Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OM Sparta 26 porucha motoru

Před nějakou dobou se mi rozbila původní strunová hlava ke křovinořezu Oleo-Mac Sparta 26 (původní uchycení matice). Stejná hlava se dneska asi neprodává, tak jsem sáhnul po té nejpodobnější, kterou jsem našel (http://www.mountfield.cz/strunova-hlava-pro-strunu -3-0-mm---sroub-1krz2004) (uchycení šroub). Strunu jsem v ní nechal 3 mm. Hlavu jsem namontoval bez problému. Křovinořez do té doby fungoval v pořádku (jedině snad držadla při chodu vibrovala, což značí problémy, jak jsem se později dočetl v manuálu).

Motor jsem bez problému nastartoval a asi 10 minut jsem sekal - od původní sestavy se chod odlišoval tím, že se hlava nepřestala úplně točit při volnoběhu. Bylo taky poznat, že má motor větší problém hlavu roztočit (respektive při plném plynu při sekání dlouhé trávy se hlava neroztočila tak jako obvykle (což však nemělo praktický vliv na sekání)). Jiné abnormality jsem nezpozoroval.

Potom motor zhasnul a už se mi ho nepodařilo nahodit. Nejde nahodit ani odpojený od tyče, problém je tedy v motoru. Vzduchový filtr je jako nový. Svíčka taky nevypadá vadně. Dál jsem motor zatím nerozebíral.

Mám podezření, že to způsobila nová hlava. Podle manuálu se má používat pouze 2 mm struna. Jaké jsou nejčastější poruchy těchto motorů z důvodu jejich přílišného zatížení? Mohla to hlava způsobit tím, že byla při volnoběhu pořád roztočená? Díky.

Motor:
dvoutaktní jednoválec EMAK, 25.4 cm3, max. otáčky 9500/min, vol. otáčky 2800/min, max. výkon 0.75 kW při 7500 ot.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chystám se změřit napětí vedené na svíčku. Referenční svíčka je CHAMPION RCJ-7Y. Nemá někdo ponětí,…
tazatel1 28.06.2014 14:59
tazatel1
Napětí se nepokoušej měřit, je tam asi 10000V, pochybuji že by si na to měl měřák. Jen zkus, jestli…
Zerozero 28.06.2014 16:25
Zerozero
Zkusil jsem to opět u přehřátého motoru, přes kabel se už jiskry vidím (rozhraní kabel - válec). Pře…
tazatel1 28.06.2014 17:44
tazatel1
Pokud jiskru hází kabel, měla by házet i svíčka, musí se ale dotýkat válce. Pokud nejiskří, je vadná…
Zerozero 29.06.2014 00:17
Zerozero
To je asi pravda. Navíc, na webu ani nejsou nějaké "homemade" vysokonapěťové osciloskopy pro měření…
tazatel1 02.07.2014 10:01
tazatel1
Měření funkčnosti není potřeba žádný měřící přístroj. Stačí přiblížit kabelem od zapalovaní k hliník…
thovt 19.12.2014 19:55
thovt
Jen drobné upřesnění - jiskra dlouhá 2mm za normálního tlaku rozhodně nezaručí, že při kompresi přes…
czcharlie 19.12.2014 20:27
czcharlie
Nejčastěji s vysokou teplotou motoru souvisí bohatost směsi. Pokud je směs příliš chudá, hoří moc ry… poslední
antibalda 19.12.2014 21:16
antibalda

Zkusil jsem to opět u přehřátého motoru, přes kabel se už jiskry vidím (rozhraní kabel - válec). Přes vymontovanou svíčku pořád jiskry nejdou, už jsem zkusil tři svíčky.

Samotné napětí není problém, stačí rezistor s velkým odporem + možná vn kabeláž. Nebo ne?

Pokud jiskru hází kabel, měla by házet i svíčka, musí se ale dotýkat válce. Pokud nejiskří, je vadná, nebo je vadná koncovka kabelu.
K měření napětí svíčky rozhodně rezistor nestačí. Je tam sice velké napětí, ale je měkké, proudově nestačí na vybuzení měřáku, ale hlavně napětí trvá velmi krátkou dobu (milisekundy). Měřák nestačí hodnotu ukázat. Samozřejmě existuje způsob jak to změřit, ale pochybuji, že si na to budeš pořizovat speciální přístroj za moc peněz.

To je asi pravda. Navíc, na webu ani nejsou nějaké "homemade" vysokonapěťové osciloskopy pro měření zapalování...

S tou svíčkou - elektrická průraznost vzduchu za běžných podmínek je prý větší než průraznost směsi ve válci při zážehu. Moje svíčka určitě vadná není, když motor normálně běží. Takže asi zapalování nedodává tak vysoké napětí pro zážeh na vzduchu. Mělo by to jít, pokud bych trochu přiblížil elektrody svíčky k sobě.

Měření funkčnosti není potřeba žádný měřící přístroj. Stačí přiblížit kabelem od zapalovaní k hliníkovému tělu motoru na dva milimetry ze kterého se sundá gumova krytka. Do kabelu je zbodnut konektor na svíčku tohle dělá největší problémy.
K zapalovaní vedou dva vodiče, když jsou vodiče rozpojené zapalovaní je zapnuté, když se vodiče spojí zapalovaní je vypnuté. test zapalovaní se dá vyzkoušet stači podržet vodič a pomalu zatočit kdýž to kopné tak to funguje.
Problém muže být že vzdálenost zapalovaní od setrvačníku je moc velká, vůle tam musí ,být aby se to o sebe nedřelo, je menší než 1mm.

Jen drobné upřesnění - jiskra dlouhá 2mm za normálního tlaku rozhodně nezaručí, že při kompresi přeskočí jiskra na svíčce. Jiskra na konci kabelu proti hmotě motoru by měla být nejmíň 5mm, lépe 7. Nicméně to asi nebude nijak souviset s teplotou motoru.

Nejčastěji s vysokou teplotou motoru souvisí bohatost směsi. Pokud je směs příliš chudá, hoří moc rychle a motor se tudíž více zahřívá, navíc to může vést až k propálení pístu. Rada : zkusit hnout s bohatostí.
Jinak, třeba starý Jawy 50, když se přehřály, tak se prostě kously, stačilo to nechat vychladnout a jelo se dál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru