Předmět Autor Datum
Motor rozeberete, stará ložiska vylisujete a nalisujete nová.
jirka44 04.04.2014 12:29
jirka44
Nic moc na tom není, ale je mnoho druhů motorů... ZÁKLADEM JE ČISTOTA PŘI MONTÁŽI !!! 1) Pokud je e…
mirektatra 04.04.2014 15:31
mirektatra
Děkuji
nicolas 1 07.04.2014 10:32
nicolas 1
nevim, kde ses naucil te prasarne s nahrivanim lozisek a kdyz uz, tak ty loziska musis zase NAMAZAT!…
no jo 08.04.2014 08:58
no jo
Vážený hulváte,pan mirektatra je velice zkušený a na rozdíl od vás slušný člověk.Jestli nevíte,tak b…
Lubomír 08.04.2014 17:44
Lubomír
Perfektní vysvětlení, popis a praktické zkušenosti.
náhodný 08.04.2014 17:49
náhodný
mirektatra: Chvályhodné perfektní vysvětlení, popis a praktické zkušenosti.
náhodný 08.04.2014 17:53
náhodný
Ještě bych chtěl podotknout k předchozí diskusi: 1) Veškeré hulvátské projevy mne zpravidla nechávaj… poslední
mirektatra 09.04.2014 08:16
mirektatra

Nic moc na tom není, ale je mnoho druhů motorů... ZÁKLADEM JE ČISTOTA PŘI MONTÁŽI !!!

1) Pokud je elektromotor staršího provedení a vedle ložisek jsou v čelech malé šroubky, které drží poklice ložisek, tak je vyšroubujte na jedné straně - nové to nemají
2)odšroubujte kryt vrtule a sundejte ji - několik způsobů zajištění (od segerovky, přes pero/klínek, po svěrné šroubení, nebo pružnou podložku
3) Označte přední a zadní čelo tak, aby nedošlo k záměně na statoru. Opatrně odklepněte čelo a poklepem na hřídel uvolněte jedno čelo s hřídelí, které opatrně vyjmete ven ze statoru tak, aby se NIC NEDOTKLO vinutí.
4) uvolníme segerovku, nebo co drží ložisko na hřídeli a v otvoru čela (není-li tam poklička viz. 1 ) a stahneme ložiska z hřídele. Přitom dáváme pozor na složení pružinových podložek.
Montáž - VŽDY V LÉKAŘSKÉ ČISTOTĚ A V BEZPAŠNÉM PROSTŘEDÍ !!!
5)na očištěnou hřídel nasadíme vše, co bylo za ložiskem, ložiska ohřejeme asi na 100°C a volně v rukavicích nasadíme na hřídel na doraz.
6) po schladnutí nasadíme čelo, které drželo rotor axiálně a zajistíme (segerovka/ poklička). VŽDY, POKUD MUSÍME POUŽÍT KLADIVO, TLUČEME POMOCÍ TRUBKY NA TEN KROUŽEK LOŽISKA, KTERÝ NASAZUJEME !!! Rázy kladiva se nesmí přenést na kuličky ložiska, jinak děláme zbytečnou práci !!!
7) rotor s oběma ložisky a jedním čelem zasuneme do statoru, čelo přišroubujeme a na sadíme druhé.
8) rotor se musí volně točit, jinak axiálně kusem dřeva poklepeme rotor vpravo a vlevo, aby se vymezila poloha ložisek.

Vážený hulváte,pan mirektatra je velice zkušený a na rozdíl od vás slušný člověk.Jestli nevíte,tak běžná provozní teplota elektromotorů je okolo osmdesáti stupňů celsia.Pracoval jsem v převíjárně motorů.Z toho důvodu je i v zakrytých ložiscích vazelína,která tuto teplotu normálně snáší bez toho,aby vytekla.
Bylo by vhodné,kdyby jste se příště raději zdržel podobných komentářů,zde se scházejí lidé,kteří něco žádají a potom ti,kteří zdarma v rámci přátelské pomoci těmto lidem pomáhají vyřešit jejich problém,váš komentář nic takového neobsahuje.:-)

Ještě bych chtěl podotknout k předchozí diskusi:
1) Veškeré hulvátské projevy mne zpravidla nechávají klidným. Hovoří pouze jasně o osobě pisatele a nemá cenu to komentovat, ale děkuji ostatním za podporu.
2) K teplotě ložisek: PROVOZNÍ teplota ložisek nemá přesáhnout 110°C, protože v místě bodu styku valivých částí je při tom teplota daleko vyšší a dochází pak k degradaci materiálu /odkalení/ - viz."Černoch... 4.vydání". Identicky proběhla informace i na školení od SKF (115°C).
3) Mazací tuk - domazání, vyteče... : Podívejte se na údaje výrobce o teplotě "skápnutí" mazacích tuků pro valivá ložiska elektromotorů ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru