Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kombinovaná vs. horní frézka

Zdravím
Potřeboval bych pomoci s rozhodnutím. Budu rád, když pochopíte, že nejsem bohatý na to, abych si kupoval levné věci. Ale taky nejsem tak bohatý, abych si kupoval věci které nevyužiji.
O co jde?
Chtěl bych nějakou frézku na přiležitostné opracovávání dřeva. Nejčastěji zaoblování hran desek. Do teď jsem desky zakulacoval lamelovým brusným kotoučem do rozbrušky. Výsledek je ovšem takový...,no... řekněme, surový styl :)) Není to ono. Kámoš mi řekl o horní frézce, že se to na to používá. Tak jsem trochu hledal na síti. Pročítal diskuze a jsem dost v rozpacích. Pořádná frézka stojí pořádné tisíce. A levné prý nestojí za moc. Někdo ale sem tam vyjádří spokojenost i s těmi levnými.

Jsem opravdu příležitostný kutil. Doma jsem zrobil 6 poliček, 2 vestavěné skříně, venkovní lavičku, botník... Hrany jsem obrušoval tím lamelákem. Mám v plánu ještě pár výrobků udělat. Cítím však, že těch výrobků bude už jen opravdu několik(možná 6). Prostě nevím co bych furt ze dřeva měl robit :) Pro druhé se mi moc vyrábět nechce.

V Lidlu budou mít Kombinovanou frézku http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetai l&id=45923 . Má 250W. Prý je to žalostně málo. Mi by bohatě stačilo, kdyby frezka uměla zaoblit hrany+ nějakou drážku. Více nepotřebuji.

Při procházení nabídky na trhu jsem narazil na jinou frézku z Lidlu a to Horní frézku http://www.akcniceny.cz/detail/horni-frezka-1200-w -1702135/ . Ta už má 1200W. Zdá se mi však, že má aretaci zdvihu jen na jednom sloupku. Lidi to dost kritizují(to řešení), protože se frézka lehce naklání(má to potom vůli) při práci.

Chci se zeptat místích ještě ze svého úhlu. Je 250W opravdu málo? Na to moje pižlání by mi to nestačilo? A jaký je vůbec rozdíl, mezi kombinovanou a horní frézkou? A co to kývání se v sloupku(u té horní frézky, protože ta kombinovaná je asi jen na jednom sloupku), ohrozí to přesnost i při zbrušování hran, popř.dlabání drážky? U té drážky si dovedu představit, jak by výsledek mohl vypadat při mírném naklonění. Marně však uvažuji, na co bych frézoval drážku?

Jsem tedy v jakési myšlenkové krizy. Buď koupit jednu nebo druhou frezku za cenu kolem 1000kč i s několika frézami. Nebo nekoupit nic a chodit si těch pár budoucích výrobků nechat ohoblovat do stolařa za nějakou cenu(mám zkušenost, že za jednu dvě desky nechtějí nic. Tak dám cosi na pivko a jsme rádi oba... ). Za větší pracnost dám klidně pár stováků.

Děkuji za připomínky a to objasnění rozdílu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já si myslím, že kombinovaná frézka z Lidlu je určena k úplně jiným pracem, než klasická horní frézk… poslední
PLV 09.03.2016 16:17
PLV

Já si myslím, že kombinovaná frézka z Lidlu je určena k úplně jiným pracem, než klasická horní frézka. Lépe se drží a ovládá a je určena k jemnému obrábění, na rozdíl od silných horních frézek, které jsou na pružinách a při obrábění se musí tlačit do dřeva. Na každou práci se musí zvolit jiné vhodné nářadí a nástroj a nejde šmahem něco zatracovat a odsuzovat. A pokud chce někdo něco opracovat opravdu přesně a kvalitně, musí si pořídit patřičný dřevoobráběcí stroj v ceně několika desítek tisíc. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru