Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ovládání segmentového displaye

Zdravím Vás,
potřebuji vyrobit výsledkovou tabuli na basebal. Display bych udělal z LED pásků, ale nevím, jak to jednoduše ovládat pomocí tlačítek +-. Existuje na to jednoduchá elektronika, nejlépe hotová, která to umí? Případně, dokázal by mi nekdo tohle vyrobit?

Díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, displej z LED pásků je docela dobrý nápad. Běžně se to řeší pomocí "velkoplošných" LED d…
vlasta_p 19.02.2016 11:32
vlasta_p
Dokaze ti to vyrobit programator mikrokontrollerov. Preco sa to snazis vyrabat ty to som nejak nepoc…
MM.. 19.02.2016 11:35
MM..
Inac samozrejme existuje aj jednoucelovy chip ktory prevadza binarny alebo BCD kod na 7segmetnovky,…
MM.. 19.02.2016 11:37
MM..
Je to tabule na softbal žákyň. Postoupily do extraligy a tam vyžadují jiné vybavení a dvacet litrů n…
Brodis 19.02.2016 11:59
Brodis
No ved ano zvladne to akykolvek elektrotechnik navrhnut z komponentov (bud naprogramovat mikrokontro…
MM.. 19.02.2016 15:23
MM..
... a tie tlacitka treba debouncovat, v tom zapojeni tam ked das nalavo tlacitok GND (555 netreba),…
MM.. 19.02.2016 15:29
MM..
Jak to má být asi velké? Napadá mne řídit to otočným přepínačem vícepatrovým. Nebo třeba dát tam tel…
Yarda 19.02.2016 12:49
Yarda
To asi by nedopadlo, je to na ven. Pověsí se to vždycky na dugout a po zápase se to odveze a musí to…
Brodis 19.02.2016 13:01
Brodis
Tie otocne prepinace su ale moznost, Na hlavny kontakt privedies nejake napatie a potom z kontaktu p… poslední
MM.. 19.02.2016 15:32
MM..

Dobrý den,

displej z LED pásků je docela dobrý nápad. Běžně se to řeší pomocí "velkoplošných" LED displejů, zařízení navíc umí spoustu dalších funkcí, otázkou je, zda je využijete. Ceny se však pohybuje v desítkách, až stovkách tisíc korun, jak je vidět např. zde: basketbal.

Podobné zařízení není problém vyrobit i v amatérských podmínkách, sám jsem před několika lety vyráběl podobné počitadlo ke kulečníku. Nejvhodnější, nejlevnější a nejspolehlivější řešení je pomocí mikrořadiče a vhodného řídícího programu. Toto řešení má mimo obvodové jednoduchosti velkou výhodu v tom, že se dají jednoduchým způsobem provádět případné změny ve funkci, pokud je to zapotřebí a to bez zásahu do hardware.

Pro Vaši představu odhad ceny při kusové výrobě elektronické části:
LED pásky: cca 250,- Kč/m. Celkovou cenu nutno spočítat podle počtu a velikosti segmentů všech displejů.
Zdroj: 500,- až 1000,- Kč podle potřebného výkonu (záleží na typu LED pásků a na jejich celkové délce)
Řídící elektronika (součástky, plošný spoj, mechanické díly): cca 2.000,- Kč
Práce (návrh schématu a plošného spoje, napsání a odladění programu): cca 2.000,- až 10.000,- Kč (podle složitosti, ta se může hodně lišit podle požadavků na zařízení). Chtělo by to upřesnit (a to co možno nejpřesněji :-), co má zařízení umět.

V tuto chvíli neřeším mechanickou konstrukci a výrobu samotné tabule, protože neznám Vaši představu o velikosti, materiálu apod.

Tento cenový odhad samozřejmě platí pro výrobu jednoho kusu výsledkové tabule. Při výrobě více kusů by výsledná cena mohla být podstatně nižší, protože by se do ní "rozpustila" cena za vývoj zařízení. Na druhou stranu pro Vás může být výhodou, že při takovéto zákaznické výrobě se dá zařízení opravdu vyrobit přesně "na míru" - bude umět vše, co potřebujete a nebudete platit za funkce, které Vám k ničemu nejsou.

Pokud byste nad touto možností uvažoval, napište mi prosím na mail: vlcekvl@volny.cz a můžeme to probrat podrobněji.

Zdraví

Vlastimil Vlček
Poličná

Inac samozrejme existuje aj jednoucelovy chip ktory prevadza binarny alebo BCD kod na 7segmetnovky, zadaj si do google (dekoder BCD na 7segment). Potom nemusis nic programovat. Staci ti potom k tomu uz len BCD citac alebo binarny a spravne ho zapojit aby pri 9+ isiel nazad na 0.
(a samozrejme potrebujes spravne zapojit vykonove tranzistory ktore budu spinat tie LED)

Je to tabule na softbal žákyň. Postoupily do extraligy a tam vyžadují jiné vybavení a dvacet litrů na ceduly nemám. A protože realizační tým taky nemí veliký, tak by to měly obsluhovat právě ty holky. Viděl jsem to, ale ti to měli koupené od sponzora. Dvě tlačítka na domácí, dvě na hosty, jedno na počet směn a dvě na počet outů. Ta čísla by měli být vidět na cca 50-60m, tak jsem počítal kolem 25-30cm.

No ved ano zvladne to akykolvek elektrotechnik navrhnut z komponentov (bud naprogramovat mikrokontroller a k nemu pripojit 2 tlacitka a 7tranzistorov, alebo citacka + 2tlacitka + 7seg dekoder + 7tranzistorov na spinanie LED + 7 odporov na bazu tranzistorov). Mas nejake zaklady elektrotechniky, zvladnes zapojit tranzistory, pripadne poprepajat 2 IO na nejakom plosaku trebars univerzalnom? Alebo vyuzi sluzby nejakej firmy ale to bude kludne stat aj tych 20litrov (Kc).
Bez programovania uControllera je to principialne nieco taketo http://kevinchanjoseproject.blogspot.de/2012/09/7- segment-up-down-counter.html akurat ty tam nepotrebujes ten 555 vlavo, a napravo musis dat vykonove tranzistory. A potrebujes aspon dve tie 74LS192 zretazit (aby si mal dve cifry)

Jak to má být asi velké? Napadá mne řídit to otočným přepínačem vícepatrovým. Nebo třeba dát tam televizor připojený jako displej k počítači, počítač by mohl být ze šmelcu a program by napsal nějaký schopnější absolvent ze základní školy.

Tie otocne prepinace su ale moznost, Na hlavny kontakt privedies nejake napatie a potom z kontaktu pre kazdu cifru si budes spinat vykonovym tranzistorom (alebo viacerymi tranzistormi) prislusne segmenty (cez diody). Nechcem napisat ze sa to da spinat priamo ptz to bude asi dost velky prud, a tie vypinace to nemusi zvladat. Ale ked myslis ze to vypinac zvladne tak potom cez diody pozapajat kontakt kazdej cifry priamo na prislusne segmenty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru