Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak si usnadnit omítání stropu

Ahojte,
přečetl jsem zde na poradně několik příspěvků (dokonce i moje vlastní:-?), které by se daly shrnout v podstatě do jednoho: omítat strop je makačka a kdo to nikdy nedělal, ten to napoprvé určitě zkazí.

I přesto jako správně nepoučitelný Čech do toho chci jít. Strop v chodbičce (nudle 3 x 1 metr) je stejně příliš malý na to, aby to vzal jakýkoliv zedník jako fušku.
Je to strop s otlučenou původní omítkou, jsou tam hurdisky a držící zbytky staré omítky (není těch zbytků moc, z hurdisek to šlo podezřele snadno).

No a tak já teď hledám způsob, jak to omítnout, aniž bych si na zemi vyrobil půl metru vyšší podlahu. Samozřejmě počítám s tím, že se bude bordelit a budu muset zakrývat o 106.

Co takhle na omítnutí stropu použít lepidlo na obklady? Nebude to držet líp, než ta omítka? Případně není na trhu nějaká ektrémně lepivá omítka pro nepoučitelné amatéry? I kdyby stála víc peněz tak na té ploše mě to nezruinuje...

Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dělal jsem doma několim místností, nahazoval strop na heraklit, na hurdisky. Jestli někdo ještě bude…
Rce 20.09.2015 21:15
Rce
Takže pro usnadnění doporučuji na hlavu helmu na motocykl.... nový
Rce 20.09.2015 23:51
Rce
No, já jsem dělal jenom strop hurdiskový. Nenahazoval jsem, ale natahoval. Šlo to celkem dobře. nový
krok 22.09.2015 08:35
krok
Zkuste se podívat na "zednický talíř" nebo "omítací talíř". Je to plechový mírné kónický plechový ta… nový
náhodný 23.09.2015 16:32
náhodný
Najlepšie skúsenosti mám z omietky namiešanej z haseného vápna. Viem, je to prežitok, ale udrží sa z… nový
henry_sk 20.11.2015 20:02
henry_sk
Má ve všem pravdu, té už se dnes člověk málo dočká. Řemeslníci vymřeli a noví už asi nebudou. nový
Sejk 27.07.2020 16:06
Sejk
Také používám hašené vápno, je s ním sice složitější příprava než s hydrátem, ale samotné nahazování… poslední
Ra20z 28.07.2020 08:39
Ra20z

Dělal jsem doma několim místností, nahazoval strop na heraklit, na hurdisky. Jestli někdo ještě bude říkat, že na tyto materiály se nahazuje dobře, bude toho litovat! Měl jsem džínovou čepici, aby mi nepadala malta na hlavu. Čepice byla záhy nacucaná a tvdla rychleji než strop. Posléze jsem nahazoval v přilbě na motorku a když mě navštívil kamarád, mohl se potrhat smíchy. Ale jedině přilba zajistila suchou hlavu (tenkrát jsem ještě neměl pleš).

Heraklit - hodně v několika vrstvách špricovat. Jinak malta odpadává v celých bublinách.
Hurdisky - Když se namočí, malta odskočí. Když je suchá, je vidět, jak kolem pleskance malty se zvolna nacucává a pak spadne suchý písek. Doporučuji přidat sádru.

Zkuste se podívat na "zednický talíř" nebo "omítací talíř". Je to plechový mírné kónický plechový talíř o průmaru asi 40 cm, drží se dole za rukojeť, kousek pod stropem, ale tak, aby se dalo házet lžící. Co spadne, spadne zpět do talíře a ne všechno na zem.
Na hurdisky jak už tu většina radí nejdříve cementový špric a po zatvrdnutí opatrně nahodit nebo natáhnout v tenké vrstvě omítku. Chce to i ochranné brýle, samozřejmě. A čepici. Placatou, aby při otírání hlavou o strop nepadala z hlavy.

Najlepšie skúsenosti mám z omietky namiešanej z haseného vápna. Viem, je to prežitok, ale udrží sa z neho na stene aj strope pekne veľká hruda. Zavádza ale k nahadzovaniu hrubej vrstvy nad 3 cm, no ale potom pekne "vypraská" (zmrašťovacie trhliny).
Pomer je bežný, podľa jemnosti piesku 6:2:1 (piesok, hasené vápno, cement).
Samozrejmosťou je cementový špric, ale z ostrého piesku 0-4mm. Ten je pekne drapľavý a nechať zrieť pár dní. Cez špric nebudú hurdisky tak ťahať vodu.

Ten murársky tanier je super, len si naň nenaložte veľa, lebo budete mať ľavú ruku namakanú ako Pepek námorník :-)

Také používám hašené vápno, je s ním sice složitější příprava než s hydrátem, ale samotné nahazování omítky jde mnohem lépe.
V zimně jsem omítal klenutý strop v interiéru,
Strop jsem v takové ploše nikdy před tím neomítal a měl jsem s toho trochu obavy aby většina malty neskončila na zemi. Písek mám doma jenom betonářský tak jsem koupil hotovou suchou pytlovanou ruční omítku a tu jsem přidával při míchání malty tak asi z 1/4. Namíchaná malta byla jenější a lepivější a nahazování šlo mnohem lépe. Našpricovaný strop před omítáním jsem navlhčil vodou postřikovačem, na hladítko nabral maltu, naházel a hned hladítkem roztáhl do ztracena. Po vyzrání omítky jsem natáhl fajnovou v jedné vrstvě a mněkým filcem zatočil.
Strop omítat je pěkná makačka, ale výsledek se mne líbí více než kdybych tam dal sádroš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru