Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čerpadlo ve studni(darling)

zdravím, mám dotaz k hlučnosti čerpadla co je na vodu ve studni. To moje nějak divně drnčí. Je to drnkot na celé kolo. Slyším to až 30m daleko. Voda ve studni je(čerpadlo je zanořeno viditelně celé i při sání vody).
Zkoušel jsem, jestli nerezonuje drát na kterém visí, popř.hadice či kabel. Ani jiné části studny vyloženě nevytváří onen drnkot. Voda z něho valí i po těch 30m z 3/4palcovky nějakých 6m. Na chatě mám taky ve studni čerpadlo, to je ale celkem tiché. Lehce znatelné na povrchu. To problémové drnčí ve stejné frekvenci, ale mnohem hlasitěji - až nezdravě.

Šrouby čerpadla jsou celkem přirezle(ale asi by to rozdělat šlo). Gumové těsnění, co je okolo mezi půlkami je asi trochu poškozené již.
Stáří je dobrých 15let.

Máte někdo alespoň z takového popisu trochu tušení, co se s čerpadlem děje? Něco možná bude vychozené. Co by to mohlo být? Ložisko?(asi by šlo vyměnit). Nebo jiná část?

děkuji
Patrik

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak píše Peru,je to klasický typ Malyš.Tedy novější typ s horním sáním,což je lepší.Je ale tak zhunt…
Karel04 14.08.2015 07:11
Karel04
Děkuji za reakci. Pokud má ROB2 nerezový píst, tak jaký píst má ten vadný Malyš? Jinač studna je h…
patyk 14.08.2015 07:35
patyk
Asi jsem to napsal blbě,nerezové jsou asi všude,ROB2 má nějaký lepší kalený.Ale píst se mi zničil je…
Karel04 14.08.2015 08:35
Karel04
aha. děkuji Už se dívám po novém,no... Ještě se chci zeptat na jednu věc obecně. Je možné, že se če…
patyk 14.08.2015 08:38
patyk
Jo, u těhle čerpadel je v návodu vždycky poznámka, že se musí připojovat k hadici 3/4, a nesmí se ni…
lk1 14.08.2015 09:38
lk1
zjistil jsem ještě jednu věc. A to bude asi příčina selháni čerpadla. To čerpadlo je napojeno na 2 h…
patyk 14.08.2015 11:35
patyk
Ale ono to je u systémů bez tlakové nádoby takové ošidné.
kejki 14.08.2015 19:13
kejki
tlakový spínač? to zní jako dobrý nápad. Jak se pak zmáčkne pistol, tlak poklesne a čerpadlo se znov… poslední
patyk 15.08.2015 08:53
patyk

Jak píše Peru,je to klasický typ Malyš.Tedy novější typ s horním sáním,což je lepší.Je ale tak zhuntované i mechanicky,že oprava je skoro nemožná.Náhradní díly lze sehnat celkem bez problémů,ale nevyplatí se to.Kupte si nové.Klasický malyš cca 1800 Kč,podobné z Číny třeba v Tescu za 600,lepší ale dražší je třeba české ROB2 s nerezovým pístem.Hlavně si při koupi dejte pozor na délku přívodního kabelu,někde je jen 10m a musíte to nastavovat pro použití pod vodou.Ruské Malyše měly běžně 30 nebo i 50 m.

Asi jsem to napsal blbě,nerezové jsou asi všude,ROB2 má nějaký lepší kalený.Ale píst se mi zničil jen jednou.Většinou spálená cívka,když došla voda ve vrtu.Proto je lepší typ s horním sáním,při nedostatku vody zůstane těleso pod vodou a neshoří(na suchu vám shoří za minutu).A taky nebere kaly ode dna.Místo ROB je i značka Ruche.

zjistil jsem ještě jednu věc. A to bude asi příčina selháni čerpadla.
To čerpadlo je napojeno na 2 hadice(přes "T" kus). Jedna větev je ta 1/2 hadice na konci je stříkací pistol - žlutá a plastová. Na druhé hadici 3/4 je proudnice na zalévání, ale taky se zavírá po použití.

Když se ovládá hadice s pistolí, tak ta hadice je natažena daleko od spínače čerpadla. Čili se dycky zaplo čerpadlo a šlo se k pistoli. Čerpadlo jelo "naslepo" nějakou dobu. Takto to bylo 2 měsíce.

Abyste mi rozuměli. To čerpadlo je tak nějak moje, ale užívá ho hodně lidí. Já taky(ale jen tu stranu, kde je proudnice). Tady je ovšem vypínač hned po ruce a na 99% se proudnice nejprve povolí a pak pustí voda. Na té druhé straně je to vyloučeno.

Koupím nové čerpadlo a musím vymyslet jiné zapojení čerpadla a postřikovacích hlavic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru