Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z technického hlediska neni důvod proč to vytahovat ze zásuvky. Leda-že by to bylo psáno v manuálu.
IkaSGC 30.12.2014 09:01
IkaSGC
Jeden dúvod existuje, odrušovací člen býva pripojen pred spínačem, pokud dojde k prúrazu kondenzátor…
Joseph 30.12.2014 09:25
Joseph
Mohu potvrdit .. po 6-ti letech praačka BEKO ... nejspíš proražený kondenzátor v Odrušovacím členu .…
jiříjirka 23.02.2017 03:27
jiříjirka
Cim si to meral? IMHO 90% beznych lacnych merakov mera v takychto pripadoch uplne nezmysly. Potrebuj…
MM.. 23.02.2017 13:17
MM..
Starý dobrý ampérmetr x volty :) Ale je mi už jasné že se jednalo o jalový příkon. Když jsem měřil…
jiříjirka 28.02.2017 02:04
jiříjirka
Wattmeter musi integrovat priebehy, ucinnik potom nikoho nezaujima, to je len u sinusovych priebehov…
MM.. 28.02.2017 17:26
MM..
Díky opět za rekaci. Nejde o Watmetr z Lidlu a nebo o nějaký superdrahý. Ale domnívám se že ten draž…
jiříjirka 01.03.2017 01:42
jiříjirka
Inac ak chces merat taketo male spotreby tak skus pripadne tento http://www.conrad.cz/meric-spotreby…
MM.. 01.03.2017 18:54
MM..
elektroměr sám o sobě taky něco sežere... takže i při odpojení všeho bude nakroucet otáčky. Podle mn… nový
patyk 03.03.2017 18:51
patyk
Elektromer sam o sobe nic nezere. Rozhodne ne klasickej s hlinikovym kotouckem pracujicim na princip… nový
bahno 03.03.2017 20:15
bahno
Spousta lidí se diví, že přijeli od někud po "X" měsících a měli na elektroměru více. Přitom měli vš… nový
patyk 03.03.2017 20:36
patyk
Uz podle popisu (TC, obehovka) je tam minimalne stykac pro HDO. A ten je sepnutej 22h(?) denne, pric… nový
bahno 03.03.2017 21:25
bahno
2ma jističema(oběhovka i TČ májí svoje jističe) to komplet vypnu. Přes ten podružný el.měr jde pouze… nový
patyk 03.03.2017 22:49
patyk
Ano máte pravdu je mi jasné že můj Lidl rádoby ,,Wattmetr" neměří dobře :) .. ale zt tech několia ho… nový
jiříjirka 06.03.2017 11:26
jiříjirka
No jasně. Jsem taky toho názoru, že proč bych neměl mít 40kč já, ale čez? :-) Vypíname pračku, která… nový
patyk 06.03.2017 12:20
patyk
Byl bych rád, kdyby se přihlásil alespoň jeden člověk, který má pračku stabilně uloženou na předem u…
Henessy 30.12.2014 23:08
Henessy
Já se hlásím, vytahuju ji, resp. zapojuji jen na praní. Kdekoli v pračce může dojít ke zkratu a ev.… nový
aki 03.03.2017 20:08
aki
Vyměnil jsem si českou zásuvku za anglickou. Tu s vypínačkem. A na pračce vyměnil vydličku na anglic… poslední
patyk 06.03.2017 12:31
patyk
Tohle jsem nikdy neřešil. Pračku mám non stop napojenou v zásuvce. nový
Cat 03.03.2017 20:14
Cat

Jeden dúvod existuje, odrušovací člen býva pripojen pred spínačem, pokud dojde k prúrazu kondenzátoru, nebo vnitrnímu svodu, následnému ohrevu, roztavení, jisté riziko zahorení existuje. Pojišťovny by rekli více o tom jak veliké je toto riziko.

Ale to platí o témer všech dnešních el. spotrebičech trvale pripojených k síti a které zústavají v režimu standby, je jich teda skutečne hodne. Že mají i nejakou spotrebu je vec další, no to je jiná problematika.

.... :puff:

Mohu potvrdit .. po 6-ti letech praačka BEKO ... nejspíš proražený kondenzátor v Odrušovacím členu ... jsem já asi největší bojovník proti Stand-By příkonům oběvil Wattmetrem spotřebu 10Watt !
A to při zcela vypnutém vypínači.
(a kdo ví jak dloho to takto žralo! .. možná už od zakoupení) .. tak si to spočítejme .. když 1W 365/24 stjí cca 40Kč ročně ! :(

Podle mě by měl právní následky nést výrobce ,jelikož nejem že lobuje a podporuje příjmy ČEZu ,ale také vyrábí záměrně časovanou piro-bombu když dává odrušovací FILTR před vypínač.
A né že si to jakože ulehčí pár písmenkama napsat do návodu - vytahovat šnůru.

Starý dobrý ampérmetr x volty :) Ale je mi už jasné že se jednalo o jalový příkon.

Když jsem měřil wattmetrem , tak jsme si nevšiml že se tem zobrazuje udaj o účíníku. (pod názvem ,,Power Faktor")
Při odporové zátěži = 1
Při zapojení pračky = 0,61 / 10Watt ... kolik je tedy skutečný výkon - to fakt nevím.

Každopádně vyštípnul jsem ve filtraci ,,problémový kondenzátor" který tam byl za tlumivkama paralelně a bylo po problému .. vše už vykazuje 0 Watt .. jsem spokojený :)

Wattmeter musi integrovat priebehy, ucinnik potom nikoho nezaujima, to je len u sinusovych priebehov. Snad ti ten wattmeter vie ukazat skutocne odoberany prikon. Ale ak neni za 50eur vyse, tak stejne ukazuje hovadiny plusminus autobus.
Ked to mal byt 0,61 tak 6.1W ale je to blbost, nezralo to podla mna nic.

Kondenzator nebol problemovy, zralo to tipujem okolo 0W aj pred tym (to co kondenzator v jednej polvlne zozral na svoje nabitie, to dal v druhej polvlne nazad do siete pri svojom vybijani, prud tam teda zmeras, ale za ten sa neplati), len si zbytocne nicis veci a zariadenia a filtre v nich, lebo nemas skutocny wattmeter (tym sa nemysli nejaky srot za 5euro)

Díky opět za rekaci.
Nejde o Watmetr z Lidlu a nebo o nějaký superdrahý.
Ale domnívám se že ten dražší by mohl umět odečíst jalovinu a spočítat skutečný výkon u LC obvodů při dané frekvenci .. tomu bych i věřil. Nemám ale tu zkušenost ..
Měřil jsem to pro ověření i druhým klasickým (odporovým) způsobem mili-Apérmětrem = logicky stejný výsledek.

Jsem tedy rád že mi někdo potvrdil moji doměnku že kondenzátor se první pulvlna nabije , a druhá zase vrátí do sítě = ANO nula od nuly ... a díky za potvrzení.
Dokonce jsem ze zoufalosti" (brouka v hlavě) filtr na stole přikril utěrkou a asi po hodině sem měřil její teplotu = tedy hledal jsem nějaký skutečný nějaký vyzářený výkon"
Žádný extrémní teplotní rozdíl jsem nenaměřil .. možná cca o1-2°C byl teplejší než okolí.
Přesto nevěřím na perpetum-mobile a věřím na zachování energií" .. a tedy k nějakým minimálním ztrátám tam dochází .. odhaduji 1-2Watt - což zhruba odpovídá té teplotě.
Kondenzátor jsem vyštípl pro klid duše .. na ten to nejezdí" pračka nic neruší a ani není rušená SS má stabilizaci.

Inac ak chces merat taketo male spotreby tak skus pripadne tento http://www.conrad.cz/meric-spotreby-voltcraft-sbc- 500.k125419 to je do max 500W a teda je specialne robeny aby male spotreby meral spravne, ale nema dieru pre kolik, takze sa to da zapojit len do nemeckej zasuvky (treba redukciu).
Garantovat sa neda ze ten mera spravne, ale z tych lacnych je to asi najrozumnejsie na meranie malej spotreby. Potom uz len nejake profi alebo vsetko v byte odpojit nechat len ten 1 spotrebic a kukat na kolecko od elektrarni ze kolko natoci za minutu alebo hodinu apod.
P.S. ja by som v pripade pochyb zobral 2kanalovy osciloskop a na 1kanal dal fazu a druhym kanalom meral prud (odpor 1ohm apod v serii so spotrebicom, na strane nulaku nech sa to da zapojit na osciloskop). A zintegroval by som si to ocami tie priebehy :-)

elektroměr sám o sobě taky něco sežere... takže i při odpojení všeho bude nakroucet otáčky.
Podle mne, pokud je na obyč.spotřebometru hodnota mezi 0 a 1W, tak se ani neoplatí ten měřák kupovat. Při 1W a 5kč/kw udělá roční ztráta cca 44kč, takže jeden mezišňůrák za 50kč a je po problému.

Elektromer sam o sobe nic nezere. Rozhodne ne klasickej s hlinikovym kotouckem pracujicim na principu virivych proudu. Ten dokonce ani nereaguje na ten 1W spotreby, pac ta sila neprepere vnitrni treni. Moderni elektronickej neco malo zrat bude, ale podle me ho nechaj v nemereny casti, byt za tohle ruku do ohne nedam.

Spousta lidí se diví, že přijeli od někud po "X" měsících a měli na elektroměru více. Přitom měli vše ze zásuvek. A museli to platit. Nejsou to nějaké cifrty divoké částky, třeba 20kč... Nevím ovšem, o které el.měry se jednalo. Ale ty digitální mají furt rozsvícený displej. A to mám i mechanický el.měr na dn lištu a ten mám zapojený jen na TČ a oběhovku. A i když bylo vše vypnuto na jističu od jara do podzimu, tak přecejen byl rozdíl na jaře a na podzim pár kW

2ma jističema(oběhovka i TČ májí svoje jističe) to komplet vypnu. Přes ten podružný el.měr jde pouze oběhovka+TČ. K HDO řeknu tolik, že při -5°C jede TČ 10h... VT je v noci a nad ránem. Tedy v době kdy je nejchladněji. A to se provoz TČ oplatí méně. Ve vlastním zájmu bych TČ v tuto dobu neprovozoval. Je vypnuté celou noc i část rána.

Ano máte pravdu je mi jasné že můj Lidl rádoby ,,Wattmetr" neměří dobře :) .. ale zt tech několia hobby k co jsme dal pryč měří ,,ODPOR" asi nejlépe.

A Elektroměry - to je kausa sama o sobě .. a opět hrůza"!
Nejde o 1Wat spotřebu v domácnosti - vem ho čert. 40Kč nikoho nezabije.
Nejde ani o mechanickej který se při 1Watt ani nepohne - ale jde o to že nikdy nikdo nespotřebovává jen 1Watt z nějakého stand-by spotřebiče ...
Každý když není doma spotřebovává určitě víc jak 1Watt , a tak se těch zanedbatelných 1W/40Kč co z počátku nepohne mechanickým kolečkem prostě přičte k těm dalším spotřebovávaným.

Dále co se týká spotřeby samotného trvale 365/24 podsvíceného E-Elektroměru. Pokud se to vezmě celorepublikově to by už snad stálo za hromadnnou žalobu KRÁT všechny domácnosti a firmy - to by snad i položilo čez" kolik by museli zaplatit + zpětně + úrok! Jde tedy i o princip. Ale možná se mýlím - možná vlastní spotřeba a podsvícení E-měru na vrub čezu ? :)
Pokud ne? ... je to při 1W jistých 40Kč / per elektroměr (a kdo ví kolik to ve skutěčnosti žere? + 3fáz elektornika - těžko říct? .. dost možná je to 10Watt jako Stnd-by mojí staré SONY věže .. a to už je 400Kč za rok!)
?

No jasně. Jsem taky toho názoru, že proč bych neměl mít 40kč já, ale čez? :-) Vypíname pračku, která bere 0.5W. Ale zjistil jsem, že všechny spotřebiče žerou právě mezi 0.5W a 1.5W. Nejvíce žrala tatova šikmooká věž- 15W!!!!! On to měl ale vždy na mezišňůráku, takže se neprohýbal. Ale to bylo jediné. Vše, co jsem doma změřil a bylo do zásuvky mělo těch 0.5W-1.5W. Našel jsem i nabíječky do mobilu, které ani 3 za sebou nedaly těch 0.5W.

Další větší žrouti ještě:
Obyč.PC bere 2W a monitor 1W.
Zapnutý modem bere 12W.
Repro logitec 2+1 4.5W

Vypínat to od sítě to tedy smysl má tak jako tak. Akorát když nekoupíš ten měřák, tak nebudeš vědět, kolik si ušetřil. Jo a ty spotřebiče, které neroztočí obyč.lidl-el.metr, tak zkus dát na jenu prodlužku(už se to tu zmínilo)

Já se hlásím, vytahuju ji, resp. zapojuji jen na praní. Kdekoli v pračce může dojít ke zkratu a ev. požáru. Pravděpodobnost je sice skoro nulová, ale někdo ty statistiky plnit musí... Před odjezdem z domu na delší dobu také shazuji všechny jističe krom ledničky a věcí spojených s internetem (vzdálený monitoring).
Tahle "better safe than sorry" práce mi zabere 10 vteřin

Vyměnil jsem si českou zásuvku za anglickou. Tu s vypínačkem. A na pračce vyměnil vydličku na anglickou. Zásuvkou se ovšem vypíná nulák, takže je nutno přehodit drátek, at se vypíná fáze(je to třeba poznačit na stěnu, kdyby někdo cizí v budoucnu do toho chtěl hrabat a neproměřil si to). Zásuvka je vedle pračky, takže to není skoro vůbec "tah" navíc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru