Předmět Autor Datum
Tohle je dotaz na použití křišťálové koule - co je to za motor, k čemu se používá atakdále. Kromě to…
Yarda 03.01.2016 21:33
Yarda
Bežný motor na bežné používanie napr. miešačka, cirkulár, vodné čerpadlo atď.
Gertian 03.01.2016 22:02
Gertian
Elektromotor lze vcelku spolehlivě ochránit proti přehřátí i přetížení tzv. motorovým spouštěčem, ne…
mirektatra 03.01.2016 22:45
mirektatra
Motorový spúšťač zastupuje aj funkciu ističa, alebo treba s spúšťačom sériové zapojiť aj istič alebo…
Gertian 04.01.2016 20:27
Gertian
Funguje i jako jistič proti zkratu a vypínač - spoustece-motoru Nahlédněte na štítek na proud v A. P…
kejki 04.01.2016 21:21
kejki
... a "PROUDOVÝ CHRÁNIČ" má zcela jiný účel - nechrání motor proti poškození, ale uživatele proti úr…
mirektatra 04.01.2016 21:45
mirektatra
Mal by som aj taký problém, že mám jeden neidentifikovaný elektromotor. Je to trojfázový motor ale b…
Gertian 06.01.2016 23:01
Gertian
A jaké schéma zapojení pro ten motor zvolíte, když neznáte jeho parametry?! Znáte přece jenom parame…
mirektatra 07.01.2016 06:56
mirektatra
Motor je zapojený do hviezdy /v spojovacej krabičky na motore je nakreslená schéma zapojenia - hviez…
Gertian 07.01.2016 14:25
Gertian
Takhle jednoduchý to není, protože nezatížený motor bere jen takový proud, který potřebuje pro pokry…
mirektatra 07.01.2016 23:08
mirektatra
Posledná pripomienka k tomu: Na štítku motoru nie je náhodou zadaní celkový odber prúdu motora, a ni…
Gertian 08.01.2016 17:15
Gertian
no to co popisuješ nebude proudový spínač ale ochrana proti přetížení, která funguje zpožděně a prou…
paul 08.01.2016 17:39
paul
mirektatra, 03.01.2016 22:45 ... BOD 3) - nastavení ochrany motoru mirektatra, 07.01.2016 06:56 ...… poslední
mirektatra 08.01.2016 21:56
mirektatra
A co ten motor vyfotit, napsat rozměry a dát to sem?
Zerozero 08.01.2016 01:03
Zerozero

Tohle je dotaz na použití křišťálové koule - co je to za motor, k čemu se používá atakdále. Kromě toho, že se vyrábějí fórrychtunky co hlídají jednak nadproud jednak správný sled a výpadek fází, tak elektromotory mívají vestavěné kliksony nebo termistory co se dají použít k hlídání přehřátí vinutí.

Elektromotor lze vcelku spolehlivě ochránit proti přehřátí i přetížení tzv. motorovým spouštěčem, neboli tepelnou ochranou. Nutné je ale správně a přesně dimenzovat - nastavit:
1)Ze štítku zjistíme povolený proud pro konkrétní napětí (zapojení 400, nebo 230V - každé má jiný povolený proud) a pořídíme tepelnou ochranu/spouštěč takového rozsahu hodnoty (jsou plynule nastavitelné), aby horní mez nastavení byla stejná, nebo o málo nižší, než je hodnota na štítku.
2) spustíme zařízení v běžném provozním zatížení a klešťovým ampérmetrem změříme skutečně odebíraný proud ve všech fázích
3) Porovnáme oba zjištěné údaje a nastavíme na motorovém spouštěči/tepelné ochraně proud cca o 0,1A vyšší, než změřený proud v nejzatíženější fázi. Pokud při běžném používání ochrana vypadne, zvýšíme nastavení o další 0,1A výše - tento proud ale nesmí být nikdy vyšší, než je štítkový údaj elektromotoru.
Takto nastavená ochrana zpravidla spolehlivě vypne jak při zablokování motoru, při dlouhodobém provozním přetížení, i při výpadku jedné z fází přívodu k motoru, nebo významném podpětí v síti.

Motorový spúšťač zastupuje aj funkciu ističa, alebo treba s spúšťačom sériové zapojiť aj istič alebo prúdový chránič?
Keď je to používaný na takom stroji čo sa často treba zapínať a vypínať mám zapojiť sériové s spúšťačom aj nejaký vypínač?
Na trojfázový elektromotor s výkonom 1,5 kW aký spúšťač by som mal zapojiť?
Aký typ od ktorého výrobcu by bolo asi najlepšie?

... a "PROUDOVÝ CHRÁNIČ" má zcela jiný účel - nechrání motor proti poškození, ale uživatele proti úrazu. Pro běžné spínání, kde normálně stačí vypínač, motorový spouštěč vyhoví. Tam, kde spouštíte příliš často a i vypínač by mechanicky dlouho nevydržel, nevydrží ani mechanika "spouštěče" a je třeba použít např. stykač.
Pro stanovení proudového rozsahu spouštěče si znovu přečtěte moji předchozí "poradu". Je to tam přesně a jasně popsáno.
Typ a výrobce zvolte podle dostupnosti a ceny u Vás v místě - na dálku těžko radit :-(. Chcete spínat tlačítkem, otočením ovladače, umístíte jej v mokrém a prašném prostředí, nebo bude v rozvaděči pod krytem... :-/

Mal by som aj taký problém, že mám jeden neidentifikovaný elektromotor. Je to trojfázový motor ale bez štítku, tak že neviem ani výkon ani odber prúdu. Ako by sa to dalo zistiť? Stačí kliešťový ampérmeter dať na prívodový kábel - kábel od zásuvky ku motoru, alebo treba kábel rozmontovať a namerať prúd v každej fázy osobitne a zvoliť motorový spúšťač podľa prúdu čo sú v jednotlivých fázach? Ako vypočítať výkon motoru - 230 x nameraný prúd v jednotlivých fázach x 3 alebo to treba počítať inak?

A jaké schéma zapojení pro ten motor zvolíte, když neznáte jeho parametry?! Znáte přece jenom parametry sítě :-/

Třífázový výkon : U x I x Cos.Fí x 1.7320508075689

klešťový ampérmetr nelze použít na zjištění proudu u celého kabelu - je třeba měřit každý vodič zvlášť

Elektromotor odnést tam, kde motory převíjejí a požádat je o informace - asi budou motor znát, nebo jej porovnají s jiným, případě půjdou cestou:

- zjistit známou historii elektromotoru (jestli nepochází ze zařízení, kde není frekvence 50Hz, ale jiné - je to běžné v průmyslu, ve vojenských věcech...)
- Změřit mikrometrem od laku očištěný drát, kterým je provedeno vinutí motoru, z průměru vypočítat průřez, z průřezu maximální přípustný proud.
- Porovnat max. proud se štítkovými hodnotami známých elektromotorů a vyhledat v dokumentaci známého motoru jejich proud bez zátěže.
- Zapojit motor na regulovatelný zdroj a postupně zvyšovat napětí, dokud nedosáhne proudu bez zátěže, nebo napětí sítě (co nastane dřív)...

Motor je zapojený do hviezdy /v spojovacej krabičky na motore je nakreslená schéma zapojenia - hviezda 380V alebo trojuholník 220V/ ináč je to zapojený a funkčný. Podľa veľkosti by to mal mať výkon cca medzi 1kW až 2kW. Keď by som odmontoval kryt zástrčky a odmeral by som kliešťovým ampérmetrom v každej drôte pretekajúci prúd, tak by sa dalo podľa toho zvoliť veľkosť motorového spúšťača. Napr keď by som tam meral jednotlivých fázach prúd 1,95A tak by som mohol tam dať spúšťač s prúdovým intervalom 1,6 - 2,5A alebo nie?
Prevíjača motoru nemá v mojom okolí.

Takhle jednoduchý to není, protože nezatížený motor bere jen takový proud, který potřebuje pro pokrytí vlastních ztrát "v železe a mědi" a tření ložisek. Zatížený má být tak, aby bral nejvýše takový proud, který je na štítku...který ale nemáte :-( . Pokud jej zatížíte víc, bude brát větší proud, než snese vinutí a chlazení motoru, izolace uvnitř vinutí to nepřežije a motor můžete rozebrat do sběru :-/

Myslím, že už jsem k této problematice napsal vše potřebné a přenechám případné další dotazy jiným rádcům. Přeji úspěšné řešení :beer:

Posledná pripomienka k tomu:
Na štítku motoru nie je náhodou zadaní celkový odber prúdu motora, a nie odber v jednotlivých fázach?
Keď dobre som to všetko pochopil motoroví spúšťač treba dimenzovať podľa toho že aký je odber v jednotlivých fázach, ta že potom aj tak to treba odmerať s ampérmetrom že aký prúd tečie pri zaťažení motoru v jednotlivých fázach a zvoliť prúdový interval spúšťača podľa toho. Alebo stačí deliť s troma prúd čo je na štítku motora a to je odber v jednotlivých fázach?
PS: Teraz nemyslím na ten motor bez štítku ale všeobecne pre všetky motory.

no to co popisuješ nebude proudový spínač ale ochrana proti přetížení, která funguje zpožděně a proudový náraz přežije...bypíná při dlouhodobém přetížení, takže se nastavuje na jmenovitý proud...teda pokud naměříš třeba 1,8A tak ji nastavíš o kousek výš tedy např. na 1,9A

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru