Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpání vody ze studny

Ja neviem co tak zlozito to riesite. Saci kos dajte kludne ku dnu. Dolezite je vyskovy rozdiel medzi hladinou vody v studni a umiestnenim cerpadla. To znamena ze ak mam studnu 10m hlboku, je zatopena do 7mich metrov a cerpadlo mam na urovni terenu, budem mat rozdiel hladin 3m a to kludne vytiahne hocijake cerpadlo. Dufam ze je jasny postup vypoctu :) Kludne moze mat sanie aj na dne (zas nie v bahne :) ) Ide o hydrostaticky tlak vody co nas z fyzikalneho hladiska zaujima. Postupnym cerpanim vsak haldina klesa, az sa dostane na uroven, ked uz to proste vytiahnut nepojde, vtedy hydrostaticky tlak stlpca vody v potrubi dosiehne tlak atmosfericky. Samozrejme, dolezite su aj straty, a aj ta horizontalna vzdialenost. Ta je v tomto pripade skutocne znacna, cize so zavodnovanim budu obrovske problemy. Ak to vobec pojde.
Na take nieco skutocne odporucam pouzit ponorku. Ake mate natiahnute potrubie od studne ? Dufam ze na sacom kosi je aj spatna klapka. Niekedy je mozne na zavodnenie pouzit rucnu pumpu, ktora sa cez gulovy ventil a Tcko napoji na sacie potrubie. Postup je potom jasny.
Preto sa pytam na potrubie, lebo na sanie sa nehodi hocjaka hadica. Ak je vysoky podtlak v potrubi, kludne ju to vcucne do seba a nenataha to nic. A pri takychto vyskach ten podtlak bude znacny. Ale mozno, teoreticky by to slo. Ale s obmedzeniami ktore spominam (napr. nemoznost vycerpat celu studnu a pod.)

Proste neodporucam to sosat, treba to tlacit :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny