde je potřeba udržet mnohem nižší teplotu. Mrazák pak je nedostatečně chlazený. Pokud se ale jedná o samostatnou ledničku nebo mrazák, ne kombinaci, nic nebrání umístění do chladného prostoru, naopak je to energeticky výhodné.
Pokud dochází ke kondenzaci vody na vnějším plášti mrazničky, jedná se o něco úplně jiného.
Nejspíše o porušení izolační schopnosti tepelné izolace. Pokud je hmota izolace nekvalitní, dojde někdy k tomu, že vzdušná vlhkost kondenzuje uvnitř izolační hmoty. Tím dojde k nasáknutí hmoty vodou a ztrátě izolační schopnosti. Možná se jedná o tento případ. Pokud se ale nejedná o místnost s velmi vysokou vlhkostí, kde by voda kondenzovala na povrchu i jiných těles.

Pro Kolikos: Neznám tu lednici, ale předpokládám, že chladicí těleso (výparník) je v zadní stěně prostoru ledničky. Pokud ano, bývá dole, na zadní stěně jakýsi žlábek na sběr odtáté vody a v něm odtokový otvor. Pokud má lednice takovouto konstrukci a není například výparník ve "stropu" lednice, tak není normální důvod aby někde s vrchu kapala voda. Pokud by tedy voda kondenzovala na stropu lednice, mohlo by to znamenat porušení tepelné izolace mezi prostorem mrazáku a lednice (promrznutí, jak jsem psal výše). Jinak by měla voda kondenzovat na nejchladnějším místě, tedy na výparníku.

Hmm, no nejsem přes lednice zase takový odborník, neznám všechny konstrukce.
Potřeboval bych vědět, kde lednice chladí, případně namrzá, když běží kompresor.
Bývá to zadní stěna prostoru ledničky.
Ale tohle vypadá, že výparník je v horní ploše prostoru nad mřížkou, a studený vzduch proudí do prostoru přes tuto mřížku. Možná je na to využita část výparníku, společně s mrazničkou.
V tom případě, musí být nějak zajištěn odvod odmražené vody z výparníku.
V tom případě by musel být sběrný žlábek realizovaný v tom prostoru někde nad mřížkou a vyveden vzadu z lednice. Nevím, do jaké míry by to bylo přístupné, ale nejspíš bude vzadu ze stěny lednice vystupovat hadička a ta vedena ke kompresoru. Někdy se ucpe. V tom případě by snad pomohlo tuto hadičku prošťourat pružným drátem zavedeným do hadičky dole.
Kdyby to nepomohlo, také je možné, za předpokladu, že je výparník nahoře nad prostorem lednice, že je příliš namražen a automatické odtávání nestačí námrazu odstranit. Pak by se mohlo stát, že voda nestéká po výparníku někam ke sběrnému žlábku a skapává z námrazy přímo dolů. Potom by mohlo pomoci zcela odmrazit lednici vypnutím na nějaký čas. Využít toho třeba na odmražení a vyčištění mrazáku. Ale vše platí,pokud je výparník opravdu nahoře nad prostorem lednice.
Ale asi to tak bude, jinak nevidím důvod,proč by tam ta mřížka byla. Lze mřížku odstranit a podívat se tam? Kdyžtak ještě napiš co jsi zjistil.

Momentálně nemohu s lednicí pohnout a podívat se za ní. Jsem tu teď sám a ta lednice je fakt těžká. Pak bych se tam podíval, jestli bych zezadu něco nevyzkoumal.

Každopádně se za tu mřížku nejde nijak dostat. To mě taky napadlo, ale takhle zezdola to nejde. Nahoře je v mrazáku taky mřížka, jde vyndat, ale je pod ní to samý jako nad touhle mřížkou. Průduch mezi mrazák a chladničku. Takže tam nic nevykoumám.

Jo tak to je opravdu průduch mezi mrazákem a lednicí? Jo asi novější lednice neznám.
To asi výrobce ušetřil celý výparník v lednici a lednice je chlazená protékáním mrazu z
mrazáku do ledničky. Jestli to tak je, tak netuším, jak se to reguluje.
Jestli je to průduch do mrazáku, nedivil bych se, že to tam někde namrzá a následně odtává.
Pak asi nevím, co s tím. :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru