Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka Indesit wite 87 - blokování dveří

Zdravím, mám pračku horem plněnou Indesit, teď přestal fungovat dveřní spinač-zámek. Vevnitř spinač celý zkorodovaný, topná kapsle rozpadlá. Chtěl jsem poruchu vyřešit jako dosud u všech praček, a tu hovadinu z ní vyhodit a proklemovat. Po proklemování spinače se sice rozsvítí na display symbol "zamčeno", pračka na 5sekund "zafunguje", ale pak napíše End a poruchu F-2. Zkoušel jsem propojení spinače i se "zpožděním" po zapnutí, aby si elektronika myslela, že to seplo fakt až po nahřátí kapsle a přepnutí kontaktu, ale stav stejný. Chci se zeptat, zda někdo nevíte, co je ta chyba F-2, a jestli náhodou ta prašivá elektronika neměří případně i "topný proud" do té vyhřívací kapsle. Za případný Link na schema předem díky. Alfi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, jak jsi na tom ? F02 je zadřený/blokovaný motor nebo jeho tachodynamo neposkytuje řídící e…
Al2 17.02.2015 20:40
Al2
Myslí asi pozistor v tom zámku.
cejna 17.02.2015 20:50
cejna
AlfiZdravím všechny, a dík za tipy - ElektroTanju znám, tam to schema bohužel není. Ale asi už nebud…
Alfi 19.02.2015 06:36
Alfi
No, tak já zas po měsíci ... - kdy mladá stačila do desek eletrononiky, co ležely vyndaný na stole 2… poslední
Alfi 13.03.2015 00:09
Alfi

Zdravím, jak jsi na tom ?

F02 je zadřený/blokovaný motor nebo jeho tachodynamo neposkytuje řídící elektronice informaci o otáčkách.
Ale motor může být OK.

Co myslíš pod tou "rozpadlou topnou kapslí" ?
Pokud myslíš topné těleso a to je rozpadlé, pak je normální, že pračka odmítá poslušnost. Nebude se točit ani motor, mohou být problémy i s napouštěním a vypouštěním vody apod.

Pračka určitě neměří "topný proud", ale obvykle bývají "do série spojeny" hlavní spínač, blokování dveří, napouštěcí hladinové/tlakové a bezpečnostní spínače, topné těleso a jeho termostat, motor. Pokud je topné těleso rozpadlé, pak ho vyměň a máš s nejvyšší pravděpodobností hotovo.

Ale možná jen nerozumím, jak jsi to myslel (?)

AlfiZdravím všechny, a dík za tipy - ElektroTanju znám, tam to schema bohužel není. Ale asi už nebude třeba. Motor jsem-po náležitém klení-vyndal, propojil kasicky seriově vinutí-kotvu a připojil na regulační trafo s měřením proudu-NIC. Čekal jsem, že bude řachlý, protože pár dní před tím, co jí mladá pustila, tak do ní trochu nasněžilo...(a nikdo to nesušil...). Pak jsem objevil 2 tajemné vodiče navíc, co vedly mezi vinutí statoru,jaksi navíc-a ejhle,na nich uplně rozpadlá termopojistka. Proklemování-a hle motorek šel na obě strany, po vysušení teplopistolí měl i dobrý izolační odpor, tak následovala impregnace tereftalátovým lakem(některé závity statoru byly uplně volné-nezalakované)a vypálení aspoň termopistolí-když už se to dělá,tak ať to přežije všecko. Po zamontování zrepasovaného motoru ta sviňa hodila hlášku F1 - porucha triaku. No,to se dalo čekat, protože jak se rozlítla ta termopojiska ve vinutí motoru(žádný zapouzdřený typ, pouze bimetalové holé kontakty v kousku plastu), tak to určitě škrtlo i o kostru...,nebo jak se to rozpojilo při zátěži, tak to naindukovalo na triak už neztravitelnou špičku-EMC ochrana nic moc. Tak jsem vyrval ty desky elektroniky(ta s displayem a spinačema byla dobře "zelená"-zaoxydovaná, mikrospinače "podežrané"), triak dead(až bude tepleji a vyhrabu někde BTéčko, tak zkusím), Taky jedno směrové relé mělo sežrané kontakty-asi to, co se snažilo vždy chvíli spínat do zkratu. Takže mě ta porucha docela "vyučila" - prvně jsem myslel, že za vším je dveřní spinač(a kdoví jak promyšlená elektronika,přitom ho opravdu stačí jen proklemovat a je klid)a hrál jsem si s tím kdovíjak dlouho-než byla zima na prsty, a ona tam byla navíc ještě závada v pohonu. Všem jinak díky za rady a tipy, jo jinak tou "topnou kapslí" jsem fakt myslel ten pozistor v zámku-byl uplně rozsypanej, a ta "lupavková" - mžiková přepínací destička uplně sežraná a měkká. Alfi.

No, tak já zas po měsíci ... - kdy mladá stačila do desek eletrononiky, co ležely vyndaný na stole 2x(!) vylejt flašku vína, takže to lepilo...- ostříkal jsem to vodou, 2 dny sušil u "teplouše", a pak dostal na to tu správnou "chuť" - jako na tu eletroniku. Nejdřív mě napadlo tak trochu změřit izolační odpory v síťových cestách, pak i v napájení procáku, atd...-no, moc se mi nechtělo. Ale flaša vínka to podpořila, tak jsem zjistil i zajímavou věc - teď prosím všichni POZOR (protože ani mě by to nenapadlo, když display hlásí "Porucha triaku")- když jsem měřil ty vývody na DPS k motoru, tak mě udivila jedna věc, že při "nesepnutí" směrových relé-deska byla na stole bez napájení, kdy kontakty leží v klidové poloze a vpodstatě do směru "doprava", tak na jednom-a právě tom neopáleném a zdravém relé byl přechodový odpor 1-13kOhm-podle toho, jak jsem s tím praštil o stůl.-Divný. Když jsem ho pak rozpáral(teda to relé - nikoliv konstruktéra práči), tak byly zjevně vyhřáté pakfongové planžety, na nichž jsou kontakty. Stačilo je naformovat, kontakty pro sichr protáhnout novinama-jiný papír by byl lepčí, ale nic se na stole neválelo..., tak jsem to do tý mrchy nacvakal všechno zpátky, a zmáčkl Ogoň - jé vlastně Start. A všechno funguje, jak má - závadu prostě způsobilo (náhodně, díky tomu, že do práči nasněžilo, pak to nikdo nesušil a hned se to pustilo vlastně "venku", tak jsem čekal větší závadu, než relé za 3ři pětky...-a ještě šlo opravit-dobrej čínskej Indesit) jenom blbý relé. Servisman by kvůli tomu měnil desku asi za Stovku - teda Euro... Jak se ta mrcha má teď, koukněte na fotkách, jestli se mi podaří sem nahrát, válí se, aby do trochu zadřenýho ložiska natekl oil-chce to případně trochu ostrým šroubovákem načechrat ten těsnící kroužek, aby to proteklo. Furt lepší, když se to ložisko občas nabaží oilem, než pořád již přes sežraný druhý kroužek stále pracím roztokem. Tak se mějte fajn, Alfi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru