Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrocentrála

Dobrý den, mám chatu a není tam elektrická energie napadlo mě jestli by se nedala koupit nějaká výkoná 230v baterie s velkou vydrží a následně na to napojil na tu baterii elektrocentrálu a přes něco by se vždy zapnula elektrocentrála kdyby baterka měla jen třeba 30% svého výkonu tak by se zapla elektrocentrála která by dobyla baterii na 100% a zase se vypla a kdyby tam zase bylo pod 30% tak by se zapla elektrocentrála dobyla na 100% a tak aby se to opakovalo.. Šlo by to nějak udělat tímto způsobem ? a jak mám udělat aby se elektrocentrála zapla když má baterie pod 30% energie? a existuje vůbec taková baterie na 230v a s velkou výdrží ?.. Děkuji

Předmět Autor Datum
Baterie na 230V běžně asi neexistuje(tedy existuje třeba v DPP) a navíc je na stejnosměrný proud.Tak…
Karel04 02.02.2016 09:31
Karel04
když mám například akumulátor na 12v 60AH a přes ten měnič se vyrobí napětí o 230v tak se ta baterie…
Elektro585 02.02.2016 12:31
Elektro585
Záleží, co k tomu chceš připojit. Jestli jen nějaké osvětlení, nebo rychlovarku a podobné velkoodběr…
Matyas xl 02.02.2016 10:23
Matyas xl
jaká je zhruba cena 1 solárního panelu na střechu včetně odborné instalace ? a elektřinu budu mít je…
Elektro585 02.02.2016 12:28
Elektro585
Nejdříve si ujasní co budeš a jak dlouho napájet. Od toho se všechno odvíjí. Solární panel může mít…
Matyas xl 02.02.2016 13:38
Matyas xl
V reakci na plánovanou Velkou jističovou loupež, chci udělat na chalupě něco podobného, ještě doplně…
pc 02.02.2016 15:20
pc
Domnívám se, že jedna z nejdražších kWh elektřiny je ze spalovacího motoru na benzín. Z hlediska pře…
mirektatra 02.02.2016 16:59
mirektatra
"Domnívám se, že jedna z nejdražších kWh elektřiny je ze spalovacího motoru na benzín." Podle navrh…
pc 03.02.2016 16:50
pc
Podle navrhovaných tarifů mně cena elektřiny na chalupě vychází cca 1kWh / 78,-Kč Člověče ty mě děs…
RITCHI 03.02.2016 21:39
RITCHI
Jednoduše, podle nového výpočtu (NTS), průměrná malá domácnost (malý RD + chalupa) s průměrnou spotř…
pc 04.02.2016 09:19
pc
Ježišmarja lidi dělejte něco, ať ten nesmysl, co vymysleli energo lobbisti a ERU neprojde. To je fak…
leo 05.02.2016 17:41
leo
Jo, kdyby to byl návrat o 50 let zpátky, tak bychom mohli být šťastni. Tehdá stála kilowatthodina 30…
czcharlie 06.02.2016 01:21
czcharlie
"DÍÍKY, DÍÍKY, Cimrmane." :-), jak kdysi řekl pan Markoni známému vzduchoplavci, vynálezci, umělci a…
mirektatra 06.02.2016 08:20
mirektatra
Napíšu písemně na ERU, stručně v bodech na 1 A4, s adresou a žádostí o odpověď. Myslím, že maily (kd… poslední
pc 07.02.2016 15:20
pc
Kdo takové nesmysly šíří? Zkoušel si to někdo třeba propočítat? http://www.novatarifnistruktura.cz/…
Karel IV 06.02.2016 09:44
Karel IV
To jsou platby, které vychází podle NTS, pro malé domácnosti s nejběžnějšími jističi (3x25A) a roční…
pc 06.02.2016 19:46
pc
Tak zase 3x25A a spotreba do 1MWh mi prijde jako ne uplne stastny - mozna by v takovym pripade staci…
bahno 06.02.2016 22:31
bahno
To mají všechny byty v panelácích . To se běžně dávalo . Máte ruzné větve na fázích , aby když zapne…
jenda xd 07.02.2016 09:54
jenda xd
Vychází mi to stejně, a "řešit" to budu stejně, možná i na 1x13A. Ale protože si myslím, že reakce l…
pc 07.02.2016 15:13
pc

Záleží, co k tomu chceš připojit. Jestli jen nějaké osvětlení, nebo rychlovarku a podobné velkoodběrové spotřebiče. Pokud jen osvětlení, tak bych dal solární panel, regulátor, akumulátor a buď měnič na 230V nebo udělat rozvod 12V jen pro osvětlení na LED světla. Pokud něco s větším odběrem, tak elektrocentrálu na 230V. Samozřejmě, že soláry jdou taky udělat pro velký odběr, ale to už je hodně o penězích. Jsou i takoví, kteří elektřinu na chatě používají jen na svícení, přivezou si z domu nabitou baterii a na víkend jim to potom stačí.

jaká je zhruba cena 1 solárního panelu na střechu včetně odborné instalace ? a elektřinu budu mít jen přes den nebo i v noci ? je tam nějaká baterie kde se ukládá energie přes den a v noci se může využít potřebuji to na 230v ..

Nejdříve si ujasní co budeš a jak dlouho napájet. Od toho se všechno odvíjí. Solární panel může mít při ideálních podmínkách výkon 5W ( na dobíjení mobilu ) ale i 240W, ze kterých se dají potom poskládat soustavy řádově KW a můžeš z toho napájet třeba pračku. Tam je to ale o investici řádově desítek, spíše ale stovek tisíc.

V reakci na plánovanou Velkou jističovou loupež, chci udělat na chalupě něco podobného, ještě doplněného o asi dva solární panely, pro svícení, tv, notebook, nabíječky (mobil, foťák) a elektrocentrálu na dobíjení baterie + nářadí (pila, sekačka, flexa, vrtačka ...).

Docela mě zaujal tenhle typ elektrocentrál, ale nevím jestli to není zbytečně drahé:

kipor-ig2600

Domnívám se, že jedna z nejdražších kWh elektřiny je ze spalovacího motoru na benzín. Z hlediska předpokládané doby používání bude lepší pořídit si solární elektrárnu a baterie, které budou napájet takový počet spotřebičů, které reálně plánuji používat, po předpokládanou dobu.
Tedy :
1) jak výše uvedeno - stanovit reálnou potřebu výkonu a doby používání, včetně např- jestli jsem v nájmu na rok, nebo pokud uvažuji dlouhodobé užívání
2) podle toho stanovit a PROPOČÍTAT nejvhodnější technologii

Začínat dotazem: "potřebuju baterii 220V.. je laické a najivní - je to odborná technická záležitost a je třeba stanovit plán používání a sehnat odborné technické informace, kterým je třeba porozumět :-/

Co takhle:
Protože je lokalita cca 30 km od bydliště a stejně převážně jezdím "v místě", koupím si elektromobil a jeho baterii využiju v průběhu týdne, abych si z veřejné nabíječky "dovezl" domů elektřinu, o víkendu buď dobijím na domácí soláro, nebo na chalupě na soláro... Domů z chalupy stejně jezdím kvečeru a stavuji se v superhyper a tam si elektromobil dobiju na cestu domů... Fantasmagorie? No, možná až do příštého roku :-D

"Domnívám se, že jedna z nejdražších kWh elektřiny je ze spalovacího motoru na benzín."

Podle navrhovaných tarifů mně cena elektřiny na chalupě vychází cca 1kWh / 78,-Kč, z benzínové elektrocentrály odhaduji na 1kWh / 25,-Kč, tedy třikrát levněji.
Navíc, platba dle nových tarifů bude vpodstatě paušální, bez ohledu na to kolik elektřiny spotřebuji, s elektrocentrálou zaplatím jen skutečnou spotřebu.

Jednoduše, podle nového výpočtu (NTS), průměrná malá domácnost (malý RD + chalupa) s průměrnou spotřebou roční spotřebou (cca 1,0 MWh) a nejpoužívanějšími jističi (3x25A), doma zdražení o cca 65%, na chalupě zdražení o cca 600%.

Cena rozdělená do dvaceti položek mě nezajímá, beru koncový součet a dělím počtem spotřebovaných kWh.

Při hustotě zastavění v ČR, je 99,99% objektů v dosahu stávající sítě, ČEZ a spol. mají naši dlouhodobou spotřebu, takže přesně vědí jaká bude v budoucnu. Takže "argumenty" o kilometrových přípojkách, rezervovaném výkonu apod, jsou jen žvásty. Je to celé pouze způsob, jak vyrazit z lidí více peněz, navíc to je zdražení za paušál, tedy bez ohledu na spotřebu. Předpokládám, že mají i zpracované analýzy a varianty, kolik domácností si bude moci snížit jističe a kdo se odstřihne úplně a přejde na solár + elektrocentrálu, ale asi jim to vychází, že i přes ty odpadlíky na tom vydělají.

A protože si myslím, že za dva roky zvýší cenu silové složky platby, potom o něco uvolní zastropení fotovoltaiky, potom budou valorizovat paušál za jističe atd atd, zkrátka tu elektřinu budou zdražovat pořád dál, takže nemá cenu na něco čekat, a lepší se odstřihnout co nejdřív (na chalupě), doma max snížit jističe, podle příkonu největšího spotřebiče, a počítat s tím, že když půjde pračka, nepoběží rychlovarná konvice apod, protože snížení jen o jeden stupeň se v platbě moc neprojeví. Je to trochu návrat o 50 let zpátky.

Ježišmarja lidi dělejte něco, ať ten nesmysl, co vymysleli energo lobbisti a ERU neprojde. To je fakt návrat o 50 let zpátky. To pak bude jedno, kolik kdo spotřebuje, protože prostě budou platit všichni skoro stejně, jen za to, že mají přípojku (ono už to takhle funguje u TV a radia). Je třeba reagovat, psát poslancům, volit ty, kteří takový nesmysl nepodporují, propírat to v médiích atd.

Jo, kdyby to byl návrat o 50 let zpátky, tak bychom mohli být šťastni. Tehdá stála kilowatthodina 30 haléřů. Dělat něco se dá v tomto případě poměrně jednoduše - zavalit ERÚ připomínkami k NTS (Nové Tarifní Struktuře) formulářem k tomu určeným http://www.eru.cz/kontaktni-formular/nova-tarifni- struktura-v-elektroenergetice. Už teď začínají mít problémy s množstvím podnětů, které musí řešit, takže jen houšť.

"DÍÍKY, DÍÍKY, Cimrmane." :-), jak kdysi řekl pan Markoni známému vzduchoplavci, vynálezci, umělci a velikánovi doby.
Poslal jsem toto:
Podstatné zvýšení ceny za elektřinu podle rezervovaného příkonu značně znevýhodňuje odběratele v případech, kdy je objekt vytápěn tepelným čerpadlem. Kompresor tepelného čerpadla má "tvrdý rozběh", ale REP nepovoluje instalaci jističe s charakteristikou "C" s nižší proudovou hodnotou, která by vzhledem k ekologickému způsobu vytápění stačila pro, tepelným čerpadlem snížený, potřebný rezervovaný příkon. Ekologické vytápění a úspora energie tak postrádá smysl. Rozvodný podnik tak sám uměle navyšuje rezervovaný příkon, který zůstává nevyužit, ale je zákazníkovi účtován - nově ještě s větším podílem oproti celkové spotřebě.
Dále zpochybňuji porovnávání účtovaného/vykazovaného rezervovaného příkonu se skutečnou potřebou, protože skutečná potřeba je dlouhodobě rozvodnému energetickému podniku známa a tento statistický, historií podložený údaj, může snadno využít pro plánování využití a rozvoje přenosové soustavy. Vykazovaný/účtovaný údaj o rezervovaném příkonu je tedy naprosto nerelevantním údajem - argumentem.

Napíšu písemně na ERU, stručně v bodech na 1 A4, s adresou a žádostí o odpověď. Myslím, že maily (když to není přes datovou schránku) + internetové petice, nikdo moc vážně nebere. A pak to přeložím a pošlu do Bruselu, nějaké komisi pro energetiku. To by mohla být poslední záchrana, rozhodnutí v Bruselu mi vždy přišla v zájmu běžných spotřebitelů, navíc mají nějakou energetickou strategii (úspory energie, trvale udržitelný rozvoj, budovy v pasivním standartu ...), a tohle české navrhované zdražení a přechod na paušály jde přesně proti tomu.

To jsou platby, které vychází podle NTS, pro malé domácnosti s nejběžnějšími jističi (3x25A) a roční spotřebou okolo 1MWh. Projděte si diskuze na netu (aktualne, novinky, E15, ihned, mesec ...) a zjistíte, že těhle malých jedno, dvou, tříčlenných domácností se stejnými výsledky je spousta. S novými spotřebiči se i bez nějakého zvláštního šetření v malé domácnosti větší spotřeba než ten 1MWh neudělá.

Ale v každé diskuzi se objeví i někdo, komu vychází malá úspora, pak se ukáže, že to je člověk, který má vše na elektřinu a roční spotřebu 5, 6, 7 MWh.

Všiml jsem si, že pro lidi co mají nějakou sníženou sazbu přibyla podmínka splnění poměru VT a NT, který podle reakcí v diskuzích nikdo neplní. Těmhle lidem se potom vyplatí koupit přímotop, dát ho na zahradu a topit, tou zvýšenou spotřebou se dostanou na výhodnější tarif a v součtu ušetří.

Celé NTS jsou nastaveny tak, že největší zdražení v tisících Kč dopadá na malé domácnosti s běžnou spotřebou, rodinám s velkou spotřebou, které ročně platí v desetitisících Kč, vychází malá sleva. Předpokládám, že poměr "rodin s běžnou spotřebou" a "rodin vše na elektřinu", bude tak 80% : 20%. Jakékoliv úsporné spotřebiče, šetření elektřinou, naprosto ztrácí smysl. Naopak, je to trestáno, čím míň spotřebujete, tím se vám elektřina zdražuje.

To mají všechny byty v panelácích . To se běžně dávalo . Máte ruzné větve na fázích , aby když zapnete sporák , vysavač , pračku aby to nevylítlo . Já třeba na chaloupce mám taky 3*25A a spotřebu 50 až 100kw. Takže asi cirkulu odstavím a dřevo budu řezat motorovkou . Těch pár litru bemzínu je pakatel oproti těm 6000kč co chou za jistič . A hlavně ho ten jistič asi předělám jen na 1*16A . To je nějaké cca 3kw na 1 fázi. Jak už zde někdo psal jdeme o 50 let v konfortu nazpět.
http://www.denik.cz/ekonomika/vitaskova-nedovolim- aby-nove-tarify-poskodily-domacnosti-20160205.html

Vychází mi to stejně, a "řešit" to budu stejně, možná i na 1x13A. Ale protože si myslím, že reakce lidí bude, že sníží jističe, takže to potom stejně zdraží a už nebude kam ustoupit a co snižovat. Navíc bude končit zastropení příspěvku na fotovoltaiku, 495,-Kč/1MWh, to určitě také zvýší, pak se začne zvyšovat cena silové elektřiny, která je teď v zahraničí na minimu ... Takže se duševně připravuji na úplné odstřižení, na svícení a drobné spotřebiče panely na střechu, a na dobíjení baterie a větší spotřebiče benzínový agregát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru