Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nova loziska - jak odkonzervovat?

Koupil jsem si loziska na kuteni, jdou hezky plynule, ale maji znacny odpor proti otaceni - asi jsou jeste z vyroby/skladovani naplnene vazelinou, nebo necim podobnym.

Chci je pouzit na modelu k otaceni vezicky se senzory (vaha vezicky je srovnatelna s vaho loziska), takze bych chtel, aby odpor byl minimalni (idealne kdyz lozisko roztocim, aby se setrvacnosti tocilo jeste tyden :) Provozovat to budu prevazne doma v obyvaku, takze nepotrebuju zadnou extra ochranu pred podnebim.

Nevi nekdo, jak takove lozisko nejlip "odkonzervovat" a namazat necim bezodporovym?

Lozisko vypada jako zelezny puk s dirou, pri pohledu shora je videt vnejsi masivni mezikruzi, pak asi plechove mezikruzi (ktere se pri toceni nepohybuje proti vnejsimu, jen proti vnitrnimu a nejspis slouzi jako kryt kulicek ci jine naplne loziska) a nakonec vnitrni masivni mezikruzi - cele se to tvari nerozebiralne beznymi domacimi nastroji. Melo by jit o nejake velice rozsirene bezne lozisko, zadna specialita ...

Předmět Autor Datum
Stříkni do něj trochu WD40 a máš to pořešené.
Kolemjdoucí 23.05.2015 09:42
Kolemjdoucí
Zatim jsem zkousel konkor (protoze ten mam zrovna po ruce) a po delsim krouceni se to o neco zlepsil…
gilhad 23.05.2015 10:20
gilhad
Arva, nebo vyvařit v mýdlové vodě.
sHpy00n 23.05.2015 10:52
sHpy00n
Ted jsem to dočetl celé. Máš zavřená ložiska. Mrkni pořádně jestli nemá plechový kryt pružinovou poj…
sHpy00n 23.05.2015 11:05
sHpy00n
Dival jsem se, ale pruzinovou pojistku to nejspis nema. Ten plech je po obvodu na okraji jakoby radi…
gilhad 23.05.2015 12:09
gilhad
Já bych to naložil do benzínu, nebo nafty a točením se snažil odplavit vazelinu , pak to stříknout k…
Henessy 23.05.2015 13:12
Henessy
Pokud to jsou ložiska řady 2Z,tak se nic nodkonzervuje.taktéž ložiska řady 2RS.Jinak tech.benzín a j…
dabac 23.05.2015 19:05
dabac
budou pouzity jako tocna pro vezicku se senzorama na mobilnim robotku. Tento bude provozovan prevazn…
gilhad 23.05.2015 22:40
gilhad
Vyplavit vazelínu z krytého ložiska tak, aby se tak volně točilo jak potřebuješ, bude dost obtížné.…
Zerozero 23.05.2015 19:29
Zerozero
Zatim se mi nepodarilo lozisko otevrit (pak uz by to bylo jednoduche), zkusil jsem ho vyvarit - neco…
gilhad 24.05.2015 00:25
gilhad
Pokud ho ponoříš do nádoby s benzínem a zkonstruuješ nějaké provizorní zařízení, které bude ložiskem…
Zerozero 24.05.2015 02:52
Zerozero
Položit ložisko na pár hodin do čistého benzinu.Během té doby několikrát protočit.Profouknout vzduch…
E250TD 26.05.2015 06:54
E250TD
Rozehřívat mazivo znamená velký odpor. K danému účelu postačí něco ve spreji.
Henessy 26.05.2015 11:55
Henessy
Řešil bych to udělátkem do akuvrtačky,( např. ze zátky dva konusy na dlouhém šroubu , utáhnout matič…
Henessy 26.05.2015 12:00
Henessy
prorazit tu krytku ostrým šroubovákem pak to jde vyloupnou
cigy67 26.05.2015 19:31
cigy67
A nebylo by jednoduchší si koupit neuzavřená ložiska???
Robisek2222 27.05.2015 05:57
Robisek2222
tedy z popisu nejsem moudrý, ale pro nekoupit rovnou ložisko, které je již z výroby s nízkým valivým…
Moas 27.05.2015 09:20
Moas
lozisko poloz na stul vetsim nozem nebo malym sroubovakem na plocho podeber ohnuty plech a jemne zap…
na1im 27.05.2015 20:33
na1im
To menší ložisko jsem nechal pár dní v zavřené skleničce s benzínem a po pár ručních protočeních se… poslední
gilhad 31.05.2015 02:38
gilhad

Zatim jsem zkousel konkor (protoze ten mam zrovna po ruce) a po delsim krouceni se to o neco zlepsilo, ale ty skviry mezi mezikruzimi jsou male, takze to moc nejde striknout dovnitr, spis jen tak nastrikat zvenku.

Pri tom krouceni z toho vylezlo trochu ridke vazeliny (asi naredene tim konkorem), ale porad to jeste klade znacny odpor (i kdyz mensi) - takze je ji uvnitr asi hodne a takhle bych na to vystrikal tech konkoru milion, nez bych ji dostal ven (coz je drahe), protoze vetsina stece po tom pouzdru.

Spis jsem myslel, jestli by se to nedalo dat do nejake sklenky, zalit nejakym odmastovacem (ale nevim jakym - lihem, benzinem,??? ) co by prez noc tu vazelinu uvnitr rozpustil, ze by vytekla a pak to nechat vyschnout a prostriknout tim konkorem, nebo podobnym "lehkym olejem".

Problem je, ze to pouzdro docela tesni a jak je to ten puk, tak na tom nic moc nedrzi, ze by se to na to dalo nalit zhora a cekat, ze toho dovnitr natece nejake znatelne mnozstvi (protoze se nahore zadne znatelne mnozstvi neudrzi)

Dival jsem se, ale pruzinovou pojistku to nejspis nema. Ten plech je po obvodu na okraji jakoby radialne narezany a ohnuty nahoru, v tom vnejsim masivu je asi drazka, do ktere to zapadne a zapruzi. Zvenku jsou videt jen ty male zarezy v te ohnute casti, ktera jde (tak 0.5mm) rovnobezne s osou, ty zarezy jsou siroke tak 0.05mm nebo min, vejde se tam spicka jehly, ale uz nedosahne skrz ten plech.

(Na tom tvojem druhem obrazku, to kolecko vpravo dole, jak ma ohrnuty okraj, tak si ho predstav ze jen to ohrnuti je tence nariznute kazdych 5 mm). Zatim se mi to nepovedlo rozebrat, nechci to ponicit a bez nasili mi to nejde.

Vypada asi jako to prostredni z tehle tri (dole jsou i videt ty zarezy):
[obrazek_129.jpg]

budou pouzity jako tocna pro vezicku se senzorama na mobilnim robotku. Tento bude provozovan prevazne v obyvaku. vezicka sama bude mit hmotnost srovnatelnou s hmotnosti loziska a bude se tocit +/- o 180 stupnu, nejakou primerenou rychlosti (spis rychle, nic, co bys nezvladnul udelat rukou). Cili zatizeni spise smesne, jde o to, aby se nezadrela pri soupani dvou plexiskel po sobe, ani kdyby tam vlitnul drobny kaminek a aby drzela rovinu a neulitla pri rychlem vrteni.

Vyplavit vazelínu z krytého ložiska tak, aby se tak volně točilo jak potřebuješ, bude dost obtížné. Snad s ním točit v benzínu hodně dlouho, až se vazelína postupně rozpustí a dostane mezerou u vnitřního kroužku ven. Ale myslím, že tam stejně trochu zůstane a i malý zbytek, po vyschnutí benzínu způsobí viskózní tření.
Asi,pro daný způsob použití, bych odstranil jeden kryt, pak ložisko dokonale vymyl a nechal bez zakrytí. V modelu používaném doma, by to nemuselo být na závadu.
Ložisko bych pak namazal velmi řídkým olejem, možná perolejem, šel by i MDsprej, snad i WDčko.
Po namazání bych ložisko navlékl na prsty a rychlým roztočením rukou, odstříkal přebytek oleje. Nepatrný film maziva postačí k mazání a zabrání korozi v domácích podmínkách. Ložisko se bude otáčet s nepatrným odporem.

Zatim se mi nepodarilo lozisko otevrit (pak uz by to bylo jednoduche), zkusil jsem ho vyvarit - neco z nej vylezlo, ale asi ne vsechno, po nejake dobe vareni jsem ho vyndal, nechal v teple susit a prostriknul konkorem - je uz volnejsi, ale porad to jeste neni uplne ono. Asi to zkusim nalozit do benzinu a nechat tam nejakou dobu, nebo udelat nejake otacitko do toho benzinu. (Nebo pojistit barak a vyvarit to v tom benzinu - no to asi radsi ne )

Ale i to stavajici zlepseni je uz docela znat, prinejhorsim to nepujde uplne lehce, ale i male servo to jiste utahne

Pokud ho ponoříš do nádoby s benzínem a zkonstruuješ nějaké provizorní zařízení, které bude ložiskem točit a necháš to běhat několik hodin, pravděpodobně se vazelína přes spáru vymyje. Bude potřeba nakonec použít čistý benzín, aby se vazelína vymyla co nejlépe. Potom něčím řídkým namazat přes spáru.
Otevřít jdou jen ložiska s pružnou pojistkou, nebo i s plastovým krytím. Ty se podaří i zpět zakrýt. Tyhle zalisované jdou otevřít jen zničením krytu.

Položit ložisko na pár hodin do čistého benzinu.Během té doby několikrát protočit.Profouknout vzduchem. Rozehřeješ v plechovičce mazivo,či olej,který se ti jeví jako málo odporový a čisté ložisko do něj položíš na několik minut,taky protáčet . A JE HOTOVO !:-)

Řešil bych to udělátkem do akuvrtačky,( např. ze zátky dva konusy na dlouhém šroubu , utáhnout matičkou , upnout do vrtačky .....)ložisko ponořené částečně do nafty. A vrtět. Benzin by byl lepší ale benzinové páry a jiskření ve vrtačce je o hubu.

tedy z popisu nejsem moudrý, ale pro nekoupit rovnou ložisko, které je již z výroby s nízkým valivým odporem? Jsou různé míry "vůlí mezi kuličkama" - čím větší vůle, tím lehčeji se to bude točit.

To menší ložisko jsem nechal pár dní v zavřené skleničce s benzínem a po pár ručních protočeních se z toho vazelína zřejmě vyplavila, protože to točí jako divé.

Větší se do skleničky nevešlo, zkusil jsem sloupnout víčko, což se nakonec povedlo, ale víčko se při tom zdeformovalo, takže už to zůstane na jedné straně odkryté (vzhledem k použití to nevadí, bude to stejně zakryté deskou na těsno. Vazelína pak šla v benzínu odplavit snadno. (Ale bylo ji tam spousta, takže předchozí proplachování, vaření i zahřívání na novinách s ní dostatečně nehnuly)

Obě jsem prostříknul konkorem a točí se jako zběsilá, takže plný úspěch.

Děkuju všem za rady a podporu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru