Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak poznám, kdy co použít? Nastuduju si konkrétní případ v odborné literatuře, nebo se konkrétně zep…
mirektatra 23.10.2014 16:25
mirektatra
... (vlákna lněného konopí) Tak to mne skoro shodilo z židle. Lněné konopí je asi produkt sovětskýc…
HamHam 05.02.2016 07:42
HamHam
Evidentně toho ještě moc neznáte. nový
DRAGON-CZ 05.02.2016 11:21
DRAGON-CZ
"Lněné konopí" je opravdu nešťastně zvolený termín. Lidově řečeno blbost, asi jako černovlasý blonďá… nový
RITCHI 05.02.2016 23:46
RITCHI
Základ je každý závit zdrsnit(naškrábat plátkem z pilky na kov) a je jedno,jestli je to koudel nebo… nový
Ivan Ku 07.02.2016 12:47
Ivan Ku
Tak nakonec jsem zkusil různé způsoby abych si to ozkoušel, a nejlíp mi vyšla těsnící šnura (Loctite… poslední
cabi 09.02.2016 08:05
cabi

Jak poznám, kdy co použít? Nastuduju si konkrétní případ v odborné literatuře, nebo se konkrétně zeptám tady :-D, protože odpovědět konkrétně na tak všeobecný dotaz je nereálné :-/

Závitový spoj válcovýnení technicky vzato odolný vůči průniku kapalin (plynů...). Pokud tedy chceme vytvořit šroubový spoj, odolný průniku konkrétní kapaliny (plynu...), volíme takový způsob a druh těsnění závitu, aby těsněná látka nenarušila jeho trvanlivost (nad přípustnou mez) a měla vlastnosti odpovídající tlakům, které namáhají spoj.
Závit lze tedy těsnit chemicky - nanesením látky (kapaliny, pasty...), která po sestavení spoje získá takové vlastnosti, aby vyplnila mezery mezi materiálem matice a šroubu (spoje) natolik pevně (vytvrdne, nebo získá větší tuhost), aby zamezila průniku kapaliny...
Závit lze těsnit mechanicky - navinutím pevného homogenního materiálu (páskový materiál, provázek, vlákno - návin), který při sestavování spoje propruží natolik, že utěsní mezery mezi materiálem spoje... (teflonová páska, Loctite...), případně tlakem, při sestavování spoje, vulkanizuje...
- nebo navinutím nehomogenního materiálu, který kontaktem s těsněnou kapalinou trvale zvětší svůj objem, nebo propruží při montáži spoje a tak utěsní mezery ve spoji... (vlákna lněného konopí)

Závitový spoj, kde je použito kuželového závitu, utěsní spoj proti průniku kapalin s vyšší viskozitou (výpustný šroub olejové vany spalovacího motoru), ale neobstojí o vysoce vzlínavých kapalin, možná i plynů (to nevím jistě).
Ještě poznámku: Šroubový spoj takto lze učinit nerozebíratelným (dojde ke slepení), nebo lze rozebíratelnost zachovat.

"Lněné konopí" je opravdu nešťastně zvolený termín. Lidově řečeno blbost, asi jako černovlasý blonďák, hranatá koule, nebo třeba skleněná plechovka. Pro závitové spoje (před vynálezem teflonu) se odjakživa používala koudel, což je jediný správný termín. Koudel může být samozřejmě buď lněná, nebo konopná (viz Wikipedie), proto asi ty zmatky v názvech.
Takže buď koudel ze lnu, nebo z konopí - používají se obě. Ale určitě ne lněné konopí...

Základ je každý závit zdrsnit(naškrábat plátkem z pilky na kov) a je jedno,jestli je to koudel nebo locktite,železo často strhne ze závitu cokoliv,obvzláště rádo strhává cokoliv ze závitu mosazného,je třeba těsnit a škrábat a pokud to i tak teče,tak stojí za to použít i loxeal.

Tak nakonec jsem zkusil různé způsoby abych si to ozkoušel, a nejlíp mi vyšla těsnící šnura (Loctite 55 a tangit unilock) s tou teflonkou budto neumim nebo nevim - nedařilo se mi ale je pravda že mosazné kusy měli poměrně velkou vůli v závitu. Co se ceny týče je to opravdu nejdražší řešení ale 90kč (20m - deklarováno cca 50 1/2 závitů) není při celkové rekonstrukci tak neúnosná částka. Díky všem za rady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru