Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kombinovaná vs. horní frézka

Zdravím
Potřeboval bych pomoci s rozhodnutím. Budu rád, když pochopíte, že nejsem bohatý na to, abych si kupoval levné věci. Ale taky nejsem tak bohatý, abych si kupoval věci které nevyužiji.
O co jde?
Chtěl bych nějakou frézku na přiležitostné opracovávání dřeva. Nejčastěji zaoblování hran desek. Do teď jsem desky zakulacoval lamelovým brusným kotoučem do rozbrušky. Výsledek je ovšem takový...,no... řekněme, surový styl :)) Není to ono. Kámoš mi řekl o horní frézce, že se to na to používá. Tak jsem trochu hledal na síti. Pročítal diskuze a jsem dost v rozpacích. Pořádná frézka stojí pořádné tisíce. A levné prý nestojí za moc. Někdo ale sem tam vyjádří spokojenost i s těmi levnými.

Jsem opravdu příležitostný kutil. Doma jsem zrobil 6 poliček, 2 vestavěné skříně, venkovní lavičku, botník... Hrany jsem obrušoval tím lamelákem. Mám v plánu ještě pár výrobků udělat. Cítím však, že těch výrobků bude už jen opravdu několik(možná 6). Prostě nevím co bych furt ze dřeva měl robit :) Pro druhé se mi moc vyrábět nechce.

V Lidlu budou mít Kombinovanou frézku http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetai l&id=45923 . Má 250W. Prý je to žalostně málo. Mi by bohatě stačilo, kdyby frezka uměla zaoblit hrany+ nějakou drážku. Více nepotřebuji.

Při procházení nabídky na trhu jsem narazil na jinou frézku z Lidlu a to Horní frézku http://www.akcniceny.cz/detail/horni-frezka-1200-w -1702135/ . Ta už má 1200W. Zdá se mi však, že má aretaci zdvihu jen na jednom sloupku. Lidi to dost kritizují(to řešení), protože se frézka lehce naklání(má to potom vůli) při práci.

Chci se zeptat místích ještě ze svého úhlu. Je 250W opravdu málo? Na to moje pižlání by mi to nestačilo? A jaký je vůbec rozdíl, mezi kombinovanou a horní frézkou? A co to kývání se v sloupku(u té horní frézky, protože ta kombinovaná je asi jen na jednom sloupku), ohrozí to přesnost i při zbrušování hran, popř.dlabání drážky? U té drážky si dovedu představit, jak by výsledek mohl vypadat při mírném naklonění. Marně však uvažuji, na co bych frézoval drážku?

Jsem tedy v jakési myšlenkové krizy. Buď koupit jednu nebo druhou frezku za cenu kolem 1000kč i s několika frézami. Nebo nekoupit nic a chodit si těch pár budoucích výrobků nechat ohoblovat do stolařa za nějakou cenu(mám zkušenost, že za jednu dvě desky nechtějí nic. Tak dám cosi na pivko a jsme rádi oba... ). Za větší pracnost dám klidně pár stováků.

Děkuji za připomínky a to objasnění rozdílu.

Předmět Autor Datum
Za 1200,- se dá koupit 500W ohraňovací frézka, kterou se dá udělat i drážka pro vedení skla, nebo pr…
kejki 29.02.2016 23:24
kejki
Frézku z prvního odkazu radím nebrat. Je to provedení tak sotva pro modeláře. Horní frézku z druhého…
leo 01.03.2016 10:19
leo
tumalu z Lidlu nie,to je ,250W je trapenie....ta druha 1200w varianta bude dobra -vyzera aspon trosk…
fifo 01.03.2016 11:30
fifo
děkuji dřevo: smrk+borovice(prakticky vše) a buk+dub vyjímečně(1 - 2ks dřeva). no, 2000kč se mi už…
patyk 01.03.2016 12:03
patyk
nuz zaoblene neviem ci su,ja nemam,...da sa to obycajnym napr.drevenym hoblikom napr:hoblik-hladik k…
fifo 01.03.2016 12:57
fifo
On takový člunkař nebude vůbec levná záležitost - http://www.truhlarstvi-postaru.cz/index.php/rucni-…
kejki 01.03.2016 14:04
kejki
Tak ne, člunkař je na prohnutou plochu, na okraje je jiný, ale to uýž tam všechno najdeš.
kejki 01.03.2016 14:05
kejki
jo, tak už jsem trochu v obraze. Děkuji za nápomoc. Něco takového jsem potřeboval. Zběžně jsem se po…
patyk 01.03.2016 14:41
patyk
http://ostatni.bazos.cz/inzerat/58080342/prodam-ho bliky.php
fifo 01.03.2016 16:20
fifo
Ale to právě nejsou ty, které chce. Našel jsem max. falcovník na okna.
kejki 01.03.2016 16:35
kejki
no podla mna sa da urobit krasny radius(jednoduchy) s obycajnym hoblikom,tvarovany by som urcite neb…
fifo 01.03.2016 16:57
fifo
jo, tak jsem prolezl síť a obchody to moc nenabízí. Pokud, tak docela drahé. Asi to je už malovýroba…
patyk 01.03.2016 21:05
patyk
Tu horní frézku z lídlu mám už přes rok a super. Za ty peníze nic lepšího nekoupíte. Sada nástrojů j…
Requied 01.03.2016 20:55
Requied
děkuji za tipa.... v té zákl.sadě, je tam i fréza na zaoblení hran desek/trámů? děkuji
patyk 01.03.2016 21:13
patyk
Je u toho tahle sada: http://www.kasa.cz/sada-tvarovych-frez-do-dreva-fe sta-12-dilna/ Na zaoblován…
Requied 01.03.2016 21:27
Requied
na tu kombinovanou kašlu. Nevím jak to bude dál, ale buď koupím v prosinci(je jednou za rok) horní z…
patyk 05.03.2016 13:51
patyk
Já si myslím, že kombinovaná frézka z Lidlu je určena k úplně jiným pracem, než klasická horní frézk… poslední
PLV 09.03.2016 16:17
PLV

Frézku z prvního odkazu radím nebrat. Je to provedení tak sotva pro modeláře. Horní frézku z druhého odkazu bych se nebál koupit. Provedení je standardní, výkon slušný. Dají se s tím udělat pěkné věci. Nejslabší jsou asi u těchhle sad frézky (někde to dodavatel za tu cenu ošidit musí, že...) co se týká kvality kovu a možnosti broušení. Ale tam nakonec je možnost dokoupit v případě potřeby kvalitní profi frézky.

děkuji

dřevo: smrk+borovice(prakticky vše) a buk+dub vyjímečně(1 - 2ks dřeva).

no, 2000kč se mi už právě moc dávat nechce.

Ten hoblík, mohu požádat o pomoc při nasměrování, jaký bych měl hledat? Jak se to jmenuje? Mi by nevadilo máknout rukama. Netušil jsem, že něco takového je. Nedávno jsem tu řešil pokosovou pilu(taky z Lidlu). Nakonec jsem si koupi rozmyslel(na základě postřehů místních) a koupil si obyčejnou pokosnici a řezal jsem lišty ručně. Tak samo i s tím hoblíkem bych klidně mákl :)

Takže ono se prodává i hoblík, který by byl zakulacený pro ohoblování okrajů desek? (příklad: nohy od stolu jsou čtvercového tvaru, ale rohy má zakulacené. Noha tak není kulatá, ale je čtvercová s oblými rohy. A toto zaoblení lze nějakým tvarovaným hoblíkem udělat?)

děkuji

nuz zaoblene neviem ci su,ja nemam,...da sa to obycajnym napr.drevenym hoblikom napr:hoblik-hladik ktoru kupis v zeleziarstve alebo najdes u niekoho v garazi zahodeny...chce to poriadne naostrit, trosku zapraxovat a pekny vysledok...pre mna hlavne ziadne kvilenie stroja a ziadny prach...v neposlednom rade (skoro)ziadny uraz,proste netreba si tak davat pozor ako pri frezke ale to je naozaj subjektivny nazor ,niekdo neda dopustit na el.naradie ,najlepsie vyskusat to aj to a potom sa rozhodnut..

jo, tak už jsem trochu v obraze. Děkuji za nápomoc. Něco takového jsem potřeboval. Zběžně jsem se podíval na síti po cenách.... No, je to dost drahé. Když si vemu, že ta horní frézka stojí v Lidlu 1111kč, tedy kus důmyslné elektroniky, kovu... a vedle toho postavím hoblík ze dřeva a kousku želízka... za nejméně polovinu toho(zběžně jsem síť zatím prolezl), tak nevím nevím :))) Popravdě, čekal jsem cenu tak 300kč :)

Když to vemu z jiného úhlu, tak horní frézku při nepotřebnosti mohu prodat. Ale hoblík dost pochybuju :)))

jo, tak jsem prolezl síť a obchody to moc nenabízí. Pokud, tak docela drahé. Asi to je už malovýroba a stolaři přešli na el.mašinky. Zkusil jsem i bazoš a zítra obvolám nějaké nabídky v místě bydliště :))

Zkusím se tu ještě ale zeptat na jednu věc. Na poličky oloukový hoblík je mi jasný. Ale chtěl bych udělat synkovi jednoduchý zahradní domek. Jednoduchá kostra a opláštit palubkama. Uvnitř hranolkům srazím hrany lamelovým kotoučem. Uvažuji ale, čím na pěkno zakulatit konce palubek kolem svislých rohů domku? To se mi právě už moc nechce dělat lamelákem, protože to nevypadá zase tak dobře. Je to potom takové vlnkovaté. Co byste mi doporučli čím to udělat?

děkuji

na tu kombinovanou kašlu. Nevím jak to bude dál, ale buď koupím v prosinci(je jednou za rok) horní z toho Lidlu, a věci ohobluju pak, nebo když budu chtít dělat věci ještě před touto dobou, tak zajdu do stolařa.

děkuji moc za postřehy, pomohly mi

Já si myslím, že kombinovaná frézka z Lidlu je určena k úplně jiným pracem, než klasická horní frézka. Lépe se drží a ovládá a je určena k jemnému obrábění, na rozdíl od silných horních frézek, které jsou na pružinách a při obrábění se musí tlačit do dřeva. Na každou práci se musí zvolit jiné vhodné nářadí a nástroj a nejde šmahem něco zatracovat a odsuzovat. A pokud chce někdo něco opracovat opravdu přesně a kvalitně, musí si pořídit patřičný dřevoobráběcí stroj v ceně několika desítek tisíc. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru