Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpání vody ze studny

Zdravím, mám 10 metrů hlubokou studnu (kopanou) cca 50 metrů od baráku, potrubí mám zavedeno do domu. Existuje nějaké čerpadlo, které můžu umístit do baráku a tu vodu mi ze studny vytáhne? Přece jenom je to dálka a výška, kterou běžné darlingy nezvládnou. Voda se bude používat na umývání nádobí, splachování WC a občas na umývání dvoru před domem od bahna. Ve studni je dost velká zásoba vody a sací koš je cca 9m hluboko.

Předmět Autor Datum
Se vzdalenosti neni problem, az na zavodnění, ale 10 m je moc. To nepujde. Kolem 11metru vodního slo…
Vaclaff 13.01.2016 11:07
Vaclaff
Pomohlo by kdyby se sací koš zvednul o dva metry? Někde jsem četl že se vzdáleností klesá sací výška…
hred 13.01.2016 11:47
hred
Rozhodujicí je výška hladiny a čerpadla. Jinak já to mám 45metru a rozdíl čerpadlo - hladina 3 metry… poslední
Vaclaff 13.01.2016 18:19
Vaclaff
Výška (hloubka) sacího koše nemá vliv, ale běžná čerpadla to z domu nedají, speciál objemové čerpadl…
vodouch 13.01.2016 12:13
vodouch
Dobrý den.Vodouch,můžete zde přítomným přiblížit termín "Výška (hloubka) sacího koše nemá vliv".:-)
Lubomír 13.01.2016 12:40
Lubomír
Snažil jsem se laické vysvětlení, někdo měří výšku koše nade dnem, někdo hloubku koše pod hladinou a…
vodouch 13.01.2016 12:54
vodouch
Odběrné místo je cca 1,5m nad úrovní vrchní skruže. Studna má 10 metrových skruží. Zatopeno je cca 6…
hred 13.01.2016 13:26
hred
Dobrý den,tazateli,sací výška se měří ode dna sacího koše po čerpadlo,ale strop je osm metrů a i to…
Lubomír 13.01.2016 14:01
Lubomír
Ja neviem co tak zlozito to riesite. Saci kos dajte kludne ku dnu. Dolezite je vyskovy rozdiel medzi…
Matfej 13.01.2016 14:42
Matfej
Inak, dodam ze na taketo sosanie by bolo potrebne vykonnejsie cerpadlo (ak by to vobec zvladlo). Bol…
Matfej 13.01.2016 15:05
Matfej

Výška (hloubka) sacího koše nemá vliv, ale běžná čerpadla to z domu nedají, speciál objemové čerpadlo nezaplatíte, takže nezbývá než ponorku do studny a položit dostatečně "tlustou" rouru cca 1 1/2" - 2", a dostatečné "tlustý" káblík s jištěním.

Snažil jsem se laické vysvětlení, někdo měří výšku koše nade dnem, někdo hloubku koše pod hladinou a oboje je v tomto případě nedůležité. Sací výška pro stanovení čerpadla se stanovuje jako rozdíl nadmořské výšky mezi hladinou čerpané kapaliny a n.m. výškou sacího otvoru čerpadla a to včetně odporu potrubí vyjádřeném v metrech sací výšky. Ono se zde musí doporučovat obecně, protože tazatel např.neuvedl, že studna je v rovině s domem nebo třeba ve skloněném terénu 5 m níž než nemovitost apod.

Odběrné místo je cca 1,5m nad úrovní vrchní skruže. Studna má 10 metrových skruží. Zatopeno je cca 6-7 metrů.
Běžné vodárny mají sací výšku 9 metrů, to znamená že sací koš můžu dát maximálně 7,5 metru od horní hrany studny? Pokud se nemýlím ještě by se od toho měl odečíst ten odpor sacího potrubí, ale ten nevím jak se stanovuje.

Dobrý den,tazateli,sací výška se měří ode dna sacího koše po čerpadlo,ale strop je osm metrů a i to někdy bývá problém,fyzikálním zákonům neporučíme.Takže proměřte čerpadlo se sacím košem,ta vzdálenost by možná ,pokud nebude to převýšní na hranici přetržení vodního sloupce,nemusela vadit.Vždyť to můžete zkusit bez zakopání hadice a uvidíte,hlavně všechny spoje důsledně udělané,aby někde při sání vlivem podtlaku nebyl přisáván vzduch.:-)

Ja neviem co tak zlozito to riesite. Saci kos dajte kludne ku dnu. Dolezite je vyskovy rozdiel medzi hladinou vody v studni a umiestnenim cerpadla. To znamena ze ak mam studnu 10m hlboku, je zatopena do 7mich metrov a cerpadlo mam na urovni terenu, budem mat rozdiel hladin 3m a to kludne vytiahne hocijake cerpadlo. Dufam ze je jasny postup vypoctu :) Kludne moze mat sanie aj na dne (zas nie v bahne :) ) Ide o hydrostaticky tlak vody co nas z fyzikalneho hladiska zaujima. Postupnym cerpanim vsak haldina klesa, az sa dostane na uroven, ked uz to proste vytiahnut nepojde, vtedy hydrostaticky tlak stlpca vody v potrubi dosiehne tlak atmosfericky. Samozrejme, dolezite su aj straty, a aj ta horizontalna vzdialenost. Ta je v tomto pripade skutocne znacna, cize so zavodnovanim budu obrovske problemy. Ak to vobec pojde.
Na take nieco skutocne odporucam pouzit ponorku. Ake mate natiahnute potrubie od studne ? Dufam ze na sacom kosi je aj spatna klapka. Niekedy je mozne na zavodnenie pouzit rucnu pumpu, ktora sa cez gulovy ventil a Tcko napoji na sacie potrubie. Postup je potom jasny.
Preto sa pytam na potrubie, lebo na sanie sa nehodi hocjaka hadica. Ak je vysoky podtlak v potrubi, kludne ju to vcucne do seba a nenataha to nic. A pri takychto vyskach ten podtlak bude znacny. Ale mozno, teoreticky by to slo. Ale s obmedzeniami ktore spominam (napr. nemoznost vycerpat celu studnu a pod.)

Proste neodporucam to sosat, treba to tlacit :)

Inak, dodam ze na taketo sosanie by bolo potrebne vykonnejsie cerpadlo (ak by to vobec zvladlo). Boli by velke problemy s kadecim.
Napriti tomu, ak by ste tam natiahli kabel (na taku vzdialenost by som dal CYKY-J 3x4 , dnes uz na 90% staci 1 faza, 4ku koli vzdialenosti a rezerve vykonu) tak vam staci vibracne cerpadielko za 50e, alebo nieco podobne a vytlacilo by vam to hocikde (skoro :) ) a hlavne bez nejakych problemov so sanim, so stlacanim potrubia atd. atd..
No ale zas treba kopat 50 metrov. Ak sa pre vykop rozhodnete (odporucam) tak to dajte na samostatny istic, B16A bude bohate stacit. Cize kabel od studne po najblizsi rozvadzac. Napajat na zasuvky niekde vonku by som povazoval skor za take nudzove riesenie, ale ak nie je predpoklad vyssich odberov (zahradny gril a pod.) a pristup k rozvadzacu je znacne komplikovany tak ako nudzove riesenie aj hej. Cerpadlo spajat vylucne napevno cez zatavovacie buzirky, alebo gelove spojky (drahsie). Ziadne zasuvky v studni, alebo rozne krabice (ani AC-dur s IP67 sa neosvedci). Sem tam vo vynimocne dobre vetranych a suchych studnicnych sachtach sa da ACdurka dlhodobo prevadzkovat, ale je potrebne namontovat to tak, ako sa ma a dodrzat tesnost prechodov. Ale osobne by som pouzil teplom zmrstitelne spojky. Necha sa dostatocna rezerva kablov a nie je problem. V takychto sachtach podla mna nema co broyt rozoberatelny spoj. V takom priapde je potom samozrejme mozne nepouzit RCD. RCD sa celkovo na cerpadla neodporuca montovat.
Dalsia vec je potrubie k studni. Neviem ake mate, ale to ake by malo byt zalezi v prvom rade od pozadovaneho prietoku a od vzdialenosti. Ak to chcete len na plnenie zachodov, tak snad aj 25tka by stacila. Ak ale aj na nieco ine v domacnosti (sprchovanie, umyvanie atd.) , tahal by som urcite 32ku ma taku vzdialenost, pripadne na polievanie zahrady atd. tak tam uz asi az 40tku, zalezi od poziadaviek. Ale ano, na polievanie zahrady, dom a na 50m by som siel do 40tky. Predsa len sa to nerobi na sezonu a napriklad automaticka zavlaha ma dost velku spotrebu. Samozrejme sa bavime o PE potrubiach, ktore su dnes uplny standard.
Posledna vec, ak to chcete celorocne, tak potrebana je dosttocna hlbka, podla lokality tych 80 az 120 cm, zalezi kde byvate. Potom prechod do domu moze byt pomerne dost komplikovany.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru