Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rekonstrukce komínu

Dobrý den

U klasického jednovrstvého cihlového zděného komínu, pokud se dlouho nepoužíval, by se měl zrevidovat jeho stav,od paty až po střechu se prohlédne jeho vnější plášť není-li popraskaný, vydrolený, místy rozsypaný a děravý, dobře je nutné prohlédnout zejména v místech prostupu dřevěnými konstrukcemi, stropy, krovy,poškozená místa komína se opraví vyzdí zaomítají apod.,"dle stavu", lze i celý znovu zaomítat. Neporušený vnější plášť komína po celé délce případně (opravený) je základní podmínkou bezpečnosti jednovrstvého komína, rovněž se zkontrolují případně opraví vymění komínová dvířka, dole vybírací nahoře vymetací. Většinou bývá nejvíce poškozena nadstřešní část komínu "hlava" je-li pevná zaomítá se, je-li nepevná pak se rozebere většinou až ke střeše a znovu vyzdí. Pak je také dobré nechat zrevidovat komín zevnitř,dělají to kominické firmy, jde hlavně o to zda-li je komín zevnitř "pevný" a "neusýpá se". Opravený jednoplášťový komín bude bez problému fungovat i bez vložky.
Dnes Vám ale stejně doporučí vložkování,což zdůvodní "bezpečností",někdy
jde ale v závislosti na délce komínu i o nemalou investici.Je-li jednovrstvý komín vpořádku není nutné vložkovat. K opravě jednovrstvých komínů je nejvhodnější užít kvalitní plné (bez děr) pálené červené cihly, lze užít i zachovalé a pevné cihly z "bouraček" protože mezi těmito cihlami byly často velmi kvalitní kusy,zkušený zedník pozná....

Topení dřevem se považuje za "čisté a šetrné" jak ve vztahu k životnímu prostředí tak i komínu, to ovšem neplatí, topí-li se nedostatečně vyschlým dřevem (měkké cca rok na drobno sušené jinak se uvádí až 2 roky a tvrdé dřevo cca až i 3 roky v závislosti na druhu a velikosti, je nutné mít předzásobu + dostatečné skladovací prostory) Není-li možné mít dostatečnou zásobu dřeva pak je dobré pořídit kamna která umí vedle dřeva a dřevěných (dnes často předražených) briket i brikety hnědouhelné jež jsou určené k přímému přikládání neboť takto nekouří a jejich kvalita je konstantní.

(jen pro doplnění, čistě lze topit i hn. uhlím je třeba ovšem k tomu mít kamna nejlépe "násypná" topí se odhoříváním shora,takto lze topit taktéž čistě bez kouře a smradu a s minimální obsluhou.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny