Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propadlá terasa před domem - Vyrovnání

Zdravím,
potřeboval bych poradit jak nejlépe a nejlevněji vyrovnat takhle propadlou terasu před domem. Je to propadlé už více jak 20let(od doby kdy tu jsme) Dále se to nepropadá.
Zatím mě napadla možnost vykopat stávající kameny/beton co tam jsou, největší prohlubeň vyrovnat zeminou na kterou dát vrstvu štěrku. Potom ještě jiná možnost, celé to vylít betonem(kterého máme docela dost).
Je to blbé, ale rád bych nějakou finančně nenáročnou možnost. Takže si nemůžeme najmout zedníky a dát jim volnou ruku.

Mockrát díky všem za rady, zasílám foto.

loading...
Předmět Autor Datum
Jak je ta terasa vysoká a jak je odvodněná uvnitř, jak je zajištěná proti posunu ze svahu? Neříkám,…
kejki 04.10.2015 15:58
kejki
Je to zhruba 1,5m nad zemí. Odvodnění momentálně probíhá tak, že se uprostřed utvoří jezírko a pomal…
Bargoner 04.10.2015 16:33
Bargoner
Jak píše pode mnou, tenká vrstva se vydrolí, takže kus vybrat a srovnat do požadovaného spádu.
kejki 05.10.2015 13:18
kejki
Je-li dost cementu na beton, asi bych vyšramoval ten kus od domu k prostředku propadliny trošku hlou…
Kachlík 04.10.2015 22:40
Kachlík
Rozmlátit původní dlažbu krumpáčem, na ty hladké mramorové placáky beton nechytne a bude se loupat,…
Rce 06.10.2015 01:47
Rce
taky bych to tak udělal. tanky po tom nepojedou- hrubku 5-10cm. pytlovaný beton- to bude potěr, takž…
kmochna 06.10.2015 19:31
kmochna
Tak jsem se pustil do práce, myslel jsem, že pod tou "dlažbou" bude jen malá vrstva betonu, ale je t…
Bargoner 07.10.2015 14:59
Bargoner
co drží nechej, co nedrží ven. kari dej určo k "nápoji" ke starému betonu- k exponovanýmu místu. Ty…
kmochna 07.10.2015 18:06
kmochna
Co vyřešit odvodnění z místa, kde se voda sbírá a udělat na plochu novou terasu na terčích? Na terče… poslední
Katka M. 27.10.2015 14:40
Katka M.

Je to zhruba 1,5m nad zemí. Odvodnění momentálně probíhá tak, že se uprostřed utvoří jezírko a pomalu to odtud odtíká dírou ve stávajícím betonu :) . Jinak kolem jsou skalky není to jakoby hruby přechod hned, ale táhlý kopec tak nějaký posun ze svahu tam nehrozí.
Nejlepší by pro nás byl ten beton no, máme hromadu pytlů co zbyla z rekonstrukce, zbytek by se dokoupil. Akorát nevím, jak by to fungovalo, kdyby se na to v jakém stavu je to teď se ten beton jen placl. Nebo vysekat ten starý, vyrovnat to třeba tím štěrkem a na ten pak placnout beton. Do budoucna pak na to dát takové ty kamenné koberce nebo tak. Ale důležité je to vyrovnat teď na zimu. V zimě je to tam docela o hubu a kdyby se tam někdo s prarodičů natáhl tak by to nedopadlo dobře.

Je-li dost cementu na beton, asi bych vyšramoval ten kus od domu k prostředku propadliny trošku hlouběji, na levé straně (podle fotky) jen odsekal dlažbu, a vylil souvislou vrstvou betonu jen s vyspádováním od domu… A nebo z toho nejnižšího místa vykopal járek mimo pevnou plochu, dal tam kanálek, aby měla voda kudy odtékat, a nechal bych to tak - má svoje kouzlo;-).

Rozmlátit původní dlažbu krumpáčem, na ty hladké mramorové placáky beton nechytne a bude se loupat, když to rozmlátíme do podoby oranice, bude to držet. Možná bych do betonu nacpal kari síť. Rozhodně betonem nevylejvat, ale zhutnit vibrátorem nebo ručnímn pěchem jen zavlhlý beton. Nesmí téci!! Je to veliká plocha, nezapomenout na dilatační spáry, nebo to změnou teplot prdne.

taky bych to tak udělal. tanky po tom nepojedou- hrubku 5-10cm. pytlovaný beton- to bude potěr, takže kari, překrytí ok 2 oka, nebude se dotýkat země. akorát bych se nebál naředění na tuhle hrubku- i klidně 18 sednutí, čili s3. hezky se to dá zpracovat. dilatajdu udělat po cca. 3 dnech flexou s diamanťákem- po 4metrech řez stačí. spád stačí zhruba 1-2% (centimetr dva na metr). vibrovat, při dobré konzistenci netřeba.

Tak jsem se pustil do práce, myslel jsem, že pod tou "dlažbou" bude jen malá vrstva betonu, ale je tam pod tím cca 15-20cm silný beton. Dlažbu mám pryč tak přemýšlím o tom, že tam nechám ten starý beton. Jen asi 60cm od baráku to odsekám, prostě tu nejvyžší část, aby tam mohla být dostatečná vrstva toho betonu nového.
Jinak chtěl jsem se zeptat, mohu nechat takovej ten drobnej bordel co zbyl po dlažbě v té největší prohlubni, abych ušetřil cementu? Ty větší kusy dlažby tam plánuju vrátit zpět až to bude vyrovnané a mezery vyplnit betonem.

Co vyřešit odvodnění z místa, kde se voda sbírá a udělat na plochu novou terasu na terčích? Na terče můžete dát jak dlažbu tak prkna (dřevěná nebo dřevoplastová) a např. rektifikační terče Buzon mají nastavitelnou výšku i sklon, takže byste tím vyřešil šikmost podkladu i jeho nerovnoměrnou výšku. http://www.fasadyaterasy.cz/produkty/rektifikacni- terce-buzon
Ale uznávám, že to asi nebude nejlevnější řešení, což byl jeden z vašich požadavků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...