Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohu jen tak opravit církevní památku?

Zdravím, při procházce, jsem objevil zapomenutý zarostlý kamenný podstavec s křížem. Rádi bychom místo i samotný kříž opravili, ale nevíme jestli kříž můžeme jen tak natřít atd... Rádi bychom poté nechali kříž vysvětit. Nevíte někdo jestli si můžeme toto dovolit?.. Díky.:-)

Předmět Autor Datum
Já bych to nedělal. I kdyby to pak vypadalo jako původní, tak památkáři můžou protestovat proti použ…
Nol 22.02.2015 15:16
Nol
Asi bych si prvně zašel na příslušný obecní/městský úřad, na jehož katastru se ten kříž nachází, tam…
Zdenál 22.02.2015 16:41
Zdenál
Je už to let, co jsem chodil do věrouky. Ale myslím že kříže se jako takové nesvětí. Pokud by jste o…
Ara 22.02.2015 18:19
Ara
Na Šumavě jsem viděl hodně opravených, resp. obnovených nátěrů na kovových křížích v polích. Lidé to…
bsa 23.02.2015 11:45
bsa
Je-li zarostly a zanedbany, tak se o nej asi nikdo nestara a pokud ho potichu opravite, tak to tezko…
gilhad 24.02.2015 15:03
gilhad
Přesně tak. Klidně do toho jděte.
bsa 24.02.2015 19:50
bsa
Problém nastane v moment kdy si toho někdo všimne a začne rýpat. Aby to nedopadlo jak s tou trolejbu… poslední
IkaSGC 03.03.2015 22:02
IkaSGC
Tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_nemovit%C3%BDc h_kulturn%C3%ADch_pam%C3%A1tek_v_%C4%8Cesku…
czcharlie 25.02.2015 00:01
czcharlie
Nechci působit jako hnidopich, ale Boží muka nemají tvar kříže. Jde o sloup. Na památku sloupu ke by…
Ara 25.02.2015 07:34
Ara
OK, díky, každý den se člověk dozví něco nového... I když záměrem mého příspěvku nebylo onen objekt…
czcharlie 25.02.2015 11:14
czcharlie
Dobrý den, reaguji na Váš dotaz,zda můžete opravit nějaký křížek a když tak jakým způsobem. Profesio…
hynekblaha 03.03.2015 21:49
hynekblaha

Já bych to nedělal. I kdyby to pak vypadalo jako původní, tak památkáři můžou protestovat proti použitému materiálu.

Ale pokud byste chtěli nechat kříž pak vysvětit, co zkusit, jestli někdo z církevních hodnostářů ( omlouvám se pokud jsem použil nevhodný výraz ) nemá kontakt na nějakého rozumného památkáře?

Asi bych si prvně zašel na příslušný obecní/městský úřad, na jehož katastru se ten kříž nachází, tam by měli mít přehled zda jde o chráněnou památku či nikoli. Taky bys tam mohl zjistit, kdo je majitelem toho pozemku (a případně i kříže), ať pak nemáš konflikt s ním.
Pokud bys to chtěl vysvětit, musíš se dohodnout s farářem, na jehož farnosti to místo leží.

Je už to let, co jsem chodil do věrouky. Ale myslím že kříže se jako takové nesvětí. Pokud by jste opravoval stavbu (kapli, nebo Boží muka), nemusí nutně dojít k znesvěcení. Pokud si pamatuji správně, k znesvěcení musí dojít úmyslně - slovem nebo skutkem.

Na Šumavě jsem viděl hodně opravených, resp. obnovených nátěrů na kovových křížích v polích. Lidé to dělají bez ptaní, se zájemem a s láskou. Černou barvou a nápisy stříbrnou. Je to hezké a nikdo neřeší komunikaci s úřady. Stejně by nevěděli, co Vám mají říct, tak by pro ně bylo nejjednodušší to nepovolit. Prostě vysekejte trávu, očistěte mech na kameni, kříž vydrhněte ocelákem a natřete ho nějakou barvou, popřípadě jestli si troufnete na písmo, napište tam něco rozumného do toho plechového oválku. A bude to. Za pár let, pokud se to nebude obnovovat, bude stejně kříž v původním stavu. Tou barvou jeho historickou hodnotu, pokud nějakou má, neztratí. Leda že byste na něj chtěl přivařovat nějaké ozdobičky a tesat do kamene, ale to předpokládám, Vás nenapadne.
Vysvěcení kříže se podle mého názoru nedělá, ale poraďte se raději s místním farářem.

Je-li zarostly a zanedbany, tak se o nej asi nikdo nestara a pokud ho potichu opravite, tak to tezko nekomu bude vadit a kde neni zalobce neni ani soudce. Kdyz se to udela s citem, tak to bude vypadat dobre a kolemjdouci to budou povazovat za stav normalni a nebudou mit duvod si stezovat.

Problém nastane v moment kdy si toho někdo všimne a začne rýpat. Aby to nedopadlo jak s tou trolejbusovou zastávkou která byla v dezolátním stavu. Obyvatelé kterým z ní bylo na blití se pustili na vlastní pěst do opravy a na konec si to odesrali u soudu. A jelikož byli dopravní společností v právu tak to tuším vyhráli.

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz,zda můžete opravit nějaký křížek a když tak jakým způsobem. Profesionálně se zabývám právě restaurováním takovýchto památek, tedy drobných sakrálních památek v krajině. Pokud se chcete nějakým způsobem
angažovat v obnově takové památky, je potřeba se držet jistých zásad. V první řadě je skutečně potřeba nejdřívě zjistit, zda-li se jedná o památku chráněnou státem, tedy evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek.To zjistíte na hledani.php. Nejlepší by bylo kontaktovat obecní úřad, na jehož katastrálním území se objekt nachází. Tam by Vám řekli, zdali se jedná o památku chráněnou státem i kdo je vlastník, pokud je to tedy známo. Vlastník je často skutečně neznámý (jak bylo již řečeno viz. příspěvek Zdenál),ale zpravidla je za vlastníka považovaný majitel pozemku, na kterém se památka nachází, pokud není nějakým způsobem doloženo jinak. Pokud se jedná o památku chráněnou státem, o stanovisko k restaurování musí vlastník požádat příslušný orgán pověřený výkonem památkové péče,tedy Magistrát obce s rozšířenou působností. Ten si vyžádá vyjádření Národního památkového pracoviště, příslušného územního odborného pracoviště. Na základě tohoto vyjádření pak Magistrát vydá Závazné stanovisko. Také ovšem můžete na takovou akci sehnat nějakou dotaci. Takovou památku je pak oprávněn restaurovat "pouze" !!! restaurátor s patřičným povolením Ministerstva kultury (licencí). Na první pohled to vypadá jako komplikovaná byrokracie, ale docela to funguje.
Pokud se nejedná o památku chráněnou státem, všechno je daleko jednodušší. V každém případě je však potřeba, aby restaurování provedl profesionální restaurátor. Pokud to bude dělat laik nebo i "rádobyodborník", může dojít k nevratnému poškození památky. Věřte mi,nehovoří ze mně nějaká pýcha, ale dlouholetá zkušenost. Při své práci jsem zažil dost takových případů, kdy špatně provedené opravy byly ke škodě věci a neodborné zásahy bylo velmi komplikované odstranit, pokud to vůbec bylo možné. Abych Vám ale nebral elán, uvedu pár kroků, které jako laik můžete udělat a některé zásady ,které nesmíte naopak porušit - je možné:
- odstranit náletovou vegetaci v okolí objektu
- očistit povrch kamene rýžovým (silonovým)kartáčem pomocí vody, saponátu popř. biocidního prostředku (např. Savo - ale optatrně, nejdřív vyzkoušet na malém kousku, někdy kámen se Savem zreaguje a udělá rezaté skvrny, které pak už neodstraníte)- není možné:
- čistit kámen ocelovým kartáčem (poškodí povrch kamene a s ním i originální sochařskou modelaci)
- natírat jakoukoli barvou nebo jiným prostředkem
- osekávat či pískovat povrch z výše uvedených důvodů.
Prostě jde o to, aby ten zásah té památce více neublížil. Jestli máte zájem se na cokoli dalšího zeptat, rád Vám odpovím případně s Vámi budu další kroky konzultovat. S pozdravem Hynek Bláha, restaurátor, e-mail: hynekblaha@seznam.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru