Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak si usnadnit omítání stropu

Ahojte,
přečetl jsem zde na poradně několik příspěvků (dokonce i moje vlastní:-?), které by se daly shrnout v podstatě do jednoho: omítat strop je makačka a kdo to nikdy nedělal, ten to napoprvé určitě zkazí.

I přesto jako správně nepoučitelný Čech do toho chci jít. Strop v chodbičce (nudle 3 x 1 metr) je stejně příliš malý na to, aby to vzal jakýkoliv zedník jako fušku.
Je to strop s otlučenou původní omítkou, jsou tam hurdisky a držící zbytky staré omítky (není těch zbytků moc, z hurdisek to šlo podezřele snadno).

No a tak já teď hledám způsob, jak to omítnout, aniž bych si na zemi vyrobil půl metru vyšší podlahu. Samozřejmě počítám s tím, že se bude bordelit a budu muset zakrývat o 106.

Co takhle na omítnutí stropu použít lepidlo na obklady? Nebude to držet líp, než ta omítka? Případně není na trhu nějaká ektrémně lepivá omítka pro nepoučitelné amatéry? I kdyby stála víc peněz tak na té ploše mě to nezruinuje...

Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Najlepšie skúsenosti mám z omietky namiešanej z haseného vápna. Viem, je to prežitok, ale udrží sa z…
henry_sk 20.11.2015 20:02
henry_sk
Také používám hašené vápno, je s ním sice složitější příprava než s hydrátem, ale samotné nahazování… poslední
Ra20z 28.07.2020 08:39
Ra20z

Najlepšie skúsenosti mám z omietky namiešanej z haseného vápna. Viem, je to prežitok, ale udrží sa z neho na stene aj strope pekne veľká hruda. Zavádza ale k nahadzovaniu hrubej vrstvy nad 3 cm, no ale potom pekne "vypraská" (zmrašťovacie trhliny).
Pomer je bežný, podľa jemnosti piesku 6:2:1 (piesok, hasené vápno, cement).
Samozrejmosťou je cementový špric, ale z ostrého piesku 0-4mm. Ten je pekne drapľavý a nechať zrieť pár dní. Cez špric nebudú hurdisky tak ťahať vodu.

Ten murársky tanier je super, len si naň nenaložte veľa, lebo budete mať ľavú ruku namakanú ako Pepek námorník :-)

Také používám hašené vápno, je s ním sice složitější příprava než s hydrátem, ale samotné nahazování omítky jde mnohem lépe.
V zimně jsem omítal klenutý strop v interiéru,
Strop jsem v takové ploše nikdy před tím neomítal a měl jsem s toho trochu obavy aby většina malty neskončila na zemi. Písek mám doma jenom betonářský tak jsem koupil hotovou suchou pytlovanou ruční omítku a tu jsem přidával při míchání malty tak asi z 1/4. Namíchaná malta byla jenější a lepivější a nahazování šlo mnohem lépe. Našpricovaný strop před omítáním jsem navlhčil vodou postřikovačem, na hladítko nabral maltu, naházel a hned hladítkem roztáhl do ztracena. Po vyzrání omítky jsem natáhl fajnovou v jedné vrstvě a mněkým filcem zatočil.
Strop omítat je pěkná makačka, ale výsledek se mne líbí více než kdybych tam dal sádroš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru