Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pospojování. Nejasnosti.

Mám dotaz na pospojování. Budeme doma dělat jednu novou koupelnu a nové rozvody vody a bojler. Koupelna je celkem jasná. Z rozvaděče dotáhnout PE a propojit všechny kovové komponenty. Jak to udělat s těmi rozvody? Ty jsou v prostorách kde je stará PEN síť a přivést tam další kabel by bylo skoro nemožné. Nepodařilo se mi najít žádné náznaky původního pospojování.

A) Je nutno udělat pospojování v technických prostorech?
B) Je možno pospojování potrubí a zařízení (Kotel, Bojler, Teplá voda, Studená voda) připojit do krabičky na věneček nějakého stávajícího kabelu?
C) Má se pospojením propojit i plynové potrubí?
D) Na co nezapomenout ?

Jsem sice před lety vyučen silnoproudem, ale bez praxe a navíc v oboru nepracuji tak bych si tímto chtěl trochu osvěžit nejasnosti a ztracené informace. :)
Díky.

Předmět Autor Datum
Toto by nestačilo? http://kutilska.poradna.net/q/view/105582-pece-se- dneska-jeste-ochranne-pospojov…
milan.cukrar 13.03.2015 14:30
milan.cukrar
Četl jsem a nestačilo. Jak říkám koupelna je celkem jasná. Pospojování se tam provede a kabel dotáhn…
IkaSGC 13.03.2015 14:46
IkaSGC
pospojování sedělá proto, aby vše mělo stejný potenciál a tím pádem to nekopalo...takže kde ti hrozí…
paul 13.03.2015 17:11
paul
Ochrana "pospojením" - nebo přesněji UVEDENÍM NA STEJNÝ POTENCIÁL, je pouze ZVÝŠENOU OCHRANOU tam, k…
mirektatra 14.03.2015 21:06
mirektatra
Musí být pospojování, tak aby na něm šla udělat revize, vedeno vlastním kabelem? Nebo je možno napoj…
IkaSGC 14.03.2015 21:31
IkaSGC
Obvod pro vyrovnání potenciálu - pospojení, aby byl nezávislý na dalších okolnostech a zvyšoval tak…
mirektatra 15.03.2015 08:17
mirektatra
To ano. Když se bude dělat ta koupelna tak tam to je jasné.
IkaSGC 15.03.2015 13:32
IkaSGC
A) Norma nezná pojem technické prostory - jen z hlediska vlivu "základní", nebo se zvýšeným nebezpeč… poslední
mirektatra 15.03.2015 15:20
mirektatra

Četl jsem a nestačilo. Jak říkám koupelna je celkem jasná. Pospojování se tam provede a kabel dotáhne z rozvaděče. Ale jak jsem psal v dotazu. Co technické prostory a co v případě kdy není možno pospojování uzemnit v rozvaděči?

Jak to bylo u starších budov? Řádově 50let staré zapojení? Jak se tam dělalo pospojování a kde se dělalo? Když si jen tak namátkou propísknu kohoutky v koupelně tak tam propoj je ale kde je dělaný netuším. Nikde jsem nenašel žádné známky pospojování. V technických prostorách kde je kotel a rozvody nic neni. Co plynové potrubí ?

pospojování sedělá proto, aby vše mělo stejný potenciál a tím pádem to nekopalo...takže kde ti hrozí k tomu mohlo dojít, tak pospojovat...
dřív to bylo a je různě, podle regionů, nebyl jednotný druh ochrany, někde se zemnilo, jinde nulovalo...dnes se preferuje zemění..ale hlavní přívody energetiků jsou 4 vodičové, tedy vpodstatě nulování...společný vodič PEN..

Ochrana "pospojením" - nebo přesněji UVEDENÍM NA STEJNÝ POTENCIÁL, je pouze ZVÝŠENOU OCHRANOU tam, kde základní ochrana nestačí - tedy např. v koupelnách, nebo všude tam, kde není základní (obyčené) prostředí, ale vznikají další rizika. Základní ochrana je pak doplněna některou, nebo i několika dalšími ochranami a jednou z nich je i POSPOJENÍ.
Princip: Pomocí samostatného vodiče - obvodu - jsou spojeny všechny elektricky vodivé části v prostoru TEDY ne pouze elektrické předměty - ty mají vlastní "základní" ochranu, třeba nulováním, ale na ostatní kovové části v prostoru může být napětí nějak zavlečeno...

Obvod pro vyrovnání potenciálu - pospojení, aby byl nezávislý na dalších okolnostech a zvyšoval tak základní ochranu, musí být proveden samostatným vodičem o odpovídajícím průžezu. Obvod musí také splňovat několik dalších podmínek, jako třeba mechanickou pevnost a odolnost, přechodové odpory spojů ... U rekonstrukce koupelny, kde je z elektrických zařízení pouze zásuvka a osvětlení, předpokládám, že pokud je trasa do rozvaděče komplikovaná, postačí revizákovi napojení pospojení do zásuvky - chce to konzultaci na místě.
Čemu se ale jistě nevyhnete, je proudový chránič (doplňková ochrana) a ten vyžaduje třívodičové rozvody, které se při rekonstrukci nejspíš musely udělat nové - proč k nim nepřidat i pospojení?

A) Norma nezná pojem technické prostory - jen z hlediska vlivu "základní", nebo se zvýšeným nebezpečím. Ať jsou tedy technické, nebo jiné, pokud v nich je zvýšené nebezpečí, musí být i zvýšená ochrana
B) Správně do rozvaděče, nebo na ekvipotenciální bod. podle místních podmínek u jednoduchých instalací snad ano k odpovídajícímu průžezu PE. Takové "úlevy" závisí od místních podmínek, na posouzení revizáka.
C) Vše elektricky vodivé - je to nutná podmínka správné funkce, jinak je k ničemu
D) Na průřez, přechodové odpory, úplnost pospojení

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru