Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha Fermacell - musí být obvodová páska?

Zdravím,

jsem těsně před pokládkou suché podlahy Feramcell a musím řešit spoustu specifik, kterými se starý dům odlišuje od "ideálního" prostředí použitém v montážních postupech a videích.
Můj dotaz se týká izolační pásky po obvodu, která je v některých částech dokumentace uváděna jako "oddělení, aby se ne přenášely otřesy", ale já mám takové podezření, že tam také plní funkci dilatační.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/2647-fermace ll1-jpg]

[http://kutilska.poradna.net/file/view/2648-fermace ll2-png]

No, jenže tu pásku aplikovat je pro mě v podstatě nadlidský úkol, neboť stěny nejsou tak krásně rovné a kolmé, jako na instruktážních videích a obrázcích. A není možné jich ani docílit, neboť po obvodu (pod úrovní budoucí podlahy) někde mírně vyčnívají kameny ze základu (čedič), takže "vana" pro novou podlahu se směrem dolů mírně zužuje (není kolmé) a do délky se mírně vlní a boulí (v místě jednoho velkého kamene se boulí více). Takže mě čeká při kladení polystyrenu opravdu takový tvořivý tetris, kdy budu muset vnější okraje polystyrenu tvarovat podle stěny (někde kulaté rohy atd), totéž pak s podlahou. Jenže je tu ta izolační páska.

Musí tam být?
Lze ji nějak nahradit?
Vyboulí se mi podlaha, když ji tam nedám?

Díky za názory případně zkušenosti.

JR

Předmět Autor Datum
Každopádně nesmí být podlaha natvrdo až ke zdi. Neuvažoval jste mezeru mezi polyšem a pak i deskama…
radek2 03.04.2014 15:20
radek2
Díky Jako aby se polozily desky jen tak volne pak vypenila mezera? To je zajimavy napad. Ale budu m…
JR_Ewing 03.04.2014 15:39
JR_Ewing
Jen se zeptám (a vzhledem k tomu, že se "známe" z debat, dovolím si tykat). Fermacell už máš nakoupe…
Roker 03.04.2014 16:27
Roker
Desky uz mam zavazne objednane, dnes by mely dorazit. Ale porad mam jeste jednu mistnost, dokonce ve…
JR_Ewing 04.04.2014 05:37
JR_Ewing
Sorry, nějak jsem z nedostatku času toto téma zapykal... Takže podle mě OSB nebudou zas na m2 o toli…
Roker 10.04.2014 10:40
Roker
Ta páska je z měkkého mirelonu. Úplně bez problému ti zkopíruje veškeré nerovnosti takže si s ní nem…
sHpy00n 03.04.2014 16:29
sHpy00n
Diky moc. Jojo, ten vedlejsi dotaz s tim presne souvisi. Podlaha bude plovouci. Drevena, respektive…
JR_Ewing 03.04.2014 18:14
JR_Ewing
Pásku zvedni aby byla kolem Fermacellu. Právě tam plní nejvíce svou funkci kvůli které je do konstru…
sHpy00n 04.04.2014 06:40
sHpy00n
Dekuju. Prave takoveto prakticke rady konstrukcnich detailu jsou k nezaplaceni, zvlast v "neidealnic…
JR_Ewing 04.04.2014 07:19
JR_Ewing
Mírné zvlnění lišta zvládne. Těžší to bude s úpravou nároží. Mezera mezi podlahou a stěnou 10 - 15 m…
sHpy00n 04.04.2014 23:34
sHpy00n
Zdravim. Tak po skoro dvanacti hodinach mame podypano, srovnano a pod polystyrenem. Vic jsme nestihl…
JR_Ewing 14.04.2014 06:35
JR_Ewing
Jj, je žádoucí aby byl elastický, takže trvale plastický butylenový tmel (stavbařský tmel = mědvědí…
sHpy00n 15.04.2014 13:14
sHpy00n
Díky moc, Jojo, to vím, že kolem plovoučky je prostor pod lištou. To by mě ani nenapadlo dělat podle… poslední
JR_Ewing 15.04.2014 13:20
JR_Ewing

Díky

Jako aby se polozily desky jen tak volne pak vypenila mezera? To je zajimavy napad. Ale budu mit EPS 200S, aby ta pena byla po vytvrdnuti stejne (podobne) unosna. Mezera mezi deskami a zdi by se dala vytmelit nejakym tmelem :-/ Mam tam ted vymalovano hydroizolaci, aby na ni vubec montazni pena drzela.

Nebylo by to "vypeneni" take jako "natvrdo ke zdi"?

Jen se zeptám (a vzhledem k tomu, že se "známe" z debat, dovolím si tykat). Fermacell už máš nakoupený nebo o tom teprva uvažuješ? Před dvěma lety jsem řešil podobné dilema a na fermacell jsem se úplně vykašlal, nakonec jsme to pořešili dvěma vrstvami OSB desek, vyšlo to o dost levněji a jsem maximálně spokojen! Dokonce mi výsledek velmi pochválil i známý, co dělá fermacell smluvně (dělá pro firmu, co je partnerem). To ale jen, pokud bys už neměl nakoupeno a nechal by ses ještě zvyklat, rád poradím, případně i exkurze je možná...

Desky uz mam zavazne objednane, dnes by mely dorazit. Ale porad mam jeste jednu mistnost, dokonce vetsi nez tu, co ted delam, kde casem prijde stejna uprava. Vybourat, na hlinu beton, hydroizolace, polystyten, desky, krytina. Nevim, jestli by osb desky nebyly prilis lehke na to, aby jenom lezely na polystyrenu.

Sorry, nějak jsem z nedostatku času toto téma zapykal... Takže podle mě OSB nebudou zas na m2 o tolik lehčí jak fermacell. My jsme použili dvě vrstvy 15mm OSB desek s perodrážkou. K sobě jsme je lepili montážní pěnou (existuje ale i profi lepidlo i s takovým nanášecím toolem, ale přišlo mi to zbytečné a drahé) a prošrubovali vrutama (cca 7ks na m2). Dá se dát i jedna vrstva 22mm OSB, tak to dělá známý v dřevostavbách a taky neměl problémy, nicméně já chtěl raději 2 vrstvy spojené k sobě. Jak říkám, zatím žádné nevýhody ani závady nevidím.
Proč vlastně řešíš hmotnost podlahy, když směrem proti gravitaci na ni nebude působit žádná síla? Samozřejmě že je nutné udělat dobře podklad a rovně polystyren (oproti třeba potěru nebo anhydridu, kde se lecos schová), ale jinak nějaký problém nevidím... Nicméně pokud by Tě to tížilo, dají se dát například po metru trámky v síle polystyrenu, mezi nimi vyplnit polystyren a podlahu k nim přišroubovat, ale mě to přišlo zbytečné, proto jsem to takto nedělal a podlaha je pouze volně položená a oddilatovaná silným miralonem (miralon je i mezi ní a polyšem).

Ta páska je z měkkého mirelonu. Úplně bez problému ti zkopíruje veškeré nerovnosti takže si s ní nemusíš lámat hlavu. Polystyren k ní dořezávej nožem a dosazuj v rámci možností. Zbytek projdi montážní pěnou. Pravda že tě asi přenášení hluku k sousedům dvakrát netrápí takže bych se na ni málem i vybodl. Určitě bych ale nechával mezeru mezi Fermacellem a stěnou stejně jako mezi plovoucí podlahou a stěnou. Mezeru bych vysypal zbylým podsypovým materiálem a pod.
Jakou vlastně budeš dávat podlahu? Vzhledem k nerovnostem zdiva jak je naznačuješ ti nezávidím práci se soklem kolem podlahy.

Diky moc. Jojo, ten vedlejsi dotaz s tim presne souvisi. Podlaha bude plovouci. Drevena, respektive s necim jako sololit v jadre a pokladaci a naslapova plocha drevena. Ve vysce podlahove krytiny je to uz lepsi, pravidelnejsi, ale i tak se obloukum nevyhnu.

Jeste k te pasce. Mam od pokladu ke krytine 15 cm (podsyp, polystyren, fermacel, myrelon, krytina), nejsilnejsi paska se dela 10cm. Mam to nastavovat, nebo to dat jen kolem polystyrenu? Dekuji, tve prakticke rady tady jsou neocenitelne.

JR

Pásku zvedni aby byla kolem Fermacellu. Právě tam plní nejvíce svou funkci kvůli které je do konstrukce navržena, tedy že dilatuje a zamezuje přenosům. U polystyrenu z jeho podstaty dilatování nehrozí a hluk utlumí sám o sobě.
Na soklovku se ti zeptám podlaháře ale asi nepochodím, resp. spíš mi nabídne stejné řešení jak jsem už psal. No ale pokud to máš v rovině podlahy tak že by nerovnosti byly do 7 - 8 mm (centimetr už je dost), použije se běžná soklovka, nijak se neznásilňuje a mezery mezi soklovkou a stěnou se vyplní štukovým akrylovým tmelem z kartuše.

Dekuju. Prave takoveto prakticke rady konstrukcnich detailu jsou k nezaplaceni, zvlast v "neidealnich" podminkach, ktere mam ja.

U te listy nejde tak ani o zvlneni jako o to, ze tam jsou regulerni oblouky a v miste ostrych napojeni nejsou prave uhly.

Prosim jeste, jaka mezera se nechava u plovouci podlahy? Na sirku te izolacni pasky (0,5 -1 cm) nebo jina?

Zdravim. Tak po skoro dvanacti hodinach mame podypano, srovnano a pod polystyrenem. Vic jsme nestihli. Dodam pro zajimavost fotky, s jak clenitym a nepravidelnym utvarem se potykame.

Mel bych doplnujici otazku. Kdyz bych misto pasky chtel mezeru mezi deskami a zdi vytmelit. Jaky tmel pouzit? Asi by mel byt elasticky, aby umoznoval deskam malou dilataci.

Diky

Jj, je žádoucí aby byl elastický, takže trvale plastický butylenový tmel (stavbařský tmel = mědvědí hovno), nebo konstrukční polyuretanový tmel. Ale tady stejně dobře poslouží i nízkoexpanzní pěna. Ale pozor. Mezi plovoucí podlahou a stěnou už by nemělo nic být. Ne jako na úvodním obrázku kde je dilatační páska i kolem krytiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru