Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohu jen tak opravit církevní památku?

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz,zda můžete opravit nějaký křížek a když tak jakým způsobem. Profesionálně se zabývám právě restaurováním takovýchto památek, tedy drobných sakrálních památek v krajině. Pokud se chcete nějakým způsobem
angažovat v obnově takové památky, je potřeba se držet jistých zásad. V první řadě je skutečně potřeba nejdřívě zjistit, zda-li se jedná o památku chráněnou státem, tedy evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek.To zjistíte na http://monumnet.npu.cz/pamfond/hledani.php. Nejlepší by bylo kontaktovat obecní úřad, na jehož katastrálním území se objekt nachází. Tam by Vám řekli, zdali se jedná o památku chráněnou státem i kdo je vlastník, pokud je to tedy známo. Vlastník je často skutečně neznámý (jak bylo již řečeno viz. příspěvek Zdenál),ale zpravidla je za vlastníka považovaný majitel pozemku, na kterém se památka nachází, pokud není nějakým způsobem doloženo jinak. Pokud se jedná o památku chráněnou státem, o stanovisko k restaurování musí vlastník požádat příslušný orgán pověřený výkonem památkové péče,tedy Magistrát obce s rozšířenou působností. Ten si vyžádá vyjádření Národního památkového pracoviště, příslušného územního odborného pracoviště. Na základě tohoto vyjádření pak Magistrát vydá Závazné stanovisko. Také ovšem můžete na takovou akci sehnat nějakou dotaci. Takovou památku je pak oprávněn restaurovat "pouze" !!! restaurátor s patřičným povolením Ministerstva kultury (licencí). Na první pohled to vypadá jako komplikovaná byrokracie, ale docela to funguje.
Pokud se nejedná o památku chráněnou státem, všechno je daleko jednodušší. V každém případě je však potřeba, aby restaurování provedl profesionální restaurátor. Pokud to bude dělat laik nebo i "rádobyodborník", může dojít k nevratnému poškození památky. Věřte mi,nehovoří ze mně nějaká pýcha, ale dlouholetá zkušenost. Při své práci jsem zažil dost takových případů, kdy špatně provedené opravy byly ke škodě věci a neodborné zásahy bylo velmi komplikované odstranit, pokud to vůbec bylo možné. Abych Vám ale nebral elán, uvedu pár kroků, které jako laik můžete udělat a některé zásady ,které nesmíte naopak porušit - je možné:
- odstranit náletovou vegetaci v okolí objektu
- očistit povrch kamene rýžovým (silonovým)kartáčem pomocí vody, saponátu popř. biocidního prostředku (např. Savo - ale optatrně, nejdřív vyzkoušet na malém kousku, někdy kámen se Savem zreaguje a udělá rezaté skvrny, které pak už neodstraníte)- není možné:
- čistit kámen ocelovým kartáčem (poškodí povrch kamene a s ním i originální sochařskou modelaci)
- natírat jakoukoli barvou nebo jiným prostředkem
- osekávat či pískovat povrch z výše uvedených důvodů.
Prostě jde o to, aby ten zásah té památce více neublížil. Jestli máte zájem se na cokoli dalšího zeptat, rád Vám odpovím případně s Vámi budu další kroky konzultovat. S pozdravem Hynek Bláha, restaurátor, e-mail: hynekblaha@seznam.cz

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny