Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojeni nove elektricke trouby

Zdravim, o vikendu budu zapojovat novou elektrickou troubu (Whirlpool AKP 459 IX). Chci se zeptat, kdysi jsme museli novou troubu pred prvnim pouzitim "vypalit", tj. bezela naprazdno a kourilo se z ni az hruza, ale to uz je rada let. V navodu o tom ale nic nectu, takze bud uz to neni treba nebo to taji :-) Mate s tim nekdo zkusenosti? Diky. Jirka

Předmět Autor Datum
doporučuje se troubu nahřívat postupně...nechat vychladnout, přidat a tak dokola až na max..
paul 19.09.2014 19:32
paul
"doporučuje se" kde :-) ? Položme se na tuto, možná neprávem opomíjenou, otázku vědecky: Čeho chceme…
mirektatra 20.09.2014 13:31
mirektatra
Postupne není potřeba, jak psal uz Mirektatra ... dat prazdnou na maximum (pokud ma gril, tak i s gr…
Al2 20.09.2014 14:42
Al2
Trouba uspesne zapojena a "vypalena", dymu a smradu bylo mene nez jsem cekal a na veceri uz jsem mel…
JiriTr 21.09.2014 01:19
JiriTr
Smolík :-) . Otvor má být podle návodu výrobce, včetně odvětrávacích prostupů a kanálů, které nedopu…
mirektatra 21.09.2014 06:13
mirektatra
Linku jsem delal mesice pred koupi trouby, otvor se udelal zamerne trochu vetsi, resp. prumerny :-)… poslední
JiriTr 21.09.2014 13:21
JiriTr

"doporučuje se" kde :-) ? Položme se na tuto, možná neprávem opomíjenou, otázku vědecky: Čeho chceme docílit před zahájením používání trouby pro přípravu pokrmů?
Nenalézavše odpovědi v návodech k použití, dovolím si odpovědět sám:
Vydesinfikovat teplotou prostor pro pečení. Jiný důvod nevidím, když uvážím, že elektrické odporové topné těleso netřeba "zajíždět", ani formovat a rovněž pnutí v materiálech je vzhledem k teplotám při jejich výrobě, za provozu trouby málo podstatné.
Tak tedy desinfekce. Teplotou se uvolní nějaké těkavé látky, používané při výrobě. Tak tedy dobrá - prostě to vohřeju na maximální teplotu a odvětrám ty těkavý smrady dopryč. A je to. Nebo je chci uvolňovat postupně? A proč? Separovat odděleně je nechci a ani jejich množství to nevyžaduje...
Nevidím důvod hledat v tom vědu, proto se od vědeckého přístupu vracím k selské logice, prostě to rozpálím, unaveně se sesunu do křesla a oznámím větrající manželce, že jsem už tu novou troubu nachystal, může se péci a netřeba mi tedy znovu připomínat, ať ji zapojím.:puff:

Postupne není potřeba, jak psal uz Mirektatra ... dat prazdnou na maximum (pokud ma gril, tak i s grilem a zaplym vestavenym vetrakem v troube) a nechat aspon hodinu na maximum. Barva se vypálí a tekave latky/smrad odejdou ven. Zapnul bych pritom digestoř s odtahem ven nebo vetrat. Smrdí to fasa :-) ... bublaninu bych si z toho pri prvnim spusteni a ani pri druhym fakt nedal :-) ...u babi jsem daval novou troubu (Fagor) pri komplet rekonstrukci kuchyne nedavno a několik cyklů/pečení to furt smrdelo. Tim jsi asi myslel to postupne (je to jen o smradu, jehoz intenzita postupne vyrazne klesa). Nektere trouby maji i pyrolyticke čištění, kdy se na stejnym principu spali vyssi teplotou, nez pri beznem peceni, tuky a bordel na stenach. Pri prvnim vypaleni tedy prazdna trouba na plny koule, pak par bezneho peceni pokrmu zakryteho v uzavrene sklenene/keramicke mise (at ti to jidlo nesmrdi :-) a pak uz i normalne na plech buchta apod. ...

Trouba uspesne zapojena a "vypalena", dymu a smradu bylo mene nez jsem cekal a na veceri uz jsem mel veprova zebra :-)

Jeste se chci zeptat, v lince byl predchystany otvor a trouba je o cca. 3 cm uzsi a docela se hybe, jak ji uchytit? Samozrejme moznosti je rada, ale jaky je doporuceny zpusob? Jasne, doporuceny kym ;-)

Diky

Smolík :-) . Otvor má být podle návodu výrobce, včetně odvětrávacích prostupů a kanálů, které nedopustí přehřátí vnitřního prostoru linky, protože jinal vypne tepelná pojistka pláště trouby.
Doplnil bych otvor lištami z tvrdého dřeva přilepením "na tupo" k stávajícímu materiálu a přišrouboval rám dvířek trouby tak, jak předepisuje výrobce.

Linku jsem delal mesice pred koupi trouby, otvor se udelal zamerne trochu vetsi, resp. prumerny :-) Odvetravani je zepredu nad dvirky trouby, takze tam problem nebude. Navod od vyrobce o montazi celkove docela mlci, poptam vyrobce a pak nastoupi improvizace :-) Diky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru