Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatný tah u zahradního grilu

V altánu jsem postavil krb. Dnes jsem poprvé zatopil a mám problém s tahem. Když hoří oheň, jde polovina kouře do komínu, polovina ven do altánu. Když se rozhoří uhlí a griluje se, je to v pohodě. Řešil jste někdo podobný problém?

Napadlo mě nějaký ventilátorek, ale nenašel jsem nic, co by vydrželo vysoké teploty? Nějaký starý z PC nebo tak něco? S minimálními náklady... Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hodně malý komin cca 20x40 a bude v pohodě pokud jsou zkušené zadní stěny a přední horní komin nový
Sedek 01.03.2020 19:09
Sedek
Problém je už starý 6 let, takže asi vyřešen. Komín 20x40 cm je blbost, jelikož poměr u obdélníkovéh… nový
nerady 01.03.2020 19:35
nerady
Sice se to nevztahuje ke krbu.Ale kdysi jsem měl problém v bývalém zaměstnání s kotelnou.Prostě neby… poslední
kap.dabac 06.03.2020 08:13
kap.dabac

Problém je už starý 6 let, takže asi vyřešen. Komín 20x40 cm je blbost, jelikož poměr u obdélníkového komínu nesmí být větší než 1:1,3 (tedy např. 20x26 cm). Jinak u krbů záleží na poměru otvoru pro přikládání ke komínu. Poměr by neměl být horší než 6:1 (např. 1200 cm2 : 200 cm2). Tento problém většinou nastává když někdo má doma komín a vymyslí si, že by mohl mít krb. Jakmile je poměr větší bude to kouřit. Podotýkám, že to co zde píšu se týká krbů v bytech ale v podstatě to platí i pro zahradní krby. O řešení dvířky už tam psal někdo v roce 2014.

Sice se to nevztahuje ke krbu.Ale kdysi jsem měl problém v bývalém zaměstnání s kotelnou.Prostě nebyl tah a výkon kotelny nic moc.Dle doporučení jednoho kotelníka z liberecké školy jsem na komín nechal namontovat ventilátor.Od té doby stačil celý areál vytopit jeden kotel.Ani s ventilátory nebyl problém .Důležité bylo aby ventilátor měl náboj zhruba v průměru elektromotoru a elektromotor stačila uchladit jeho vrtulka která v podstatě nasávala chladný vzduch.Ono to fungovalo tak že nasávané zplodiny byly ventilátorem hnány do takového vějíře a středem se stačil chladit motor.Tato sestava vydržela vždy zhruba 10 topných sezon,bez jakékolivc údržby.Prakticky to běhalo cca denně 16 hod.Vzhledem k tomu že se to osvědčilo tak jsme to namontovali na všech střediscích.To se ještě topilo uhlím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru