Předmět Autor Datum
Tak ručne dobre naklepať kosu je umenie.Sú na to aj rôzne vodítka a naklepávače,no najlepsie ak to m…
Slavco31 07.05.2015 09:49
Slavco31
Zdravím, je to umění. Chce to ideálně kovadlinku-Babku a potom takové speciální kladívko- z obou str…
trtr 07.05.2015 10:35
trtr
Je dost obtížné vysvětlit jenom teoreticky jak na klepání kosy.je vícero způsobů: na ostré babce na…
dabac 07.05.2015 10:54
dabac
Zdravím, neklepávač nedoporučuji, není tam taková vazba mezi kosou a kladívkem, takže ostří snadno p…
trtr 07.05.2015 11:01
trtr
člověk se rozhejbe, A pak ráno nevstane. Nasekat s tím trávu králíkům, v pohodě. Ale celou louku?…
Prasak 07.05.2015 11:10
Prasak
Jj, celou louku, než křoviňák co hučí jak prase a má záběr když dobře 50 cm. Když se vezme 90 cm kos…
trtr 07.05.2015 11:13
trtr
Hektary jsme sekali bud sekackou vedle traktoru nebo kde bylo vice vlhko, listovkou sirokou asi 1,5…
Al2 07.05.2015 11:29
Al2
Chlapi to vyse popsali skvěle ... btw taky mam rakouskou jeste po tchanovi, prali jsme se o ni, kdyz…
Al2 07.05.2015 11:25
Al2
Jj, ta nádobka na vodu je Krbec a staří mazáci na poli brousili brousek máčeným v moči místo vody.:-…
trtr 07.05.2015 12:00
trtr
Mazec :-)))
Al2 07.05.2015 12:03
Al2
No co, mokrý jako mokrý. jinak pěkná videa z broušení a tak jsou na youtube po zadání:scythe sharpen…
trtr 07.05.2015 13:03
trtr
Klepat kosu je věda. Mě to naučil děda, také jsem byl coby dítko školou povinné. Dodnes umím naklepa…
Rce 08.05.2015 01:03
Rce
Zdravím, svatá pravda, je to žrout času. Co nesnáším je, když to nějaký umělec vyřeší tak, že si řek…
trtr 08.05.2015 09:25
trtr
a takto budete vypadat po létech praxe: watch
trtr 08.05.2015 09:27
trtr
watch watch poslední
trtr 08.05.2015 09:39
trtr

Tak ručne dobre naklepať kosu je umenie.Sú na to aj rôzne vodítka a naklepávače,no najlepsie ak to mate v ruke a v očiach.Budete potrebovať nákovu na klepanie kosy,najlepšie s plochou oblúkovitou vrchnou hranou,ktorá je poriadne tvrdá.Táto je natčená do klátika,ktorí je stabilný a ku ktorému sa dá sadnuť pomocou niejakej stoličky,tak aby ten klátik bol medzi nohami,alebo si spravite takú stoličku akoby koník kde ten klátik sú predné nohy a nákova hlava vo výške aká vám vyhovuje pre držanie rúk.Teraz ku klepaniu.Zoberiete si ľahšie kladivo,kosu a sadnete si ktomu.Kosu si,ak ste pravák, zoberiete do ľavej ruky ostrím od seba a kladivom začnete vyklepávať ostrie od miesta,kde sa nasadzuje kosa postupne ku koncu.Koncom kladiva potroške zo začiatku to ostrie vyklepávate do tenka,klepete asi tak 2 mm širokú plochu,pri klepaní dávajte pozor,aby to vklepané ostrie išlo v rovine,aby ste neuberali na jednom mieste viac z ostria,lebo potom bude akoby vlnkovité,Kosu klepajte postupne a najmä v kuse,aby miesto klepania rovnomerne sa nahrievalo a postupne chladlo,lebo skoky budú znamenať deformáciu ostria akokeby pokrútenie plechu keď sa nahrieva plameňom.Jedným klepnutím sa miesto hneď nevyklepe a treba rovnomerným klepaním postupne ho vyklepávať a udierať primeranou silou.No najlepšie by vám bolo zájsť za starým dedkom ktorý to ovláda,aby vám to ukázal a verte,že to sa nenaučíte na prvý krát,ale len praxou a poznal som takých čo sa to nenaučili nikdy.

Zdravím, je to umění. Chce to ideálně kovadlinku-Babku a potom takové speciální kladívko- z obou stran je úzké plocha. Popisovat to je těžké, lépe je to vidět. Sám to určitě nedělejte, zkazíte kosu. Pokud už je to stará kosa, tak to zkusít můžete, ale nebude to dobré-otří bude vlnité, bude se vylamovat a to není dobře.

Důležitá věc, i naklepaná kosa a nabroušená jak žiletka nebude sekat, pokud mezi kosiskem a kosou nebude správný úhel sklonu. Další věc je, jak se kosa nasasí na kosisko, tak těsně před utažením se tlakem ruky na horní stranu bez ostří skloní co nejvíce k kosisku- viz: 237179410. Bacha, před kosou mějte respekt. I tupá kosa seče tak, že pokud se seknete, tak nic kromě dotyku necítíte a poté vidíte jen krev. Broušení provádějte opatrně-jemný brousek stačí, hrubý je na každé 5-10 přebroušení.

Je dost obtížné vysvětlit jenom teoreticky jak na klepání kosy.je vícero způsobů: na ostré babce na ni klepu já.Na ploché babce,na ni někteří sekáči také nedají dopustit.Na tuto babku se používá oboustrané ostré kladívko.Potom jsou různé naklepávací přípravky,včetně válcování.Pokud máte možnost tak do učení k nějakému sekáči který toto ovládá.Jde se to i naučit jako samouk ale je to pokus omyl,nehledě na to že pár kos pokud nejste vyjímečný talent zničíte.Vklepete tzv.lupary které se už těžko opravují.V podstatě jde o to vytáhnout ostří do slabé jehly.Začínáte od patky a pokud je kosa nová tak ta je i poměrně silná v čepeli a to nezvládnete.Ono záleží na výrobci kos jaké kvality dělá.Pro začátek bych vám doporučil kosu měkčího ostří.není s tím tolik práce při naklepávání.Ale vzhledem k tomu že koupě kosy není levná záležitost opravdu se pokuste poučit u zkušeného sekáče.velmi dobře to popisuje sekáč Slavo v prvém příspěvku.Vcelku výstižně vám popsal i chyby které se potom těžko odstaňují.

Zdravím, neklepávač nedoporučuji, není tam taková vazba mezi kosou a kladívkem, takže ostří snadno přetáhnete a nebo bude minimálně vlnité. Mám starou 65 cm z Rakouska a je to super kosa, ten materiál to je něco. Zajeďte na venkov, tak to snad ještě někdo umí. Mně to tajemství předal strýc v cca 10-12 letech a od té doby nejen seče, ale i naklepu, nabrousím, atd.

P.S.: Když se to vezme, tak jsem z kosou rychlejší, než kde jaký křoviňák. Louka lépe vypadá, člověk se rozhejbe, no je to návrat ke kořenům prostě.:-)

Jj, celou louku, než křoviňák co hučí jak prase a má záběr když dobře 50 cm. Když se vezme 90 cm kosa, tak to lítá. Je to o tom, jak se kdo zvyklý. Na opravdu velké plochy to ale už není, to je pravda, to je lepší nějaká bubnovka.

Chlapi to vyse popsali skvěle ... btw taky mam rakouskou jeste po tchanovi, prali jsme se o ni, kdyz jsme rano za rozbřesku jeste za rosy ve dvou setkali louku na sena :-) ... pamatuju zase u dedy z druhe strany dosekavani kosou s plachetkou i obilí tam, kam se nedostal traktor se sekačkou se samovazem ;-)

Jen dodam, ze nekdo naklepava i ostrim k sobe, brousit brouskem vlhkym (voda v pochve na brousek za pasem kalhot), sekat za rosy rano jeste vlhkou nepovadlou travu (pozdeji to jde hůře) a pri brouseni pravakem brouskem kosu postavit, otrit travou, zaprit kosiste svisle o sebe pod leve rameno, kosu objmout levou rukou zeshora o rantl a brousit stridave obe strany postupne smerem od kosiste po spicku-vytahovat ostri proti trávě ... ale to tazatel jiste zna :-)

Klepat kosu je věda. Mě to naučil děda, také jsem byl coby dítko školou povinné. Dodnes umím naklepat kosu, leč nerad to dělám, dá to docela dřinu, dvě hodiny minimálně.

Vzpomínám na mládí v chatě... To jsme se s kamarády trošku zapomněli v místním pohostinství, neb bylo velmi pohostinné. A jak to bývá, rádi bychom si ráno poněkud přispali. Jenže soused začal mlátit kosu někdy v půl sedmé ráno. A třískal do ní jak hluchej do vrat hodinu. S každým úderem do čuby se nám rozezvonil mozek v hlavě a snažil se vyskočit nosem ven. Další hodina byla k nepřežití. Každá prda dlouze doznívala v obou hlavách, kdy ta vnitřní hlava byla větší a pulzovala v rytmu toho mizerného kladiva. Po třetí hodině příšerného zvonění kosy jsme se vypotáceli ven a v očích měli vraždu. Když ty mátohy viděl soused a výraz našich xichtů, zahodil kosu a kladivo a zmizel. Sesunuli jsme se do lehátek a zvedli ve čtyři odpoledne...

Zdravím, svatá pravda, je to žrout času. Co nesnáším je, když to nějaký umělec vyřeší tak, že si řekne, vždyť to chce jen naostřit a vezme to na brusku. To kosáč nikdy neudělá, protože bruska to sice naostří, ale neseče to. Nejlepší je mít klasickou 65 cm kosu a na nějaké potřadnější práce nějakou 50 cm, jak já říkám vysloužilou SLIMKU, protože už je pekně uzká. Ta je ideální i na lucerku a vojtěšku. Pokud se v sekaném protoru nachází nějaké lebedy a hrubší stonky, je lepší je samo obejít a pak useknout něčím jiným. Pokud se mi nechce a je toho málo, tak to lze brát kosou, ale patkou. Některé starší kosy jsou poznamenány množstvím mosazi na patce, která svědčí, že už ji někdo urazil.

pěkné video: watch
a toto nemám rád:watch

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru