Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Blikání žárovek v bytě

Dobrý den všem,
všiml jsem si nedávno problikávání halogenové žárovky u sebe v bytě (asi 20W). Halogenovou nástěnku jsem vyměnil za lampu na klasickou žárovku e27 a dal jsem tam úsporku, jelikož se mi ta halogenová lampa stejně nelíbila. Zdálo se, že je po problému, ale toho samého jsem si začal všímat následně v kuchyni, kde již je klasická úsporná žárovka e27. Obě úsporky jsem kupoval nedávno (3 měsíce) a jedná se o bílé žárovky Osram, tuším 11W. Říkal jsem si, že je jedna asi vadná, ale to samé se dnes stalo v koupelně, kde je jiná úsporka Philips. Elektřina je v bytě dělaná nová. Je to byt 1+1 a žárovky(asi 5) vedou z jednoho jističe OEZ B10 a v cestě je proudový chránič OEZ 30mA. Nebliká to stále, jen třeba po pěti minutách svícení a opět ne na dlouho. Je možné, že jsou všechny žárovky včetně té halogeny vadné, nebo špatné vypinače (vše ABB), nebo že by byl vadný jistič, či chránič, nebo se jedná o nějaký běžný jev v činžáku :) ? Mě to nějak moc nevadí, ale pokud by někde mohl být problém, rád bych ho vyřešil.
Díky
P.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkuste požít kondenzátor viz tato diskuze: Pokud se tam objevuje indukovane napeti, tak pripojte ko…
sobtik 01.08.2014 14:57
sobtik
sobtíku, ujasni si nejdřív, kdo mluví o blikání vypnuté úsporky a kdo mluví o blikání zapnuté haloge…
jirka44 01.08.2014 16:54
jirka44
... potvrzuji, že požitím kondenzátoru uvedené kapacity, ani jeho použitím formou čípku, se poblikáv… nový
mirektatra 01.08.2014 18:56
mirektatra
Pro mne je v dotazu k zodpovědné radě málo informací. Ideální by bylo zapojit záznamové zařízení, kt…
mirektatra 01.08.2014 17:53
mirektatra
Díky moc všem za odpovědi. Problém zřejmě vyřešen, nebo aspoň už blikání nevnímám. Ještě ze slušnost… poslední
pepek.jm 01.08.2014 20:38
pepek.jm

Pro mne je v dotazu k zodpovědné radě málo informací. Ideální by bylo zapojit záznamové zařízení, které bude dlouhodobě /nejméně týden/ monitorovat napěťové i proudové poměry v bytě. To je drahé a proto je třeba zjistit:
1) poblikávají světla současně všechna? Nebo současně všechny stejné druhy žárovek ... úsporek...LEDky nikdy... ? Nebo nezávisle na sobě různě, případně pouze jeden obvod (jednoho vypínání)? A co lampa zapojená do zásuvky?
2) jev je patrný nejčastěji ve stejnou denní dobu, jen v pracovní dny, jen o víkendech... pozdě v noci nikdy...
3) máte jednofázový elektroměr -(jednopólový hlavní jistič bytu o šířce do 2cm) ?

Nemyslím si, že by to mělo být nějak kritické - spíše obtěžující, ale pokud je to závada, je nutné ji odhalit a odstranit. K tomu, zda se jedná o závadu, nebo "vlastnost" Vašeho odběrného místa, směřují moje dotazy.

Díky moc všem za odpovědi. Problém zřejmě vyřešen, nebo aspoň už blikání nevnímám. Ještě ze slušnosti doodpovím. Jedná se o novou elektroinstalaci, tazkže v mědi.
1)Ano všechna. Lampu do zásuvky bohužel ještě nevedu. Teprv se zařizuji.
2)Asi ne. I když popravdě tam víceméně jen přespávám, takže to ve stejnou dobu pozoruji.
3)Ano jednofázový
Problém byl nejspíš jak už někdo psal ve volném vodiči na vypínači. Dával jsem v kuchyni perlinku na stěny a tak jsem měl sundaný vypinač od hlavního světla. Za ním byla ještě vago svorka a odbočka na světlo pod linku. A tak zřejmě když jsem to zapojil a zatlačil zpět tak jsem něco uvolnil. Teď jsem štukoval a tak jsem to zas rozhodil a znovu zapojil a již blikání nepozoruji. Možná náhoda, ale nejspíš jsem prostě trouba a měl jsem si to pořádně zkontrolovat.
Díky všem a téma uzavírám aspoň do doby než zas něco vyvedu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru