Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem králičí pletivo

zdravím a prosím o radu. Chci obalit kořeny nově sazeného stroku(ovocného) do králičího pletiva, aby hryzci a hraboši, kteří na zahradě mám, neožrali či nepodhrabali kořeny....
Jaká velikost oka se dává?
Jak dlouho vydrží toto pletivo pokud je z černého drátu, aby to v zemi za čas se rozložilo?

děkuji

Předmět Autor Datum
velikost je irelevantní, je spousty typů, pořídil bych ale pogumované, je tu možnost že povrchová úp…
kamzl 02.04.2015 22:39
kamzl
Nejsem v tom to směru odborník, ale mám obavu, že tato ochrana nebude moc vhodná, i když vím, že něk…
Zerozero 02.04.2015 23:39
Zerozero
Oko určitě 13mm, větším hraboš projde. Kořeny spolehlivě prorostou a drát jim nevadí. Akorát likvido…
Ara 03.04.2015 06:48
Ara
Zdravím a co to zasadit to nějakého kontejneru, který potom kořeny roztrhájí, jen nápad. nejlepší je…
trtr 03.04.2015 11:53
trtr
Já bych naopak použil nějaké obyčejné pletivo,které se za pár let rozpadne samo nebo pod rostoucími… poslední
Karel04 03.04.2015 18:16
Karel04

velikost je irelevantní, je spousty typů, pořídil bych ale pogumované, je tu možnost že povrchová úprava pletiva dokoná dílo zkázy v zemi dřív než nějakej hraboš(reakce např. zinku s půdou, kořeny apod)

v tomhle bych použil klidně to pletivo ale navíc nějakou chemii, internet je toho plný.

Nejsem v tom to směru odborník, ale mám obavu, že tato ochrana nebude moc vhodná, i když vím, že některé rostliny se sázejí do drátěných košů,pro ochranu proti škůdcům.
Ale myslím, že pro ovocný strom to vhodné nebude. Pokud by bylo pletivo zinkované, vydrží v zemi mnoho let. I v případě černého drátu, koroze v zemi probíhá mnohem pomaleji, než na volném vzduchu.
Lze předpokládat nejméně několik let, než zkoroduje.
Kořeny mladého stromku bez problémů prorostou oky pletiva, protože jsou tenké. Ale postupně sílí a vytvářejí další rozvětvení až za pletivem. Hlavní kořeny blízko kmene ale sílí dál a začnou se zaškrcovat oky pletiva. Tím jimi nestačí proudit míza a kořeny odumírají.
Například já jsem jednou potřeboval něco uvázat drátem, k jednomu výhonu lísky. Potom jsem na drát zapomněl. Po čase jsem si všimnul, že je drát zarostlý ve dřevu. Neřešil jsem to, líska je plevel, který tvoří mnoho výhonů. Zdálo se, že dřevo obrostlo drát a větev roste dál. Ale později větev uschla. Myslím, že pro kořeny to bude podobné.

Já bych naopak použil nějaké obyčejné pletivo,které se za pár let rozpadne samo nebo pod rostoucími kořeny povolí.Ochrana je nutná u mladého stromku,starší už nesežere ani ten hryzec.A kdyby na něj měl chuť,tak se stejně pustí do těch kořenů prorostlých ven z toho balu.Ale zkuste se zeptat ještě v nějaké firmě,co se zabývá výsadbou vzrostlých stromů v ceně mnoha tisíc,ti už s tím budou mít zkušenosti,protože za to min.2 roky ručí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru