Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová kamna-dilema- která?

jasně, děkuji ja objasnění.
Ještě se zeptám, co se stane s výkonem či oplachem, když do kamen, které mají jmenovitý výkon třeba 10kw, a tudíž mají větší ohniště, naložím méně dřeva?
Je jasné, že do většího ohniště se vleze více dřeva. A více dřeva spolu s dostatkem vzduchu = větší teplo. Pokud zachovám dostatek vzduchu a uberu dřeva, výkon musí nutně poklesnout, neboť povrchová plocha odkud se uvolňuje teplo se zákonitě zmenší.
Je to tedy tak, jak předpokládám? Mohu si objednat KK s klidem i o větším nom.výkonu, a s tím, že budu přikládat méně, a tím regulovat výkon?

děkuji ještě jednou

Jinač včera jsem se dověděl, že ty Princess se už nevyrábí. Ebchody je mají furt v nabídkách, je to tedy čerstvá skutečnost. Zdálo by se, že tím ten výběr vyhrají Horse Flame Artemis. Ale po diskuzi zde, a po přečtení ještě dalších, začínám více lpět na délce polen. 25cm je nic moc. I 30cm je výrazně lepších než 25cm. Dostal jsem nabídku na Musgrave King za stejnou cenu jako byly princess. Jenže výkon Kingu je min.4kW, jmenovitý 10kW. Tepelná ztráta domu je 2-3kW.... při -15°....Je mi jasné, že budu při zatopu otvírat okno,ať se trochu dům ochladí, ale toto má své limity. Není moc příjemné, když mi z jedné strany těla fučí zima a z druhé nelze vydržet kvůli výkonu. Proto mne napadlo ve větších kamnech přikládat méně a zeptat se tady na to.
K těmto Kingům mám ovšem jednu výhradu. Už nejsou tak pěkná jako Princess nebo Artemis. Takže můžeme zahrnout větší výběr. A to zaizolované ohniště není špatné. Artemis jej takto má. Ale polínka jsou malá. King zaizolované nemá.... Ale má větší polena. Ty jotulky jsou hodně hluboké. Krásné, dlouhé polena, izolované ohniště, ale příliš hluboké(Trčelo by to v obýváku příliš do prostoru) a navíc malý průzor na romantické sledování plápolání ohně. .

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny