Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nic moc na tom není, ale je mnoho druhů motorů... ZÁKLADEM JE ČISTOTA PŘI MONTÁŽI !!! 1) Pokud je e…
mirektatra 04.04.2014 15:31
mirektatra
Perfektní vysvětlení, popis a praktické zkušenosti.
náhodný 08.04.2014 17:49
náhodný
mirektatra: Chvályhodné perfektní vysvětlení, popis a praktické zkušenosti.
náhodný 08.04.2014 17:53
náhodný
Ještě bych chtěl podotknout k předchozí diskusi: 1) Veškeré hulvátské projevy mne zpravidla nechávaj… poslední
mirektatra 09.04.2014 08:16
mirektatra

Nic moc na tom není, ale je mnoho druhů motorů... ZÁKLADEM JE ČISTOTA PŘI MONTÁŽI !!!

1) Pokud je elektromotor staršího provedení a vedle ložisek jsou v čelech malé šroubky, které drží poklice ložisek, tak je vyšroubujte na jedné straně - nové to nemají
2)odšroubujte kryt vrtule a sundejte ji - několik způsobů zajištění (od segerovky, přes pero/klínek, po svěrné šroubení, nebo pružnou podložku
3) Označte přední a zadní čelo tak, aby nedošlo k záměně na statoru. Opatrně odklepněte čelo a poklepem na hřídel uvolněte jedno čelo s hřídelí, které opatrně vyjmete ven ze statoru tak, aby se NIC NEDOTKLO vinutí.
4) uvolníme segerovku, nebo co drží ložisko na hřídeli a v otvoru čela (není-li tam poklička viz. 1 ) a stahneme ložiska z hřídele. Přitom dáváme pozor na složení pružinových podložek.
Montáž - VŽDY V LÉKAŘSKÉ ČISTOTĚ A V BEZPAŠNÉM PROSTŘEDÍ !!!
5)na očištěnou hřídel nasadíme vše, co bylo za ložiskem, ložiska ohřejeme asi na 100°C a volně v rukavicích nasadíme na hřídel na doraz.
6) po schladnutí nasadíme čelo, které drželo rotor axiálně a zajistíme (segerovka/ poklička). VŽDY, POKUD MUSÍME POUŽÍT KLADIVO, TLUČEME POMOCÍ TRUBKY NA TEN KROUŽEK LOŽISKA, KTERÝ NASAZUJEME !!! Rázy kladiva se nesmí přenést na kuličky ložiska, jinak děláme zbytečnou práci !!!
7) rotor s oběma ložisky a jedním čelem zasuneme do statoru, čelo přišroubujeme a na sadíme druhé.
8) rotor se musí volně točit, jinak axiálně kusem dřeva poklepeme rotor vpravo a vlevo, aby se vymezila poloha ložisek.

Ještě bych chtěl podotknout k předchozí diskusi:
1) Veškeré hulvátské projevy mne zpravidla nechávají klidným. Hovoří pouze jasně o osobě pisatele a nemá cenu to komentovat, ale děkuji ostatním za podporu.
2) K teplotě ložisek: PROVOZNÍ teplota ložisek nemá přesáhnout 110°C, protože v místě bodu styku valivých částí je při tom teplota daleko vyšší a dochází pak k degradaci materiálu /odkalení/ - viz."Černoch... 4.vydání". Identicky proběhla informace i na školení od SKF (115°C).
3) Mazací tuk - domazání, vyteče... : Podívejte se na údaje výrobce o teplotě "skápnutí" mazacích tuků pro valivá ložiska elektromotorů ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru