Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rekonstrukce špatných základu

Jak opravit základy na starém ale již zrekonstruovaném domě kde se vybudovalo podkroví,ale základům se nevěnovala velká pozornost jelikož jsem prováděl rekonstrukci pouze vlastními silami a pomohli kamarádi.Když jsem dělal odpady tak jsem musel pod základ a základ je kamenný asi tak 60 cm,ale v šedesátých letech se část domu přistavělo.Proto jsem myslel že budou základy dobré,ale v roce 2014 soused dělal nový vjezd k baráku a odbagroval 30 cm zeminy a já zjistil že tehdy udělali pouze 25 cm betonového základu a na to postavily zbylou část domu.Už když jsem dělal rekonstrukci tak jsem nechtěl základy nějak zatěžovat a proto jsem udělal dřevěné stropy a střechu z plechových profilu.Dum stojí vedle frekventované komunikace a loni v listopadu začali dělat kanalizaci a jak používali těžkou techniku a vibrační váli tak se objevily praskliny na domě hlavně kolem betonového věnce v podkroví,dum se otřásá když projíždí těžké kamiony, myslím si že když by se nějak dodatečně prohloubily základy tak se problém vyřeší.

Předmět Autor Datum
Také jsem četl, že jedno z řešení je i "rozšíření základů" čili do šířky k původním čímž se prý takt…
Petr M. 16.03.2015 11:29
Petr M.
Já nevim, řekl bych, že smyslem základů je, aby byly založeny v nezámrzné hloubce a tedy rozšíření z…
Moas 16.03.2015 12:37
Moas
Noo.. když se někde dělá komunikace, hutní se podkladní vrstvy a do válce sedne debil, popraskaj i p…
sHpy00n 16.03.2015 13:39
sHpy00n
Až beton sedne, vznikne skulinka. Co s tím?
HamHam 17.03.2015 15:01
HamHam
Beton a sednout?? :-D:-D
sHpy00n 17.03.2015 17:43
sHpy00n
Se nesměj, kačere :-), toto mi bylo řečeno. Jeden poraděnko říkal vybetonovat. Druhý zase, že se to…
HamHam 17.03.2015 20:58
HamHam
Můžete poradit jak "administrativně postupovat", když v důsledku hutnění vibrujícím válcem při výsta…
.. 17.03.2015 15:02
..
Tak to je těžké. Řešit nejlépe hned, dokud stavby probíhá. I tak se těžko prokazuje že praskliny neb…
sHpy00n 17.03.2015 18:23
sHpy00n
niečo podobné-teda obkopanie základu s podkopaním a pridaním betónu na jednom rohu domu sme spravili…
rastlinka 08.05.2015 00:14
rastlinka
Jo, rozhodně stojí navrtání a tlaková injektáž jako pár chlapů s lopatou. A funguje to jako nátěr od… poslední
kejki 08.05.2015 08:58
kejki

Také jsem četl, že jedno z řešení je i "rozšíření základů" čili do šířky k původním čímž se prý taktéž velice navýší pevnost a únosnost, zkuste trochu pohledat na netu k této "problematice".

Noo.. když se někde dělá komunikace, hutní se podkladní vrstvy a do válce sedne debil, popraskaj i poctivé stavby.
Samotné podchycení základu je ale možné. Podél základu vykopat za metr rýhu s tím že základ podkopete do požadované hloubky. Dva metry vynecháte a znovu za metr podkopat. Tak se to opakuje dle potřeby. Přibednit a podlít betonem. V případě nutnosti vložit betonářskou spojku s ohyby pro napojení armatury. Po vytvrzení betonu vykopat další metr a nakonec poslední část. Tímto bude základ podchycený v celé délce. Práce nelehká, zdlouhavá, nicméně není-li jiného zbytí, účinná.

Můžete poradit jak "administrativně postupovat", když v důsledku hutnění vibrujícím válcem při výstavbě nové komunikace popraskalo obvodové zdivo domu? Jemu přeci vznikly škody, které nezpůsobila vyšší moc v podobě přírodního živlu, ale způsobil jej lidský faktor ovládající techzniku. Proti tomu je přeci normální se bránit a snažit se dosáhnout úhrady nákladů na odstranění způsobených škod.

Tak to je těžké. Řešit nejlépe hned, dokud stavby probíhá. I tak se těžko prokazuje že praskliny nebyly již před tím. Praskliny mohly být zamalované vrstvami barev že ani nebyly vidět, ale byly tam. Každopádně oslovit stavbyvedoucího provádějící firmy a stavebníka - zadavatele stavby. To bude nejspíš obec nebo město. Proběhne šetření a provede se zápis do stavebního deníku. Je třeba mít kopii toho zápisu. Obecně je třeba mít od všeho originál nebo kopii v ruce. Výsledek šetření si ale netroufám odhadnout.

niečo podobné-teda obkopanie základu s podkopaním a pridaním betónu na jednom rohu domu sme spravili aj my a neviem či to bolo kvalitne urobené, lebo popraskali aj zateplené steny v mieste, kovovej lišty medzi vrchnou a spodnou časťou.Asi to sadá. Myslím, že existuje systém navŕtania sa pod základ a vstreknutie betónu na spevnenie a tento spôsob by som určite radšej volila, už len preto, že by bolo menej bordelu ako je pri obkopávaní a tiež by sa nemuselo čakať na usadenie zeminy pri opätovnom zahrabaní základov. Predpokladám, že cenovo by to vyšlo približne rovnako.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru