Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ovládání segmentového displaye

Dobrý den,

displej z LED pásků je docela dobrý nápad. Běžně se to řeší pomocí "velkoplošných" LED displejů, zařízení navíc umí spoustu dalších funkcí, otázkou je, zda je využijete. Ceny se však pohybuje v desítkách, až stovkách tisíc korun, jak je vidět např. zde: http://www.prospecta.cz/basketbal.

Podobné zařízení není problém vyrobit i v amatérských podmínkách, sám jsem před několika lety vyráběl podobné počitadlo ke kulečníku. Nejvhodnější, nejlevnější a nejspolehlivější řešení je pomocí mikrořadiče a vhodného řídícího programu. Toto řešení má mimo obvodové jednoduchosti velkou výhodu v tom, že se dají jednoduchým způsobem provádět případné změny ve funkci, pokud je to zapotřebí a to bez zásahu do hardware.

Pro Vaši představu odhad ceny při kusové výrobě elektronické části:
LED pásky: cca 250,- Kč/m. Celkovou cenu nutno spočítat podle počtu a velikosti segmentů všech displejů.
Zdroj: 500,- až 1000,- Kč podle potřebného výkonu (záleží na typu LED pásků a na jejich celkové délce)
Řídící elektronika (součástky, plošný spoj, mechanické díly): cca 2.000,- Kč
Práce (návrh schématu a plošného spoje, napsání a odladění programu): cca 2.000,- až 10.000,- Kč (podle složitosti, ta se může hodně lišit podle požadavků na zařízení). Chtělo by to upřesnit (a to co možno nejpřesněji :-), co má zařízení umět.

V tuto chvíli neřeším mechanickou konstrukci a výrobu samotné tabule, protože neznám Vaši představu o velikosti, materiálu apod.

Tento cenový odhad samozřejmě platí pro výrobu jednoho kusu výsledkové tabule. Při výrobě více kusů by výsledná cena mohla být podstatně nižší, protože by se do ní "rozpustila" cena za vývoj zařízení. Na druhou stranu pro Vás může být výhodou, že při takovéto zákaznické výrobě se dá zařízení opravdu vyrobit přesně "na míru" - bude umět vše, co potřebujete a nebudete platit za funkce, které Vám k ničemu nejsou.

Pokud byste nad touto možností uvažoval, napište mi prosím na mail: vlcekvl@volny.cz a můžeme to probrat podrobněji.

Zdraví

Vlastimil Vlček
Poličná

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny