Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Televizor Philips model 32PW950P/12 - drnčí zvuk.

Z televizoru Philips model 32PW950P/12 (aspoň tak je to napsáno na štítku co je nalepený na zadní straně, je ještě CRT a těžký jak mrcha, dostal jsem od od známého za odvoz, stěhoval se a nechtěl se s ním tahat) se v poslední době ozývají divné pazvuky, jako by tam něco drnčelo, rezonovalo. Viděl jsem, jak se montují televizory, jak je tam ošizený zvuk, tak se tomu ani moc nedivím, asi tam přestala lepit nějaká lepicí páska. Tak jsem se ho pokoušel rozebrat, sundat horní kryt, odšrouboval jsem čtyři šroubky po straně a čtyři vzadu. ale kryt drží na horní straně, asi za nějaké prolisy. Tak se chci zeptat, jednak jak uvolnit horní kryt bez použití hrubého násilí (na fotce je červeně vyznačeno, kde to drží), případně co by to mohlo dělat, jednak jestli lze někde stáhnout zvukový soubor kde by byl tón plynule rostoucí od nejnižších po nejvyšší slyšitelné frekvence - že bych si ho nahrál na flešku a přes settopbox pustil do televizoru, abych určil, při jakých frekvencích to rezonuje.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/2679-dscc1-j pg]

Předmět Autor Datum
Nedá se na netu sehnat servisní manuál? Ty zvuky vyšly na "Test CD" časupisu Stereo & Video, ale je… nový
Dale Cooper 20.04.2014 10:08
Dale Cooper
Omlouvám se, špatně jsem opsal typ, má to být 32PW9509/12. Tak proto jsem nic o tom na webu nenašel.… nový
Yarda 20.04.2014 11:24
Yarda
Podívejte se do pošty ;-) nový
Dale Cooper 20.04.2014 11:33
Dale Cooper
Tak jsem na to přišel. Na horní straně televizoru v dělicí spáře jsou čtyři škvíry. Tam je potřeba s… nový
Yarda 25.04.2014 23:26
Yarda
" abych určil, při jakých frekvencích to rezonuje." To ti bude plat prtný, protože nevíš, při jaké f… nový
lesov. 26.04.2014 08:04
lesov.
Nevím, jakou zkušenost máš ty. Já jsem se zúčastnil v EZÚ zkoušky odolnosti proti vibracím. Tak tam… nový
Yarda 26.04.2014 09:57
Yarda
Tak jsem se dnes dostal k tomu, abych tu bednu zadekloval. Když ten kryt je sundaný, zvuk je celkem… nový
Yarda 21.05.2014 13:11
Yarda
O tom pochybujem. Drnci nieco zvycajne fakt mechanicky uvolnene alebo ak nieco lezi na niecom inom n… nový
MM.. 21.05.2014 14:52
MM..
Este ma napada ze moze vrzgat ten spoj medzi polovicami krytu, mozes skusit dat tam nejaku lepiacu p… nový
MM.. 21.05.2014 18:40
MM..
Zkusil jsem namontovat kryt, aby mezi ním a přední stranou byla škvíra (nasunul jsem ho, aby ty před… nový
Yarda 01.06.2014 11:28
Yarda
Manželka si vymyslela vymalování bytu, tak jsem televizoru dopřál poslední odpočinutí v SD. Až uved… nový
Yarda 18.06.2018 08:12
Yarda
Televizory zvané "placka" nemají žádný z nich poslouchatelný zvuk. Vždy se to řeší připojením extern… nový
kozakl 18.06.2018 08:38
kozakl
Koupili jsme placku JVC LT-49VU10J za 12700Kč (když jsem navrhnul něco já, manželka měla samozřejmě… nový
Yarda 25.10.2018 10:36
Yarda
http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1293230&all=1 Zatím jsme revitalizovali starší p… poslední
Yarda 12.05.2019 10:17
Yarda

Nedá se na netu sehnat servisní manuál?
Ty zvuky vyšly na "Test CD" časupisu Stereo & Video, ale je tomu již drahně let. Jsou tam jak jednotlivé frekvence od 20 Hz do 16 kHz, tak i plynule vzrůstající tón od 20 Hz do 20 kHz... Tak třeba to někdo dal na úložiště, nebo tak. Případně by to mohlo jít sehnat i jen ty tóny?
S rozebráním netuším, asi to moc silou nervěte. Při drnčení (zjistíte-li, který zvuk to dělá) zkuste třeba různě přimačkávat plasty, jestli to přestane. Té TV by byla škoda, určitě má fajn obraz :-)

Tak jsem na to přišel. Na horní straně televizoru v dělicí spáře jsou čtyři škvíry. Tam je potřeba strčit tenký ale pevný šroubovák nebo planžetu a zamáčknout dokud to necvakne a nepovolí (ale s citem, přece jen je to umělá hmota). Na spodní straně televizoru jsou ještě dvě západky co se musí uvolnit, ale ty jsou vidět a uvolní se rukou.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/2689-rozebra  ttelevizor1-jpg]
A teď (vlastně asi až pozítří) se dám do kutění a zkoumání, co to tam vrčí a co dělat, aby to nevrčelo.
Ještě něco: Na tom krytu jsou tři tlačítka spojené kablíkem a konektorem s ostatními obvody. Ten konektor je třeba při sundávání krytu odpojit, aby se kablík neutrhnul (a při zakrytování zase nezapomenou zapojit).

" abych určil, při
jakých frekvencích to rezonuje."
To ti bude plat prtný, protože nevíš, při jaké frekvenci, která součástka rezonuje.
Buď to bude dělat přímo některej reprák (upevnit/výměna ) nebo se chvěje něco jiného, co bude třeba zatlumit. ;-)

Nevím, jakou zkušenost máš ty. Já jsem se zúčastnil v EZÚ zkoušky odolnosti proti vibracím. Tak tam taky zkoušejí při různých plynule se měnících frekvencích. Zařízení je v pořádku až do okamžiku než se zkušební frekvence trefí do rezonanční frekvence některé komponenty a pak to může dělat psí kusy, třeba se ulomí kablík. Tak než si budu jistý, že je všechno v pořádku a mohu zašroubovat kryt, tak to chci pořádně vyzkoušet. Když tam pustím normální televizní zvuk, tak se jako na potvoru ta rezonanční frekvence v něm nemusí vyskytovat. A když na nic nepřijdu, třeba to bude v elektronice (vyschlý kondenzátor?), tak budu laborovat dál (je to i ve sluchátkách a hifibedně co ji připojím na audio out?).

Tak jsem se dnes dostal k tomu, abych tu bednu zadekloval. Když ten kryt je sundaný, zvuk je celkem obstojný, když ten kryt přidělám, zase to začne dunět. Zkouším to osahávat, kde to rezonuje a zatím jsem na nic nepřišel3-[
Tak mne napadlo, přímo v hlavě, jestli se té umělé hmotě co je z ní ten kryt nějak časem nezměnily vlastnosti, jako že by se z ní třeba vypařovalo nějaké změkčovadlo, takže by byla tvrdší a náchylnější k rezonancím? To by odpovídalo tomu, že ten zvuk se začal kazit postupně. Myslíte, že je to úplně blbý nápad?

O tom pochybujem. Drnci nieco zvycajne fakt mechanicky uvolnene alebo ak nieco lezi na niecom inom napr. kable na kryte apod, nejaky kov ak sa dotyka toho krytu, alebo aj ten kryt zabranuje deformacii veci, ked to mas bez krytu a postavis to tak sa vsetko ohne - potom to mozno nedrnci lebo tam ta dana vec neni volna. Ja si myslim ze bude nieco uvolnene.

Co sa tyka tonov tak bud si najdes sweep mp3, alebo si ho vygenerujes v audacity

Este ma napada ze moze vrzgat ten spoj medzi polovicami krytu, mozes skusit dat tam nejaku lepiacu pasku kdesi na podozrive miesta ktore maju nejaku volu desatinu milimetra, na ten spoj medzi dvomi polovicami krytu, napr. v okoli repraku alebo janeviem, ak to neni nejak nasilu na seba napresovane, ten zadny kryt TV na predny.

Manželka si vymyslela vymalování bytu, tak jsem televizoru dopřál poslední odpočinutí v SD.

Až uvedeme byt jakžtakž do pořádku, chceme si pořídit nový televizor, samozřejmě už "placku", spíš z kategorie Low End, koukal jsem na nabídku, tak 5÷6kKč.
Chci se zeptat na zkušenost s televizory podobných cenových relací, konkrétně které mají poslouchatelný zvuk, aby nebylo potřeba si k nim pořizovat různá domácí kina nebo jiná zvuková zařízení.
Případně které lze jednoduše propojit se starší hifi věží, pokud by zvuk samotné televize byl neposlouchatelný (možná jsem se tu zmiňoval, že jsem jeden čas pracoval ve firmě, kde se televizory montovaly a tak vím, jak ten zvuk u nich může být odfláknutý).

BTW: Když jsme vyklízeli byt, překvapilo mne, kolik knížek se u nás sešlo, snad by stačily i na otevření veřejné knihovny v nějaké větší vesnici:-(

Televizory zvané "placka" nemají žádný z nich poslouchatelný zvuk. Vždy se to řeší připojením externích repro.Jinak zkušenost s takovými levnými TV je špatná. Téměř u každého odchází záhy zdroje a u některých značek (Sencor,Technika) jsou použité mizerné převodníky,kde se rozjíždí zvuk od obrazu. Doporučím Panasonic za víc peněz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru