Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je problém připojit pračku přes prodlužovačku?

Dobrý den, před pár dny jsem se tady ptala ohledně zapojení pračky. Dnes jsem se dozvěděla, že v koupelně nejen že není napojení na pračku ( což je ale snad řešitelné, jak jste mi tady poradili ), ale jsou tam zásuvky jen na menší spotřebiče, takže by se musela pračka, která by byla v koupelně zapojit přes prodlužovačku. Byl by to problém? ( nemyslím praktický :-), ale stran té elektřiny...) Moc děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Lucko, problém, který máte, má většina domácností s malou koupelnou a nemožností umístit pračku jina…
Zerozero 16.01.2015 01:04
Zerozero
Moc děkuji :-). Pozjišťuji a dám vědět.
Lucka 27 16.01.2015 07:02
Lucka 27
Luci, oddělte dvě věci: 1-funkce el. přístroje a 2-bezpečnost el přístroje. Přístroj může skvěle a b…
mirektatra 16.01.2015 10:02
mirektatra
Zdravím. Jo, kopelny jsou často oříškem, pokud nejsou vyprojektovány na všechny možné spotřebiče,pod…
Zerozero 16.01.2015 10:52
Zerozero
"pospojení" pračky - kdysi ano (ale byl to snad už fanatismus :-/ ), nyní je hotovo pospojením kostř…
mirektatra 16.01.2015 15:49
mirektatra
No, kdysi ano, ale pokud to bude byt s nejakou historickou elektroinstalaci, kde existuje kvalitne u…
bahno 16.01.2015 18:53
bahno
Jak chcete pořádně pospojit kolík prodlužováku s pospojením v koupelně? Pospojení pračky samostatným…
mirektatra 16.01.2015 19:05
mirektatra
No, ja bych ji pospojil prave tim samostatnym vodicem. 6mm^2, pod srouby. Uplne normovy to neni, to…
bahno 16.01.2015 20:22
bahno
Já preferuji standardní provedení, protože si netroufám domyslet všechny eventuality nebezpečí, kter… poslední
mirektatra 16.01.2015 20:40
mirektatra

Lucko, problém, který máte, má většina domácností s malou koupelnou a nemožností umístit pračku jinam. Teoreticky by pračka neměla být umístěna vedle vany, (no tedy nevím, v jaké třídě ochrany se teď pračky vyrábějí, možná některé na to mají vhodné IP, ale to bych hádal).
Ale ve většině domácností, pračky u vany jsou a jde to. Pokud máte možnost, umístěte pračku od vany dále, v rámci možností.
Dále se pokusíme vyřešit problém s přívodem.
Do zásuvky, v koupelně, která by připadala v úvahu na zapojení pračky, připojte třeba lampičku. Potom postupně vypínejte jističe v rozvaděči, až zhasne připojená lampička. Tak zjistíme, který jistič je na tu zásuvku. Pokud zjistíte, který to je jistič, podívejte se na něj pozorně a najdete na něm údaje.
Bude na něm uvedená hodnota, například "10 A".
Použitá zásuvka musí být běžná "na zdi", ne taková co bývá vestavěná do zrcadlové skříňky a podobně. Pokud zjistíte hodnotu jističe, napište to sem a budem pokračovat.
Ještě by bylo vhodné, zjistit, je li v instalaci (pokud je novější), použit chránič. Zkuste se podívat, jestli v rozvaděči vedle jističů, není podobný přístroj, který kromě zapínací páčky má tlačítko, zpravidla žluté, které když se zmáčkne, tak to vypadne. Pokud ano, můžete to vyzkoušet a páčkou znovu zapnout.
Tím zjistíme, jaká je tam instalace.
Potom posoudíme, jestli je možné v koupelně pračku zapnout.
Potom napíšu, jak dále postupovat. Případně vyřešíme i připojení přes prodlužovačku, ale možná to nebude nutné. 8-)

Luci, oddělte dvě věci: 1-funkce el. přístroje a 2-bezpečnost el přístroje. Přístroj může skvěle a bezvadně fungovat - odvádět práci, ale při tom může být nebezpečný. U el. přístrojů NELZE spoléhat na "na to se dá myslet", protože jedno zapomenutí může být smrtelné. Elektřina se dělá naopak: jedna ochrana se jistí nejméně jednou další a v koupelně, která je nebezpečná, se tyto ochrany ještě zesilují, doplňují a kombinují tak, aby to opravdu fungovalo automaticky a na 101%. A právě tím, že do koupelny "zavlečete" přívod od jinud, kde to pračku "udrží", tak ty kombinace ochran porušíte. Pračka, umístěná v koupelně a napojená na prodlužovák, může být nebezpečná i ve stavu, kdy je vypnutá hlavním vypínačem, protože karoserie té pračky je i ve vypnutém stavu napojená na ochranný obvod - ale zcela jiný, než ten v koupelně a na který jste "napojená" i Vy, když lezete z vany, sprchy, nebo když jste v kontaktu s vodovodem. A právě mezi těmito (jinak oddělenými) ochrannými obvody (které navíc budou ve zcela bezvadném stavu, ale každý jinak), se v tu chvíli budete nacházet a tvořit jejich "spojovací článek" a může to být současně i Vaše spojení poslední. :.(
Nepředpokládám, že když je zásuvka označena "jen pro holící strojek", že je instalace natolik moderní, že obsahuje dnes povinný "proudový chránič". Také rada "zesílit ten slabý jistič na současnou zásuvku" je trochu mimo. A k Vašemu dotazu o riziku umístění pračky v koupelně - ne, není to nebezpečné, ikdyž do pračky se napouští voda, vypouští se do odpadu a ještě tam přivádíme elektřinu. Pračka (tedy zásuvka,která ji napájí) je spojena se vším, co je v koupelně vodivé (radiátor,bojler, vana, kovové potrubí i vodovodní baterie ...), a s tím celým systémem jste spojena i Vy, když si myjete ruce, sprchujete se... Uvědomte si, že jste v tu chvíli celá v kontaktu s vodovodem i odpadem, máte celý povrch těla mokrý a dobře vodivý a na spolehlivou smrt Vám tak stačí i 50V, když v zásuvce máte 5x víc :x: V koupelně jsou přesně stanovena místa, kde nesmí být zásuvka, kde smí být světlo a jaké..., zkrátka při dodržení toho všeho, je i v koupelně pračka (nebo i infrák, bojler ...) bezpečná.
Domnívám se, že se nějakému zásahu nevyhnete, pokud má být vše správně, ale nemusí to být zrovna osekávání obkladaček. Jde jen o to, aby se do koupelny dostala "normálně" jištěná zásuvka, umístila se do místa, kde smí být bezpečně umístěna podle předpisů (vzdálenost od vany, umývadla, výška nad podlahou) a propojila se se stávajícím systémem ochrany, nebo doplnila o ještě další a tím bylo zamezeno nebezpečí při normálním provozu, i při nějaké poruše (v pračce se propálí topné těleso a přes prací vodu jde elektřina na kostru pračky, která dál pere a čeká, až se voda ohřeje).
Možná to vypadá složitě napsané, ale konkrétní řešení na místě nebude tak hrozné - záleží od místní dispozice koupelny a okolních rozvodů a místností. Jak napsal kolega Zerozero - dejte nám co nejvíc informací a dostanete odpovídající radu, nebo kontaktujte kolegu elektrikáře, který si ty informace na místě zjistí, utřídí podle důležitosti a taky vymyslí schůdné řešení.

Zdravím. Jo, kopelny jsou často oříškem, pokud nejsou vyprojektovány na všechny možné spotřebiče,podle norem.
Je těžké, vyhovět normám a zároveň umožnit bydlení.
Je fakt, že v maličkých panelákových koupelnách, zohlednit například zóny, je téměř nemožné. Je fakt, že naprostá většina takových domácností, má pračku
vtěsnanou so koupelny, a připojenou jak se dá. Navíc, po nastěhování se pračka připojí a většinou nikdo neřeší, například propojení kostry s ochranným pospojením. Naštěstí asi nejsou časté úrazy od pračky, ale nemám o tom moc informací.
Proto se snažím Lucce na dálku pomoci problém vyřešit, alespoň tak, aby bylo možno pračku používat a zároveň to bylo bezpečné v rámci možností. Pokud majitel bytu nepovolí úpravy, musí se to vyřešit jinak. Až Lucka dodá informace, určitě to půjde vyřešit, myslím, že zásuvka pro slabé spotřebiče bude mít ale běžný kabel a v nejhorším se vymění jistič.
I v nouzovém připojení na prodlužovák, nevidím až takový problém, po připojení kostry na ochranné pospojení, by měla být bezpečnost dostatečná i v tomto případě.
::)Teď si tak uvědomuju, že moje segra i brácha, mají pračky v koupelně nepospojené asi víc jak třicet let. Hlavně že mají bráchu elektrikáře. :))
Docela by mě zajímalo, jestli výrobci praček, v návodu nějak na toto upozorňují, nebo se automaticky předpokládá, že pračku bude připojovat odborník. A i pračka by měla být pospojená, ale asi jsem to nikdy neviděl, končí to zapojením do zásuvky. Nebo pračka být pospojená nemusí? Sakra, budu si muset doplnit vědomosti.:-)

Já preferuji standardní provedení, protože si netroufám domyslet všechny eventuality nebezpečí, které "neotřelou vlastní konstrukcí" beru na sebe. Proto také ten nástin s proudovým chráničem a novou zásuvkou propojenou se stávajícím pospojením, když už nemůže být úplně nová a samostatně vyvedená z rozvaděče...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru