Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochrana trojfázového elektromotoru

Elektromotor lze vcelku spolehlivě ochránit proti přehřátí i přetížení tzv. motorovým spouštěčem, neboli tepelnou ochranou. Nutné je ale správně a přesně dimenzovat - nastavit:
1)Ze štítku zjistíme povolený proud pro konkrétní napětí (zapojení 400, nebo 230V - každé má jiný povolený proud) a pořídíme tepelnou ochranu/spouštěč takového rozsahu hodnoty (jsou plynule nastavitelné), aby horní mez nastavení byla stejná, nebo o málo nižší, než je hodnota na štítku.
2) spustíme zařízení v běžném provozním zatížení a klešťovým ampérmetrem změříme skutečně odebíraný proud ve všech fázích
3) Porovnáme oba zjištěné údaje a nastavíme na motorovém spouštěči/tepelné ochraně proud cca o 0,1A vyšší, než změřený proud v nejzatíženější fázi. Pokud při běžném používání ochrana vypadne, zvýšíme nastavení o další 0,1A výše - tento proud ale nesmí být nikdy vyšší, než je štítkový údaj elektromotoru.
Takto nastavená ochrana zpravidla spolehlivě vypne jak při zablokování motoru, při dlouhodobém provozním přetížení, i při výpadku jedné z fází přívodu k motoru, nebo významném podpětí v síti.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny