Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Okružní pila- velikost kotouče

Zdravím
Chci se zeptat na zkušenosti s ručními okružními pilami.

Mám přímočarku, ale ta by se spíše měla jmenovat křivočarka. Uřezat s ní něco rovně i podle vodítka je nemožné(alespoň s tou mou). Plátek se po čase vyhne kousek do boku a řez je pak nikoliv kolmý na plochu desky, ale lehce zkosený. A to i při řezu 2cm tlusté desky a novým plátkem.
Takže uvažuju, že na takovéto uřezání desky na poličku, nebo tak něco, pro domácí použítí, koupím ruční okružní pilu. Stolní nemám kde uschovat.

Je praktický rozdíl ve velikosti kotouče 165 a 190mm? Mám vyhlídnutu BOSCH PKS 55A. Ta má právě těch 165mm list.

Vodící lišty na tyto ruční pily jsou příšerně drahé. Tak mne napadlo, jestli podobnou službu neudělá připevnění nějaké latě svorkami k desce v patřičném odstupu od řezu a pilu lehce tlačit na lať. Máte s tím někdo zkušenost u takové pily?

Je něco na této bošce, co na ní chybí co by "správný" mafl měl mít? Kdosi v jakési diskuzi psal, že ta pila má malý zásobník na piliny....toto beru na vědomí.

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
děkuji všem za odpovědi Ještě se chci zeptat na zkušenost jinou. Je možné s touto okružní pilou o p…
patyk 02.04.2016 12:34
patyk
watch riziko kickbaku snížíš tím, že nastavíš kotouč tak, aby koukal jen trochu víc, než síla mater…
Odoaker 02.04.2016 15:43
Odoaker
jasně. beru na vědomí. děkuji odkaz- šílený. hooodně pro mne poučné. To podležení řezaného dřeva je…
patyk 02.04.2016 18:23
patyk
Zdravím, tak rukavice minimálně na soustruh, brusku a vrtačku nepatří.]:) Na brusku obličejový štít… poslední
trtr 04.04.2016 10:44
trtr

děkuji všem za odpovědi

Ještě se chci zeptat na zkušenost jinou. Je možné s touto okružní pilou o průměru 165mm zatáčet při řezání? Popř.se zeptám z jíného pohledu. Pokud budu chtít udělat opravu směru řezu v průběhu řezání, kdy už celý kotouč bude v desce, půjde to? A naopak, má tendenci pila zatáčet jako křivočárka?

Ptám se proto na ten list 165mm, protože zatím je to moje volba stále. Těch příležitostí řezat něco tlustšího jak 55mm je minimum v mém případě. Jedině trámy na pergolu(dá se operativně půjčit nějaká větší). Jinač nevím. Všechno to bude 20-30mm, pár trámků 30x50, popř. ty 40x60. Pokud by to z nějakého důvodu nešlo pootočit abych řezal těch 40mm, tak to prostě doříznu ocaskou.

děkuji

watch

riziko kickbaku snížíš tím, že nastavíš kotouč tak, aby koukal jen trochu víc, než síla materiálu
zátačet radši ne, když chceš riskovat, tak klidně.

když vyjedeš z lajny, tak se vrátit a říznout znova rovně. Ale jináč, když se jí to nebude líbit, tak to poznáš... a tu, co si vybral, tak bys měl udržet, i když by se ti chtěla vysmeknout.

Když už zatáčku, tak odřezávat postupně... na zatáčky je šukačka nebo frézka.

jasně. beru na vědomí. děkuji

odkaz- šílený. hooodně pro mne poučné. To podležení řezaného dřeva je jasné, ale stejně bych se bál, že bych to jednou podcenil. Myslím, že teď už to nepodcením :))

Jinač i další videa z nabídky napravo o bezpečnosti práce byla hodně poučná. Např.při práci s úhlovou bruskou nosím zpravidla uzavřené brýle(takové ty "lyžařské"). Vím, že se karbokotouč může rozletět... přesto jsem měl otevřené čokoládové oko na pořádný obličejový štít... Už vybírám a objednám ho.

Nebo s těmi rukavicemi, kdy je používat a kdy ne. Já ty rukavky nosím skoro furt, asi bych neměl....

děkuji

Zdravím, tak rukavice minimálně na soustruh, brusku a vrtačku nepatří.]:)

Na brusku obličejový štít jenom schvaluji. Jinak já třeba při práci s křovinořezem mám na hlavě sluchátka, štít pro krovinořezi a když sekám okraj u silnice, tak ještě plexi brýle-malé kamínky se v pohodě dostanou přes mřížku.:-) Ale je to trochu off topic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru