Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatný tah u zahradního grilu

V altánu jsem postavil krb. Dnes jsem poprvé zatopil a mám problém s tahem. Když hoří oheň, jde polovina kouře do komínu, polovina ven do altánu. Když se rozhoří uhlí a griluje se, je to v pohodě. Řešil jste někdo podobný problém?

Napadlo mě nějaký ventilátorek, ale nenašel jsem nic, co by vydrželo vysoké teploty? Nějaký starý z PC nebo tak něco? S minimálními náklady... Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Může to být "příliš velkým otvorem do krbu",myslím že by stačil kus plechu jako "dvířka" jestli na p…
Petr M. 09.09.2014 22:21
Petr M.
Proto měly dříve stavěné "klasické krby" bez dvířek velice široké komíny, v podstatě to byly šachty…
Petr M. 09.09.2014 22:28
Petr M.
Napadá mne cosi jako ejektor (nebo injektor?) kde by studený vzduch foukaný ventilátorem nasával do…
Yarda 10.09.2014 11:04
Yarda
Když jsem kdysi stavěl krb,také v altánu,někdo chyrý mi poradil,abych sladil dohromady tři důležité…
fafin 11.09.2014 18:23
fafin
Podle vzorečku zde bych měl mít komín 10 metrů vysoký... To je teda pěkná blbost...
rokator 11.09.2014 20:46
rokator
Jaký máš průměr/průřez toho komínu?::)
fafin 12.09.2014 16:00
fafin
Otvor do krbu je nějakých 50 cm x 70 cm(š x v), průměr komína je 15 cm. Podle toho vzorečku by účinn…
rokator 12.09.2014 18:05
rokator
Proto jsem radil, udělejte si dvířka a budete mít pokoj, možná zakouří přiložíte-li dřív než odhoří…
Petr M. 12.09.2014 18:22
Petr M.
A ještě je možnost ve větších dvířkách si udělejte docela malé třeba 15x15 (nebo 10x15) jen na přikl…
Petr M. 12.09.2014 18:26
Petr M.
Jenže já jsem ten krb chtěl využívat i k tomu, že altán bude vytápěný při špatném počasí. Přes boky…
rokator 12.09.2014 19:09
rokator
Vzhledem k velikosti otvoru do krbu, je průřez komína velmi malý. Odhadem bych komín udělal tak 30x3…
Zerozero 12.09.2014 22:39
Zerozero
Takto, vezměte si, že kamna nebo krbové vložky "jsou také uzavřeny", tzn. jestli mám krbovou vložku…
Petr M. 12.09.2014 23:58
Petr M.
Hodně malý komin cca 20x40 a bude v pohodě pokud jsou zkušené zadní stěny a přední horní komin
Sedek 01.03.2020 19:09
Sedek
Problém je už starý 6 let, takže asi vyřešen. Komín 20x40 cm je blbost, jelikož poměr u obdélníkovéh…
nerady 01.03.2020 19:35
nerady
Sice se to nevztahuje ke krbu.Ale kdysi jsem měl problém v bývalém zaměstnání s kotelnou.Prostě neby… poslední
kap.dabac 06.03.2020 08:13
kap.dabac

Může to být "příliš velkým otvorem do krbu",myslím že by stačil kus plechu jako "dvířka" jestli na panty nebo na prosté vložení je už jedno,pak kouř nebude mít možnost jít do altánu a zvolí nejsnazší cestu tj. komínem. Dřevěné uhlí nekouří protože obsahuje "minimum" těkavých plynů čili je již z podstaty jeho výroby "odplyněno". Pokud by plech uzavíral ohniště příliš těsně mohou se do něj udělat i otvory přívodu vzduchu mohou být i uzavíratelné,(hoření se bude lépe regulovat) po rozžhavení uhlí pak již plech užívat nemusíte.

Proto měly dříve stavěné "klasické krby" bez dvířek velice široké komíny, v podstatě to byly šachty kde lehce prolezlo dítě ba i dospělý. (průlezáky)A ještě například vzpomeňte na "černé kuchyně" v některých hradech zámcích, nad otevřeným ohništěm byla ve stropě "široká šachta", jinak by nepomohlo nic aby kouř samovolně odcházel, k tomu aby prošel "moderním komínem" je právě nejlepší "uzavíratelné topeniště".

Napadá mne cosi jako ejektor (nebo injektor?) kde by studený vzduch foukaný ventilátorem nasával do komína teplý kouř z topeniště. Podobně jako u parních lokomotiv kde pára z válců poskytovala tah z topeniště. Ale podrobnosti po mně nechtěj.

Když jsem kdysi stavěl krb,také v altánu,někdo chyrý mi poradil,abych sladil dohromady tři důležité věci:velikost otvoru v krbu X průměr komínu X výška komínu.Jde to i nějak propočítat,ale to už si nepamatuju.Hlavní ale je,že krb nekouří.Vliv bude mít také studený komín při zatápění::)

Otvor do krbu je nějakých 50 cm x 70 cm(š x v), průměr komína je 15 cm. Podle toho vzorečku by účinná výška komínu měla být cca 10 m. A vzhledem k tomu, že účinná výška komína se má měřit metr od ústí do komínu, tak by komín musel být skoro 11 m. To abych si na vrchol dal červené světlo...

A ještě je možnost ve větších dvířkách si udělejte docela malé třeba 15x15 (nebo 10x15) jen na přikládání aby to při přikládání nekouřilo dovnitř. Až začnete grilovat, budete mít již připravenou žhavou vrstvu ze dřeva a dř. uhlí, pak teprv otevřete i velká dvířka.

Vzhledem k velikosti otvoru do krbu, je průřez komína velmi malý.
Odhadem bych komín udělal tak 30x30.
V horní části krbového otvoru, by za horní hranou měla být jakási kapsa. Kouř se tam dostane a přes horní nižší hranu se mu
hůře dostává ven a odejde komínem.
Kdyby byl komím dostatečně široký, na výšce nezáleží.
U ohně na širém prostranství za bezvětří také kouř stoupá kolmo vzhůru, i bez komínu.
Pokus: Do horní části provizorně přidělat nějakou přepážku
vytvořit tak výše uvedenou kapsu. Zmenší se však výška krbu.
Potom jen snad princip z parní lokomotivy. Injektorový podporovač.
Našel jsem takové zařízení na netu, a hned jsem to raději zavřel. Cca 10000 peněz fujtajbl.:-):puff:

Takto, vezměte si, že kamna nebo krbové vložky "jsou také uzavřeny", tzn. jestli mám krbovou vložku se sklem, nebo kamna se sklem či bez skla, tato topidla vždy teplo předají. Předávají jej pláštěm, i sklem (v případě prosklení) nebo plnými dvířky (kamna bez skla). Nebál bych se tedy toho opatřit krb dvířky, ta se stejně "nahřejí" a budou sálat i dovnitř. Jsou tu totiž asi jen dvě možnosti buďto zvětšíte průměr komína ale u otevřeného krbu Vám stejně většina tepla "vyletí tím komínem", nebo zmenšit přikládací otvor dvířky, čímž se komín stane v poměru k zmenšenému přikládacímu otvoru vyhovující a netřeba jej pak "upravovat". Pokud jde tedy i o to teplo, pak bych současně s instalací dvířek dal pod komínový průduch do krbu ještě "žárolam" (vodorovný, mírně zešikmený kus litinové silné ocelové nebo šamotové desky) která nepustí teplo přímo do komína ale udrží žár více v krbu, možná je to ale zbytečné a ke zvýšení účinnosti přispěje i ten na krb "užší komín".

Problém je už starý 6 let, takže asi vyřešen. Komín 20x40 cm je blbost, jelikož poměr u obdélníkového komínu nesmí být větší než 1:1,3 (tedy např. 20x26 cm). Jinak u krbů záleží na poměru otvoru pro přikládání ke komínu. Poměr by neměl být horší než 6:1 (např. 1200 cm2 : 200 cm2). Tento problém většinou nastává když někdo má doma komín a vymyslí si, že by mohl mít krb. Jakmile je poměr větší bude to kouřit. Podotýkám, že to co zde píšu se týká krbů v bytech ale v podstatě to platí i pro zahradní krby. O řešení dvířky už tam psal někdo v roce 2014.

Sice se to nevztahuje ke krbu.Ale kdysi jsem měl problém v bývalém zaměstnání s kotelnou.Prostě nebyl tah a výkon kotelny nic moc.Dle doporučení jednoho kotelníka z liberecké školy jsem na komín nechal namontovat ventilátor.Od té doby stačil celý areál vytopit jeden kotel.Ani s ventilátory nebyl problém .Důležité bylo aby ventilátor měl náboj zhruba v průměru elektromotoru a elektromotor stačila uchladit jeho vrtulka která v podstatě nasávala chladný vzduch.Ono to fungovalo tak že nasávané zplodiny byly ventilátorem hnány do takového vějíře a středem se stačil chladit motor.Tato sestava vydržela vždy zhruba 10 topných sezon,bez jakékolivc údržby.Prakticky to běhalo cca denně 16 hod.Vzhledem k tomu že se to osvědčilo tak jsme to namontovali na všech střediscích.To se ještě topilo uhlím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru