Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejasnost semafor+dej přednost v jízdě.

Zdravím, dělám autoškolu na B a narazil jsem na jednu značku, ve které si nejsem moc jistý.
Je to semafor a nad ním je značka dej přednost v jízdě.
Je to tak, že pokud semafory nefungují, např v noci. Tak platí dát přednost v jízdě při odbočení do prava. A když jsou semafory funkční tak nemá značka žádný význam?
Zde je obrázek pro lepší vysvětlení:

www.imgup.cz

Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky moc, už je mi to jasné. Bohužel dělám autoškolu v malém městečku, kde není ani semafor. Tak něk…
Janos95 14.01.2015 14:17
Janos95
to mame primo u baraku taky. Znamena to : "Dej si extra bacha, pujdou tam chodci, i kdyz to ted vypa…
gilhad 14.01.2015 16:06
gilhad
V D je vacsina semaforov robena presne tak ze sa naraz rozsvieti zelena chodcom a autam (v stejnom s… poslední
MM.. 14.01.2015 17:36
MM..

Díky moc, už je mi to jasné.
Bohužel dělám autoškolu v malém městečku, kde není ani semafor. Tak některé situace jsou pro mě naprosto nové. Něco jiného je si to přečíst a nebo to vidět. :-(
Proto si projíždím větší města na mapách a říkám si jak bych se zachoval. Bohužel některé situace je velice těžké dohledat na internetu. Třeba zrovna teď zjištuji jak je to s touto situací:
www.imgup.cz
Ten signál žlutého(oranžového) světla ve tvaru chodce. Co jsem o tom našel informace tak :
f: "Signál žlutého světla ve tvaru chodce", jímž je doplněn signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo, upozorňuje řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců.
Chodcům se dává přednost, i když máme zelenou. Pokud tedy chodci nemají červenou, to nevím jak bych viděl když je semafor otočený na chodce.

to mame primo u baraku taky. Znamena to : "Dej si extra bacha, pujdou tam chodci, i kdyz to ted vypada ze ne". Nacasovani svetel je takove, ze pusti auta a vzapeti pusti i chodce, kteri jsou o kousek vic vepredu a k autum zady. Tudiz ridic vidi "mam zelenou, chodci cervenou, prechod prazdny, jedu vesele" a vyrazi. V tu chvili padne zelena chodcum, ti za sebe nevidi, tudiz nevidi rozjizdejici se auta (a ve vseobecnem bordelu ani neslysi) pred sebou maji prazdny prechod a zelenou, takze vyrazi a vkroci ridici primo pred cumak, takze ridic honem slape na brzdu, aby je nesrazil.

Mistni o tom vedi a tudiz uz predem planuji zastavit pred zacatkem prechodu, protoze pokud je siroko daleko jediny chodec, tak jim tam neomylne vkroci. Pro nemistni, je to pridavne svetlo na semaforo, ze se stane prave tohle a at se na to moralne pripravi.

(Ono takovych pasti je ve velkomeste vic a mnohe nejsou znacene, hluk je vsude, cili chodci auta neslysi a i kdyz slysi, tak se hrnou na prechod, protoze kdyby cekali, az bude na silnici volno, tak ne nekterych mistech cekaji do 4 do rana zatimco na jinych cekaji do casnych rannich hodin Noveho Roku.)

V D je vacsina semaforov robena presne tak ze sa naraz rozsvieti zelena chodcom a autam (v stejnom smere), a nie su nikde ani ziadni zlti blikaci panacikovia. Ptz ak nie je semafor s extra svetlom pre kazdy smer (sipky pre kazdy smer) tak clovek musi automaticky predpokaldat ze ked odbocuje tak dava prednost chodcom a cyklistom (cyklisticky chodnik) a aj protiiducim autam ak odbocuje vlavo. Podla mna je to dementne, ale v D to povazuju za "normalne" a vsetci sa podla toho spravaju. Ja som zo zaciatku ako chodec presiel radsej na cervenu zdalo sa mi to bezpecnejsie ptz sa na mna nerutili odbocujuce auta :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru