Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Datel ničící zdi

Dobrý den,
máme problém s tím, že náš panelák stojí hned u lesa, což znamená, že máme vcelku časté nevyžádané návštěvy datlů a strakapoudů, kteří nám neustále zobákem ničí omýtku i zateplení domu. Minulý rok nám škodu už i opravovali. Také jde o to, že rány jsou hodně slyšet a datli rádi přilétají brzo ráno. Je nějaká možnost či finta, jak se jich zbavit? Prozatím kdykoliv, kdy uslyšíme datla na stěně domu, mlátíme oknem nebo o venkovní parapet, abychom datla vyplašili, ale kdoví, jak dlouho potrvá, než si na to zvykne?

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Datel, strakapoud, žluna a další ptáci podle lidí nesmyslně mlátí zobákem do tvrdé polystyrenové slu…
náhodný 25.03.2014 19:50
náhodný
No, asi to nebude jen kvůli zvuku,. Zobákem odtesal fasádu okolo odvětrání střechy, pak vytáhl i nov… nový
Janareg 02.10.2021 09:23
Janareg
Děkujeme za informaci, i když po 7 letech to je možná vyřešené. nový
Karel04 02.10.2021 12:52
Karel04
Jednou jsem to řešil se sousedem. Klovali mu do dřevěného bednění. Přijel tam nějaký pán a ten přiše…
Antonín 02.11.2015 12:10
Antonín
A já pořad proč ten datel či strakapoud velký tady i několik hodin mlátí do sklolaminátového krytu v… poslední
Jezvec 31.05.2022 14:22
Jezvec

Datel, strakapoud, žluna a další ptáci podle lidí nesmyslně mlátí zobákem do tvrdé polystyrenové slupky zateplení fasády, do eternitového nástavce na komíně nebo i do plastového krytu vysoko na sloupu pouličního osvětlení a jinde. Nehledají červíky v dutině, ale svým zvukem oznamují ostatním ptákům svého druhu, že to je jeho území - kam až je ho slyšet. A nejraději hned po ránu.

Podobně jako si kosi sedají na komín v pozdním odpoledni a vyzpěvují z plna hrdélka. Kosí zpěv se lidem líbí a mlácení datla hlavou o polystyrenové zateplení ne, protože do něj dělají díry.

Pokud vám vadí, že ničí fasádu, dejte mu vedle něco jiného, do čeho by mohl mlátit hlavou a dělat svůj zvuk, například někam vysoko kbelíček z umělé hmoty dnem nahoru, plastový kryt z pouličního osvětlení nebo něco podobného, novodurovou rouru, apod., aby si na to nebo k tomu mohl sednout a zvučet vůkol.

Pokud vám vadí zvuk datla, pak by vám asi vadilo i skřehotavé rachtání straky (která ale účině odhání holuby), klapání zobáku a kálení na střechu čapí rodinky, nebo čimčarání hádajících se vrabců, nebo vrkání holoubků a cukrování hrdliček. Ptáčkové do přírody patří.

No, asi to nebude jen kvůli zvuku,. Zobákem odtesal fasádu okolo odvětrání střechy, pak vytáhl i novodurovou rourku a začal tam bydlet. Vyhnala ho veverka, která pobyla jen krátce a už se nevrátil. Teď se o totéž snaží na jiné straně domu. A nebydlím u lesa, ale na kraji Prahy a do lesa je to asi 2 km.

Jednou jsem to řešil se sousedem. Klovali mu do dřevěného bednění. Přijel tam nějaký pán a ten přišel s něčím, co jsme nečekali. Prý nejde o to, že se mu to líbí, nebo že něco hledá, protože klidně bude klovat i do pouliční kovové lampy. On tím prý dělá rachot a dává ostatním vědět, že je to jeho teritorium.
Doporučení bylo dát tam atrapu dravce. Taky se tak stalo a kýžený výsledek se nedostavil. Vysvětlení bylo takové, že je nutné, aby se to občas pohlo. Prý ti datlovití ptáci klidně několik dní pozorují toho dravce a pokud se to nehne, nepřipadne jim nebezpečný. Tak jsme to udělali tak, že při větru se to hýbalo.
Výsledek? Na štítu atrapa dravce, která nevypadá buh ví jak, ale funguje na 100%. Má to ovšem i další nevýhody.
Žádní ptáci o Váš pozemek nezavadí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru