Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba vrátek

Zdravím všechny kutily. Chtěl bych si udělat jednoduché dřevěné dveře ze smrku nebo borovice, ty budou vpasované do zdi, která lemuje část zahrady. Rozměr dveří bude asi 195 x 100. Jen bych se chtěl zeptat, jak je udělat? Mám představu, že to bude z podlahových palubek 2,5 cm tlustých a okolo 15 cm širokých. Je nutné je k sobě hranama lepit nebo jen ze zadu prošroubovat na takové to dřevěné Z? Jde mi o to, aby se to časem nekroutilo a abych po dokončení nezjistil, že jsou vrátka do vrtule.
Stačí mi jen základní postřehy a chyby, kterých se mám vyvarovat.
Díkec kluci.

Předmět Autor Datum
já bych to nelepil, myslím, že je to zbytečný. na rovný ploše bych to složil k sobě a do zadu dal to…
filuna 05.06.2014 10:15
filuna
Taky bych to nelepil. To Z se dává z vnitřní strany dvěří a ta šikmá vzpěra musí jít shora dolů od s…
bsa 06.06.2014 00:14
bsa
cili na tom jak tam ma to Z byt se shodujeme. co znamena zcepovat? ja to na ty prkna polozil a provr…
filuna 06.06.2014 07:54
filuna
Udělat minimálně (jsou i složitější způsoby :-) ) na těch spojích dlab na 1/2 výšky prkna a spojit j…
Uroboros 06.06.2014 09:30
Uroboros
no tak tady bych si tedy dovolil nesouhlasit. je podle me uplne jedno, jestli je to spojeny dlabem,…
filuna 06.06.2014 09:51
filuna
jo, jina situace by byla, kdybych tu sikmou lajsnu nechtel k tem prknum tvorici samotny dvere prisro…
filuna 06.06.2014 09:54
filuna
To chceš mít zepředu prošroubované řady vrutů tvořících Z? Zvláště, když to mají být hezká vrátka z…
Uroboros 06.06.2014 11:33
Uroboros
úplně klidně, proč ne, vruty ničemu nevaděj, vždyť ty žlutý hlavičky ani nejsou na žlutým dřevě vidě…
filuna 06.06.2014 12:14
filuna
lepší je hleda garden gate, ne garden door http://www.pinterest.com/search/pins/?q=garden%20g ate
filuna 06.06.2014 12:20
filuna
že dřevo má tlačit (vzpírat) Moje domněnka je ta, že když trochu vyreznou hřebíky a dřevo kolem kap…
čumil_old 06.06.2014 23:20
čumil_old
Spojit na čep. To "Z" musí být pevně spojené samo o sobě, čili vyrobit zvlášť a pevně spojit. Samozř… poslední
bsa 09.06.2014 09:00
bsa

já bych to nelepil, myslím, že je to zbytečný. na rovný ploše bych to složil k sobě a do zadu dal to Zko a je to. Osobně jsem toho názoru, že je lepší, když ta šikmá lajsna u toho Zka je dole u pantů a nehoře od pantů, cítím, že by to tak mělo být lepší, ale nehádal bych se, možná je to jedno.
hlavně bych to teda hned pořádně natřel, páč dřevo se kroutí hlavně díky navlhání / vysychání. Na kadibudce máme takový dveře 50 let a nekroutí se a to jsou každý tři roky vy vodě a za posledních 12 led dokonce dvakrát skoro celý.

Taky bych to nelepil. To Z se dává z vnitřní strany dvěří a ta šikmá vzpěra musí jít shora dolů od strany, kde NEJSOU panty ke straně kde JSOU panty. Čili když se podívám na to Z a jeví se mi jako Z, ta ty panty musí být na jeho předních vodorovných částech. To Z je třeba dohromady zčepovat.

Udělat minimálně (jsou i složitější způsoby :-) ) na těch spojích dlab na 1/2 výšky prkna a spojit je, ideálně i slepit a sešroubovat aspoň dvěma vruty, jinak tam to Z nemá smysl ;-). To nese komplet celá ta vrátka a drží je rovně, ono to Z vlastně nahrazuje rám, prkna vpředu jsou už jen obložení.

Viz: http://prace-se-drevem.spibi.cz/Drevo-Spoje-RaSpre platovanim.html

PS: U ocelové kontrukce - rámu se to Z dělá opačně. ;-)

no tak tady bych si tedy dovolil nesouhlasit. je podle me uplne jedno, jestli je to spojeny dlabem, lepenim a nebo jetli pres to flaknu prkno a prosroubuju to. proste je to spojeny. no a tady pres to flaknu prkno, ktery zaroven tvori ty vratka.
ono to dokonce ani vubec spojeny byt nemusi.v principu jde o to, ze kdyz bych svisly prkna spojil jen vodorovnyma plankama a povesil, tak se to cely svesi (zkosi), proste sesune na ty strane od pantu. a tahle sikma planka v tom Z tomu zamezi - podpira ty prkna a prenasi gravitacni silu pusobici na prkna do spodniho pantu. ono by to uplne stejne fungovalo, i kdyby se z jedny strany daly ty vodorovny a ta sikma dal ze strany druhy. tohle je jen statika, takze nic slozityho.
u ocelovy kontrukce, teda kdybych delal branku jako ram, tak bych udelal ram a rozperu tam dal uplne presne stejne, cili od dolniho pantu nahoru. z uplne stejnyho duvodu, sily tam jsou stejny. je pravda, ze je to obcas videt i obracene, ale logicky - vrata maji taky tendenci se kosit - proste ta strana od pantu ma tendenci padat dolu. Pokud dam tu podpurnou lajsnu od spodniho pantu smerem nahoru, tak je to "vzpera" a namahano je to na tlak. vzhledem k tomu, ze je uvnitr ramu, tak je to idealni, v podstate to neni ani nutny nejak zasadne varit, pac se to tam stlacuje. pokud ji dam ale obracene, tedy od horniho pantu smerem dolu, pak je namahana na tah a pak zalezi predevsim na kvalite svaru, aby to udrzel. v prvnim pripade tam ani teoreticky zadny svar byt nemusi...

takze ja bych v tom nehledal zas takovou vedu a normalne to tam nabouchal ;-)

To chceš mít zepředu prošroubované řady vrutů tvořících Z? Zvláště, když to mají být hezká vrátka z palubek? Kde by teoreticky ani žádný spoj zepředu být vidět nemusel, jde je chytit zezadu, ale tam pak nejde počítat s nějakou větší "vazností" a palubky pak budou fakt jen jako obklad. No, proti gust. Ale to už to jde rovnou celé promlátit hřebíkama a prkna na to vylámat z palet... Osobně bych ty palubky i slepil nějakým PU-čkem, ono to ničemu neuškodí a na pevnosti a odolnosti přidá.

K té oceli, proč se to dělá opačně nevím, nikdy mne to netrápilo, ale dělá se to tak standardně. Mne vždycky říkali, že dřevo má tlačit (vzpírat) a ocel má viset.

úplně klidně, proč ne, vruty ničemu nevaděj, vždyť ty žlutý hlavičky ani nejsou na žlutým dřevě vidět. A nebo naopak potvrzujou tu konstrukci. Někomu se to líbí. A třeba budou zatřený barvou. a vrátka do zahrady podle mě nemusej vypadat jak kuchyňský dvířka, ba řekl bych, že hromada architektů by to udělala právě přesně tak, jak píšeš, hřebíky a možná ještě nelakovaný. a na to takový to jakoby ručně kovaný kování a hurá. ale přesně, proti gustu....

třeba tady jsou mraky různých vrátek pro inspiraci http://www.pinterest.com/search/pins/?q=garden%20d oor a rozhodně se nesnaží o dokonalost, ba řekl bych, že právě naopak. aby to zapadlo do toho nedokonalýho přírodního světa.

taky není vůbec nutný dávat to Z, ale stačí, když horní a dolní vodorovná lajsna bude dost široká a přišroubuje se to k těm prknům nahoře i dole , jako třeba tady 204210164328161120. Ona zas taková váha to není a i tahle se to určitě pohodlně udrží. pokud se pod ně dá ještě lepidlo, tak je jistota na druhou.

takže možností mraky a nic složitýho v tom fakt není ;-)

že dřevo má tlačit (vzpírat)

Moje domněnka je ta, že když trochu vyreznou hřebíky a dřevo kolem kapánek ohnije, tak v případě, že šikmý svlak tlačí ke spodnímu pantu pořád to ještě dlouho funguje. Opačně by se to dřív "sesunulo" k venkovnímu dolnímu rohu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru